Храни за очите

foods

„Здрав дух, здраво тяло“

Това е мотото на всеки човек, стремящ се към здравословен начин на живот. Ние от ОЧИЛАТ СВЯТ мислим за онази част от тялото ви, чрез която възприемате света, а именно очите. 70 % от заобикалящата ни среда, опознаваме посредством, онова което виждаме. Така, че доброто здраве на очите ,може да ви осигури 24 милиона изображения.

Тук ще се погрижим да научите повече за храните богати на витамини, полезни за очното здраве. Ще добавим и някоя друга рецепта, с която да обогатите менюто си така, че да набавите необходимите количества лутеин.


Полезно и вредно за очите

Fresh Foods

Какви храни са  полезни за очите?

Това е най- честият въпрос, който си задаваме, когато се замислим за здравето на очите си. От тук започва сериозно търсене с какво да обогатим менюто си, за да стане то здравословно.

Черен шоколад

Ние от очилат свят държим много на сладкото, затова ще предложим да включите в храненето си черен шоколад. Той подобрява зрението. Според някои проучвания, резултата идва след едва два часа.

Ягоди

Те съдържат високи нива на лутеин и зеаксантин, които с помощта на витамин C, създават предпазен филтър от UVA лъчите. Така намалявате риска от катаракта и макулна дегенерация. Освен това плодът е идеален за завършек на вкусно, приготвена домашна торта, която може да комбинирате с черен шоколад.

Черните боровинки

Помагат за остро зрение при слаба осветеност и укрепват очните мускули. Те са отличен източник на витамин C и E.

Бразилският орех

Haличиeтo нa витaмин E, B, ceлeн и pacтитeлни мaзнини в бразилският орех гo пpaвят подходящ за предотвратяване на катаракта. B ĸoмбинaция c дpyги xpaни, тoй e пoлeзeн зa дoпълвaнe нa витaминитe и пoмaгa зa ycвoявaнe нa мacтнopaзтвopимитe oт тяx. Taĸa нaпpимep, aĸo в xpaнaтa имa витaмини A и Д, бpaзилcĸият opex пoмaгa зa ycвoявaнeтo им.

Кейл

Сред зеленчуците, на първо място се нарежда зеленият кейл, с най- богато съдържание на лутеин, чрез които си осигурявате максимална защита от вредните слънчеви лъчи. Той съдържа 23 720 микрограма лутеин в една чаша.

Спанак

Той се нарежда веднага след кейла с 20 350 микрограма лутеин в чаша. Консумиран предимно през зимата, той е богат на витамин A и C. Не забравяйте да го консумирате веднага, с добавка лимонов сок или оцет, за да подсилите действието му.

Броколи

Друг не толкова любим на всички ни зеленчук, но изключително полезен е броколито. Той помага за лечението на катаракта и съдържа 1685 микрограма лутеин в една чаша.

От друга страна зелена салата с ряпа може да ви осигури сериозно предимство за очите. В комбинация те съдържат, приблизително 14 700 микрограма лутеин в една чаша.

Тиквата, доматите, морковите и чесънът, също са достойни да се наредят във вашия списък с полезни храни за очите. Чесънът ще възстанови ясният ви поглед, а морковите ще ви набавят необходимото количество витамин А.

Да не забравяме и рибата, която също е не по малко полезна за очите от всички изброени храни. Сьомгата и сардините са богати на омега 3 мастни киселини, които имат положително влияние върху зрението.

По данни на световната здравна организация 1.5 милиона души страдат от късогледство и тази бройка расте постоянно, затова обръщайте сериозно внимание на вашите очи.


Bread

Кои са вредните храни за очите?

Чрез храненето ние можем и да навредим на зрението си. Дали се грижим за здравето си като цяло или само за очите, тук вредните храни съвпадат. Пърженото, подсладените напитки, преработените храни, всички те могат да окажат негативно влияние върху зрението ни.

Ако сте любители на белият хляб, имайте предвид, че консумирането на голямо количество може да ускори появата на късогледство. Това се получава, следствие на рафинираното пшеничено брашно, което кара панкреаса да произвежда повече инсулин. В големи количества инсулинът влияе на очната ябълка.

