Ягоди

strawberries
ягоди

Хранителни стойности за 150г.

Калории: 50
Въглехидрати: 11.7 г.
Протеини: 1 г.
Фибри: 3,8 г.
Калций: 23 мг.
Магнезий: 17 мг.
Фосфор: 32 мг.
Витамин С: 94 г.

Помагат на очите

Високите нива на  пигменти като лутеин и зеаксантин, в комбинация с витамин С, създават филтър, който предпазва очите от UVA лъчи. Така те намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата.

Ягодите подсилват имунитета

След зимният студ имунитета отслабва и на помощ идват ягодите. Високото им съдържание на витамин  C, ги прави отличен изключително полезни за очите.

Срещу завишен холестерол

Ягодите съдържат елагова киселина и флавоноиди, които се грижат за здравето на сърцето.

Регулират кръвното налягане

Те са добър източник на калий,  минерал, полезен за сърцето. В 1 ч.ч. ягоди има около 260 мг. калий. Той помага за регулиране на кръвното налягане.

Ягоди при алергии

Ягодите съдържат кверцетин, който има противовъзпалително действие. Затова се смята, че яденето на ягоди може да помогне за облекчаване на симптоми като сенна хрема, дразнене в очите и обриви, предизвикани от алергична реакция на организма.

Ягодите помагат за отслабване

Ягодите помагат  в борбата с излишните килограми. В  чаша ягоди има само около 50 калории. Освен това те съдържат малки количества натрий и захар, без никакви мазнини. В комбинация с фибрите, си осигурявате перфектния плод за диета.

Хидратиращи свойства

Имат високо съдържание на вода, около 92%, което ги прави едни от най-хидратиращите ги храни, подходящи за консумация. Идеални за началото на лятото, изключително освежаващи. Подходящи са за спортисти, тъй като стимулират баланса на електролити в тялото.

Оказват добро настроение

Те съдържат “витамина на настроението ” (Б1), който помага за справянето с раздразнението и тъгата. Хранителното вещество се усвоява от нервната система и стимулира производството на хормона на щастието.

Торта с ягоди

🍓 Продукти:
1 пакет бишкоти
500 г. ягоди
2 бр. крема сирене
200мл. подсладена сладкарска сметана
100 мл. прясно мляко

🍓 Приготвяне:
1. Разбивате сметаната с миксер и добавяте крема сиренето.
2. Всяка бишкотка потапяте за малко в прясното мляко
3. Нанасяте пласт бишкоти, пласт крем, пласт ягоди. Редувате докато изчерпиш продуктите.
По желание може да добавите шоколадов пласт и да приготвите двойна доза крем.