Очилата и боята за коса

hair

Боята за коса или как съсипах очилата си

Често говорим за повреда на очилата, тъй като тя е неизменна част от нашето ежедневие. Понякога сме доста немърливи към собствените си очи, а за очилата да не говорим. Ние, обаче, искаме да ви подсетим за всички онези неща, които могат да им навредят.

Днес ще си говорим за това как едно посещение при фризьор ми струва повече от 400 лв. Звучи невероятно, но е съвсем реално.

Всички знаем, че фризьорските услуги не са никак евтино удоволствие. А когато добавим и съсипани очила,  нещата изглеждат по друг начин.

И всичко започна така.

Дойде време за боя. Не знам за вас, но на моята празна глава косата расте като полудяла. Направо се чудя как е възможно. Нормалните хора ходят на фризьор веднъж месечно, а аз през две седмици.

Та минават тези две дълги седмици и отивам на уреченото място, в уречения час. Разбира се, съм с любимите си очила, пластмасова рамка с бели дръжки. Изглеждам изискано и стилно, нищо че белите ми коси друго казват.

Сядам смело на стола, свалям очилата, за да не пречат. Все пак, не искам да останат бели коси. Както всички знаем, те се крият или с много русо или с много тъмно. Аз залагам на тъмни корени, в случай че успея да изкарам поне три седмици без любимата ми фризьорка.

Предполагам, се досещате, че без очила нищичко не виждам. Та докато си седя с боята си викам:

Чакай са си сложа очилцата. Да прегледам фейса, да не взема да изпусна някоя клюка“.

И докато се усетя вече бях промушила дръжките на очилата в току- що боядисаната ми коса. В този момент усетих смразяващ поглед, който ме прониза.

„Не, не си слагай очилата!“– извика истерично тя.

Да, но беше късно, тя очевидно знаеше за вредното влияние на боите, за разлика от мен. И така се озовах с „нови“ очила, но от белите дръжки не беше останало много. Вече имаха оттенък на черна пепел и изглеждаха все едно не съм ги почиствала от векове.

В последствие бях прилежно осведомена за състава на боите и това, че могат да боядисат не само косата ми, но и пластмасовите ми рамки. Оказа се, че дори след измиване на боята и подсушаване на косата, отново има риск за очилата ви.

Често гледаме реклами с неустоими коси и се подмамваме по това, че всички се боядисват, и в това няма нищо вредно,  но не е така. На повечето професионални консумативи за коса пише, че биха могли да доведат до алергична реакция. Ето и някои от масовите съставки и техните вреди:

  • Амоняк– изсветлява косата, но може да доведе до кожни изгаряния. Дами, русото е страхотно, но не с цената на скалпа ви.
  • P-phenylenediamine– максимално допустимата граница е 6% синтетичен оцветител. Тази съставка е забранена в Германия и Франция, но за българският пазар е на разположение. Тя може да ви докара астма, алергия и дори ослепяване.
  • Parfume– това е синтетичен ароматизатор, който може да ви докара алергия на очите и да се окажете за очен лекар. Този съставка се съдържа и в маските за коса. Така, че бъдете внимателни.

Има още много съставки, които са трудни за произнасяне, и повярвайте ми, не искате да знаете какво могат да ви докарат.

Но да се върнем на моите очила и да разберем как фризьора ми излезе скъпо. След като съсипах рамката си реших, че ще я изчистя у дома, с някой силен препарат. Аз като една „прилежна“ домакиня използвам обезмаслител за всичко, та викам си:

„Сега ще мазна малко и рамките ще са като нови“

Да, ама не! Оказах се с боядисани рамки и обелена боя на места, гледката ставаше покъртителна.

Рекох си:

„Не става ще ида до оптиката за 10-15 лв. ще ми ги почистят с техните уреди и всичко ще е наред“.

И отново греда. Дълбокото почистване с ултразвук, не се препоръчва за пластмасови рамки, тъй като побеляват. Аз си помислих:

 „Е, какво толкова, нали дръжките ми са бели, ще топнат само тях и готово.“

И отново не! На моя отговорност оптиците се съгласиха да извършат процедурата. След 30 минутен разговор, в който с всички сили се постараха да ми обяснят, че правя грешен избор. И както се досещате, тъпите ми решения, не доведоха до нищо добро. Сега очилата ми освен изцапани и обелени, имаха и неугледен вид.

Така нямаше как да ги нося, все пак не изглеждах никак готино, въпреки, че вече нямах бели коси.

Оптиците бяха изключително любезни и ми предложиха нова рамка с голяма отстъпка. Така щях да запазя стъклата си. Но мисълта да си остана със същата визия не ми даде мира. И така се оказах, с нови очила, стъкла, рамка и всичко необходимо. Вече изглеждах готино.

Примирих се с мисълта и си казах: „Аз следвам модните тенденции, време беше за промяна“. Досещате се, че това беше някакъв успокояващ глас, който се опитваше да прикрие разочарованието ми, че съсипах неволно любимите си очила.

Когато отново дойде време да отида  при любимата ми фризьорка си носех, онези стари, неугледни очила, които все пак останаха част от живота ми.

Беше ли полезно?

Кликнете върху усмивката, за да оцените!

Оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?