Прекаляване с кафето, пък може да влоши зрението ви. Тъй като напитката свива кръвоносните съдове и влошава кръвообращението на очите. Затова пийте по чаша кафе, за да запазите доброто очно здраве.

Прекаленото консумиране на сол може също да влоши зрението ви, като повиши вътреочното наляга. От друга страна консумирането на сол води до задържане на течности в организма.

Съобразявайте менюто си, за да бъдете полезни за себе си. Всички обожаваме вредна храна, но е важно да се запитаме заслужава ли си риска ?


vitamin

Кои са полезните витамини за очите?

Ако, все пак, не сте способни да си набавите всички полезни витамини и минерали за очите, чрез храната, която ядете, то винаги можем да се снабдите с такива от аптеката.

Витамините А,Е,C  и цинк. Омега 3- мастни киселини и лутеин, са едни от най- полезните за очното здраве.

За да определите необходимото количество за прием, е добре да се консултирате с вашият лекар, а не просто да пиете на воля, тъй като може да си навредите.

Но имайте предвид, че винаги е по- добре да наблегнете на здравословна хранене, отколкото да пиете химично създадени медикаменти, макар и полезни.


flowers

Кои са полезните билки за очите?

Народната медицина винаги е била предпочитан метод, затова много от капките за очи съдържат билки, които подпомагат очното здраве.

Невена помага при конюнктивит, заради богатото съдържание на лутеин. Също така има охлаждащ ефект.

Лайката има успокояващ ефект при зачервени очи и помага да намалите сухотата. Може да поставите върху очите си торбички с чай от лайка. Ако работите много на компютър е задължително да се снабдите с овлажняващи капки, тъй като при взиране забравяме да мигаме и така окото се изсушава.

При парене и подуване може да облекчите със семена от кориандър. Това е доста ефективен метод за здрави очи.

Анасона под формата на чай помага за лечението  на катаракта.

Според китайската медицина, основна причина за нарушеното зрение играе неправилното функциониране на черния дроб. Тук правилното хранене ще спомогне.

Но както знаем само с храна не става, трябва и упражнения. Опитайте:

Метода на Бейтс, за подобрение на зрението

Според него влошеното зрение е предизвикано от непрестанно напрежение. Той смята, че отпуснатите очи и ведрият мозък могат да функционират в синхрон. Затова първо се учим да отпускаме очите си, след това тялото, а накрая и двете едновременно.

Опитайте с упражнения:

Фокусиране

Вземете предмет и го доближете до очите си, така че да го виждате идеално, след това го приближете максимално до очите си, докато загубите ясно виждане, Отдалечете и повторете упражнението шест пъти, сутрин обед и вечер.

Завъртане на очите

Имитирайте движението на часовника с очите си. Завъртете 10 пъти е едната посока и повторете още 10 в другата.

Мини дрямка

Затворете очи и опитайте да отпуснете всички мускули на лицето като започвате от челото, скулите, мускулите около устата и накрая клепачите.

Дайте почивка на очите си като оставите погледа си да се рее в пространството.


sun

Коя светлина е полезна за очите?

Светлината е жизнено  важна за очите ни, благодарение на нея ние виждаме. Тя може да бъде полезна и вредна.

Най- полезна за очите си остава слънчевата светлина, където окото вижда най- добре. За да си осигурите необходимото количество полезна светлина,прекарвайте по 30 минути на ден, без очила и лещи, на слънце. Но при ослепителна светлина не забравяйте слънчевите си очила. Както знаем всяко нещо, с което се прекалява, вреди.

Типът изкуствено осветлени също е от значение. Доктор Джон , основоположник на фотобиологията – наука за това как различните типове светлина влияят на живите организми. Той разработил осветление, което е най-близко до естественото. То заменя обикновената луминесцентна лампа. Изследванията показали, че това осветление способства подобряването на зрението и намалява напрежението в очите.

Топлият тон на светлината се характеризира с отпускане и спокойствие за очите, затова добре подбирайте осветлението у дома и на работното място.

Важно е да отбележим, че слабата осветеност, макар и полезна ще натовари очите ви. Ето защо не се препоръчва децата да учат вечер.


phone

Коя светлина е вредна за очите?

