Кейл

keil
 • Този зеленчук е бил добре познат на хората още в Средновековието. Смята се, че в Древна Гърция и Рим бил незаменима част от менюто.
 • Английските заселници донесли кейла в САЩ през XVII век. Там го култивират в днешните му разнообразни цветове – с листа от светло- през тъмнозелени до виолетово-кафяви.
 • В Шотландия кейлът бил основна част от традиционната диета и думата се превърнала в синоним захрана. „Да избягваш кейла си“ по тези ширини означава да се чувстваш твърде болен, за да ядеш. Къдравото зеле в продължение на векове било
  основна култура в Шотландия заради издръжливостта си. Почти всяка къща
  имала до себе си градина с кейл, която давала на семейството прясна храна
  през дългата зима и осигурявала допълнителна защита от природните стихии.
 • В наши дни в Бремен и Хановер около него се гради цяла култура. В тази част на Северозападна Германия организират „кейл тур“, в който можете да изядете огромни количества от растението, посещавайки определени райони между октомври и февруари. Много градчета в региона организират и свои годишни фестивали, в които избират цар или царица на кейла.
 • Кейла има много високо съдържание на сулфур, който спомага за производството на глутатион, един от най-важните антиоксиданти за тялото.
 • Освен това съдържа лутеин (суровият кейл е зеленчукът с най-богато съдържание на лутеин) , който повишават нивата на пигмент в очната макула, като увеличават защитата от вредното влияние на слънцето и намаляват риска от макулна дегенерация.
 • В комбинация с полезни мазнини като зехтин, авокадо или ядки, мастноразтворимите картениоди, които се съдържат в кейл, се усвояват по-лесно от тялото.
 • Високите нива на фитонутриенти, като глюкозинолат например, могат да предпазят от
  формирането на тумори, както и да блокират ензимите, които се асоциират с развитието на ракови клетки.

САЛАТА С КЕЙЛ

🟢 Продукти:

Кейл
Авокадо
Настърган морков
Начукани бадеми

🟢Подправки:

Ябълков оцет
Зехтин
Сол

🟢Приготвяне: 

Вземете количеството продукти, което сте избрали
на око, смесете и се насладете на здравословна храна.

🟢За повече калории добавте дресинг:


1 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л. мед
2 ч.л. лимонов сок
3 ч.л. студенопресована мазнина