Очилати истории

Всеки един допир с очила е приключение. Приключение, което заслужава да бъде разказано. Точно затова ние пишем нашите, ваши истории. Нека им се насладим по един забавен начин, било то докато пием неделното си кафе или търсим усмивка в дъждовния понеделмник.

И не забравяйте #СмейтеСеСОчи!


Общото между очилата и диамантите

диамант

Днес ще ви разкажем една очилата история, за която вероятно не сте предполагали, че има общо с оптиката.
Става въпрос за диамантите. Kакто знаем те са най- добрият приятел на жената и никога не губят своята стойност.
Сега се питате какво общо имат те с очите и очилата. Е освен, че са храна за очите, те имат много общо с оптиката или по скоро методът по- който отразяват светлината, за да изглеждат така блестящи.
Диамантите са толкова сияйни и красиви, тъй като отразяват светлината на принципа на пълно вътрешно отражение.

Какво е пълно вътрешно отражение?


Вредите от коледното похапване

Коледно похапване

Празниците отминаха, а тежестта от погълнатата храна все още ни тежи.
Днес ще си направим една кратка равносметка какво полезно погълнахме и кои са вредните храни за очите, които погълнахме през празниците.
Хубавото на празничната трапеза е, че храната е домашно приготвена, което изключва голяма част от вредите ѝ.
Лошото хранене оказва влияние на очните мускули и кръвоносните съдове, като влошава цялостното състояние на зрението, а както знаете очите виждат всичко.
Свикнали сме да слушаме какво е полезно за нас- храна, упражнения, медитация, но малко говорим и с какво си вредим. Макар и да не забелязваме, вредните навици са навсякъде около нас.
Празниците са онзи момент от годината, в който му отпускаме края. Спим по много, хапваме на корем , пием доволно и рядко мислим как се отразява на здравето ни този процес.
За разлика от качените килограми, които с повече воля, успешно може да свалите, то вредата, която нанасяте на очите си не е толкова лесна за преодоляване.


Дигиталните устройства и детските очи

Дигиталните устройства и детските очи

Очите са един много важен и същевременно уязвим орган от човешкото тяло. Понасяйки цялата тежест от заобикалящата ни среда, често се изтощават и преуморяват. Те обработват около 36000 бита информация на час, или иначе казано използват приблизително 65% от капацитета на мозъка. 
Иновативните технологии, които ни заобикалят, са изключително полезни и улесняват живота, но имат и своя негативен ефект, особено за детските очи.
Вдъхновени от Офлайн кидс,  ние от Очилат свят се стремим да избягваме гледането на телевизия и взирането в телефона като черпим  множество идеи от тях- как да преминава по- лесно и приятно денят на една майка с малко бебе. 

Как се формират детските очи?

Още преди 550 милиона години започва развитието на очите, като първата им поява се наблюдава при едноклетъчните.  
Днес още на 18-тия ден от формирането на плода, в утробата на майката, се образуват две черни точици, които показват къде ще се намират очите.


Как да избегнем замъглените стъкла през зимата?

winter eyeglasses

Зимата е един от онези сезони, които будят смесени чувства у хората. Някои са много щастливи заради снежно бялата покривка, други пък не понасят студа.
За хората, които носят очила, зимата е повече мъгла отколкото красота. Преминаването от студено на топло винаги е предизвиквало запотяване на диоптричните стъкла. Дори когато отпивате глътка чай, може да се сблъскате с този казус. За щастие има трикове, чрез които да намалите този ефект.

Сапун

Един лесно достъпен трик е да създадете предпазен филтър от сапун. За начало почистете стъклата на очилата много добре, може с хладка вода и микрофифърна кърпичка или специализиран спрей за очила. Втрийте върху външната и вътрешна повърхност на лещите. Може да използвате и течен сапун. Сложете малка капка от почистващия продукт от двете страни. След като разнесете добре препарата, изчакайте да изсъхне и почистете с хавлиена или микрофибърна кърпа. Много внимавайте да не повредите стъклата си.


Alexsander McQueen

mcq

Очилатите истории са част от живота. Едни са свързани с ежедневието ни, други са повече приключения, а трети остават трайна следа след себе си.

Очилата са не просто моден аксесоар, а начин да изразиш себе си. А дизайнерите им са онези хора, които вдъхват страст на нашата индивидуалност.

Живтотът на Александър Маккуин

Един пример за вълнуваща очилата история е  животът на  Лий Александър Маккуин. Той е роден на 17 март 1969 г. в семейство от работническа класа, живеещо в общински жилища. Баща му е бил шофьор, а майка му преподавала социални науки. Той имал петима братя и сестри. 

Маккуин напуска училище на 16 годишна възраст, за да следва мечтата си и да сложи край на тормоза от съучениците му, предизвикан от неговата сексуална ориентация.


Гримът и очите

chetki

Днес е време да разпуснем с една кратка очилата история за това как не избрах подходящият грим и какви ценни съвети получих от професионалиста Александра Костадинова.

Всичко започна една петъчна вечер, когато реших да изляза с приятели. В голям процент от случаите нося диоптрични очила и рядко се гримирам. Днес обаче реших да се разкрася. Гримирах се грижливо, както се казва колкото си мога, и реших да си сложа контактни лещи. Груба грешка!