За най- вредна, напоследък, се смята синьо- виолетовата светлина. Но малко хора знаят, че тя е навсякъде около нас, не само в мобилните устройства. Такава светлина се наблюдава денем, но в умерени количества е полезена. Тя играе роля при така нареченият „циркаден ритъм“.

Забелязали ли сте, че когато прекарвате време пред монитора не усещате сънливост. Това е така, защото излъчваната светлина дава сигнал на организма ви, че е време за бодърстване. Затова и офис осветлението е от този тип.

Ако обърнете внимание, ще забележите че очилата с покрития за синьо- виолетовата светлина, имат един леко жълтеникав отенък и тушират ярката светлина. Тези стъкла променят леко контраста и не са подходящи за фотографи. От друга страна, тези стъкла предпазват очите ви.

Отразената в снега светлина

се смята за по-вредна от лятното слънце, тъй като тук отблясъците са много повече. Затова и носеното на слънчеви очила през зимата, е задължително.

За всички ни е ясно, че макар да използваме най- много очите си, за тях се грижим най- малко. Но не забравяйте, че това е едно от значимите ни сетива и трябва да му осигурим всичко необходимо, за да изпълва светът ни с пъстрота и цвят.

Бъдете отговорни! Грижете се за очите си !

strawberries

Ягоди

Помагат на очите
Високите нива на  пигменти като лутеин и зеаксантин, в комбинация с витамин С, създават филтър, който предпазва очите от UVA лъчи. Така те намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата.
Ягодите подсилват имунитета
След зимният студ имунитета отслабва и на помощ идват ягодите. Високото им съдържание на витамин  C, ги прави отличен изключително полезни за очите.

fruit

Боровинки

Боровинките са плодове, растящи на храст, които принадлежат към семейството на Пирена.
Червените боровинки ви правят по-остроумни. Високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителните им свойства, защитават мозъка от загуба на памет и подобряват координацията, която се влошава от процеса на стареене.
Те са много добри източници на каротин, витамин В1витамин

brazil-nut

Бразилски орех

Бразилският орех е част от голямото семейство на ядките. Идва от южноамериканските страни. До скоро не беше чак толкова популярен у нас. Хранителните вещества в него го правят здравословна храна за много хора. Пълен е с витамини, минерали, въглехидрати, фибри. 

Дървото на уникалния бразилски орех се нарича Бертолетия.

keil

Кейл

Този зеленчук е бил добре познат на хората още в Средновековието. Смята се, че в Древна Гърция и Рим бил незаменима част от менюто.

Английските заселници донесли кейла в САЩ през XVII век. Там го култивират в днешните му разнообразни цветове – с листа от светло- през тъмнозелени до виолетово-кафяви.

В Шотландия кейлът бил основна част от традиционната диета и думата се превърнала в синоним захрана. „Да избягваш кейла си“ по тези ширини означава да се чувстваш твърде болен, за да ядеш. Къдравото зеле в продължение на векове било

brokoli

Броколи

Тези зеленчуци растат в изобилие. Дебелото им стъбло не се яде.

Броколито е растителен вид, който се развива при хладен климат и цъфти през горещото лято. Обикновено се приготвя на пара (въпреки, че все повече и повече хора го предпочитат и сурово).

Вкусът му  наподобява много този на карфиола.

Когато се храним с броколи, не само се засищаме, но се радваме и на добро настроение, изпълнени сме с щастие. Това е в следствие на подпомагането на производството на допамин. В замяна, това понижава нервността, стреса и депресията.

soup

Спанак

Смята се, че спанакът произлиза от древна Персия. Култивиран

Влиянието му се разпространило до Непал, а от там до Китай, където днес го наричат „ Персийско растение“. Маврите го пренасят в Испания около 11 век.

Зеленчукът обикновено се консумира през зимата.

Той е богат на желязо, витамин А и C, калий и калций.

На 26 март се чества денят на спанака.

shokolad

Черен шоколад

Черният шоколад подобрява зрението. По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените.

Друго  изследване на учени  откри, че яденето на черен шоколад може леко да подсили зрението ви след само два часа.

Всеки път, когато парченце шоколад попада в нашия стомах, съдържащото се в него какао предизвиква изригване на еликсира на щастието в нашия мозък.

Беше ли полезно?

Кликнете върху усмивката, за да оцените!

Оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?