Контактните лещи се поставят преди нанасяне на грим и се свалят преди да го премахнете.

Няма да ви казвам как ми се разтече очната линия и колко ми дразнеха лещите. От мен да знаете, когато се гримирате и носите контактни лещи използвайте спирала, която не е водоустойчива. Така ако попадне част от спиралата в окото няма опасност да повлияе на роговицата и да получите възпаление.


Огънят и очилата

Нашите забавни истории не спират до тук, време е за поредната доза смях. 

Чудите се какво може да е общото между къмпинг огъня и очилата. Всъщност е близката дистанция. В духа на днешното време и това колко важно е да спазваме разстояние помежду си, се оказа същото и за отстоянието от огъня, когато носиш очила.

Всичко започна е една ранна есенна утрин. Беше горещо и слънчево. По телефона получих оферта за къмпинг вечер. Това беше чудесно решение, за прохладните, но все още горещи нощи.

Разбира се нямах палатка и се наложи да се отбия до местния магазин където да се снабдя с всичко необходимо. След дълго умуване, вече имах палатка, спален чувал и лампа, да се чуди човек за какво ми е. Това щеше да бъде първото ми нощуване на открито…


Боята за коса и очилата

hair

Боята за коса или как съсипах очилата си

Често говорим за повреда на очилата, тъй като тя е неизменна част от нашето ежедневие. Понякога сме доста немърливи към собствените си очи, а за очилата да не говорим. Ние, обаче, искаме да ви подсетим за всички онези неща, които могат да им навредят.

Днес ще си говорим за това как едно посещение при фризьор ми струва повече от 400 лв. Звучи невероятно, но е съвсем реално.

Всички знаем, че фризьорските услуги не са никак евтино удоволствие. А когато добавим и съсипани очила,  нещата изглеждат по друг начин…


С дете на море

baby 1

В разгара на летния сезон, е време за море. За голяма част от нас това е най- вълнуващото пътуване за цялата година. Да, ама не, когато си с дете. Сега ще ви разкажа една история как е с дете на море или по скоро как очилата ми се научиха да плуват.

След няколко месечно плануване и вълнения, ще успея ли да си топна крачетата в морето или не, дойде съботният ден, денят за пътуване. Преди него се сблъсках с „ невероятното“  усещане да стягаш багаж за цялото семейство.

Не съм подозирала колко дрехи има това дете, а за усета на съпруга ми, към модните тенденции, даже не подозирах. В крайна сметка се оказа, че за моя багаж няма много място и си взех повече чифтове очила отколкото обувки. Какво пък, боса мога да ходя, но няма да е добре, да се блъскам в хора и стени…


Топ 8 ремонтни дейности на очила

repair

Днес е време да се посмеем заедно и да се насладим на човешката креативност.

Както знаем носенето на очила крие рискове и изисква стриктна поддръжка. На всеки от нас се случвало да повреди очилата си по един или друг начин.  Ето и топ 8 ремонтни дейности и приложения на очила, направени от клиенти:

  • Клечката за зъби- винтът на 21 век.

Да, правилно разбрахте много от нас, не веднъж са използвали, така лесно достъпната клечка за зъби, като винт, която временно да задържи дръжката на очилата на мястото и. По-креативните използват, често, кламер или друга подръчна телчица. Понякога този временен ремонт, става постоянен. В крайна сметка това е най-логичният ремонт, в случай на нужда.


С дете в оптиката

kids

Петък вечер. Всичките ми приятели вече са в бурна подготовка за поредното парти- коси, тоалети и какво ли още не. А аз, аз ли?! Седя си кротко пред монитора и съзерцавам бебефона. Да, така бързо се променя живота. Това беше ежедневният сценарии от година насам.

 Но в момента голяма част от приятелите ми, вместо подготовка за парти, правят подготовка за поредния протест, с надеждата да постигнат желания от тях резултат. Аз, обаче все още стоя и съзерцавам лаптопа. Всеки изминал ден осъзнавам колко много натоварвам очите си. Преумората от напрегнатия майчин ден си казва думата.

 Оказва се, че вечер когато открадна малко време за себе си, всъщност започвам да си вредя. И така една неделна сутрин водена от нуждата за подходящи предпазни средства, простичко казано някакви очилца, си помислих…


Първо посещение в оптиката

women

Днес ще си поговорим за първия ни допир с оптичен магазин.

“И така, всичко започна един ден, когато след продължителна работа на компютъра усетих страхотно напрежение в очите, с любимото на всички ни главоболие. Реших, че е време за почивка . Но след няколко поредни дни, с такива симптоми, се замислих, дали пък нямам нужда от някакви очила? До сега не съм носила очила, но дали не е време да защитя очите си.“

Голяма част от нас са започвали разказа си за опита им с очилата така. И от тук започва приключението – посещение при лекар, търсене на подходяща оптика с добра локация и най-сложното –  какви очила да взема, какво да избера?…


Беше ли полезно?

Кликнете върху усмивката, за да оцените!

Оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?