Вредите от коледното похапване

вредни храни за очите

Кои са вредните храни за очите?

Празниците отминаха, а тежестта от погълнатата храна все още ни тежи.
Днес ще си направим една кратка равносметка какво полезно погълнахме и кои са вредните храни за очите.
Хубавото на празничната трапеза е, че храната е домашно приготвена, което изключва голяма част от вредите ѝ.
Лошото хранене оказва влияние на очните мускули и кръвоносните съдове, като влошава цялостното състояние на зрението, а както знаете очите виждат всичко.
Свикнали сме да слушаме какво е полезно за нас- храна, упражнения, медитация, но малко говорим и с какво си вредим. Макар и да не забелязваме, вредните навици са навсякъде около нас.
Празниците са онзи момент от годината, в който му отпускаме края. Спим по много, хапваме на корем , пием доволно и рядко мислим как се отразява на здравето ни този процес.
За разлика от качените килограми, които с повече воля, успешно може да свалите, то вредата, която нанасяте на очите си не е толкова лесна за преодоляване.
Ето и няколко от най- често срещаните храни и напитки, с които застрашавате очното си здраве.

хляб-вредна храна за очите

Алкохол

Както е известно алкохолът, свива кръвоносните съдове и има дехидратиращ ефект, което може да доведе до съдови спазми, а те вредят на очите, като нарушават добрия кръвоток в ретината, което от своя страна, предизвиква смущение в зрението.
Консумацията на алкохол засяга части от мозъчната кора. Също така прекомерната му употреба може да увреди зрителният нерв.
Ако бъдем честни ще открием, че пиенето за здраве, не е никак здравословно. И макар една голяма ракия да съдържа едва 231 калории, то ефекта от прекаляването с питиетата може да бъде негативен.

Бял хляб

Рафинираното пшеничено брашно провокира панкреаса да произвежда повече инсулин, който в големи количества подтиква очната ябълка да расте, а това може да доведе до късогледство.
Както знаем при късогледи очи образът се получава зад ретината. Може да се каже, че при тях очната ябълка е с по- големи размери.
Тялото не може да използва произведения инсулин правилно и глюкозата се натрупва в кръвта, увреждайки понякога кръвоносните съдове. При хората с диабет, високата кръвна захар може да доведе до слепота.
Коледната питка и новогодишната баница с късмети, са част от традицията, традиция, която бавно вреди на очите ни. И колкото да не ни се иска, няма как да не отхапем малък залък от любимата питка или да изядем парчето баница, за да открием така очаквания късмет.

сол-вредна храна за очите

Храни с високо съдържание на въглехидрати

Това включва бял ориз, сладкиши, макарони, баница и други подобни храни. Те имат негативен ефект върху ретината. Както при белият хляб и тук „производството“ на  инсулин е определящо.
Трапезата за бъдни вечер е изпълнена с постни вкусотии, които „набъбват“, това включва и въглехидратният ориз.
Поне по време на Коледните празници рядко ядем макарони. Една вредна храна по- малко, за сметка на сладкишите и баницата.

Сол

Прекомерната употреба на сол може да повиши очното налягане. През празниците всички храни са богати на подправки, добре овкусени и осолени.
За щастие по- високото очно налягане, често може да бъде овладяно с капки.
И все пак ако можете, не поръсвайте ястията със слой сол, приличащ на снежна покривка ! Дори по- малко осолените храни, са апетитни.
Още от деца, родителите ни, не позволяват употребата на сол в големи количества. Бебетата също се хранят с  безсолна храна. Важно е още от самото начало да изградим своите хранителни навици.
Но нека спрем с вредните храни и да не нарушаваме релакса от изминалите празници. Сега ще ви насочим за какво да следите, за да разберете кои витамини не достигат на очите ви.

Как да разберете, че очите ви се нуждаят от повече витамини?

„ Играещото око“  

То показва липсата на витамин В6. Макар да  смятаме за суеверие „ играещото око“, то всъщност е показател за липса на витамини.
Консумацията на слънчогледово семе, риба , чисто свинско месо, сушени плодове, банани, авокадо и спанак може да ви помогне да набавите нужният витамин.
За щастие на Коледната трапеза присъстват сушените плодове и свинското месо. Българите по традиция набавяме продуктите за Коледа от местни ферми и производители, което прави празничната вечеря в части полезна.

Парене и умора в очите

Това може да се дължи на липсата на витамин В2.
Добре, че не работим по празниците , поне голяма част от нас и не усещаме това неприятно чувство на умора и парене, при постоянна работа с компютър.
Може да си набавите витамин В2, консумирайки черен дроб, бадеми, сирене Бри, скумрия и сусам.
Тук обаче празничната трапеза не помага.

Честото сълзене

То издава липсата на витамин В12.
Чувствате ли се като плачещата принцеса? Предполагам не ви се иска постоянно да се обяснявате, че всъщност не сте чувствителни и не ревете за глупости?! Е, за да го избегнете похапвайте повече мляко, айрян, извара, кисело мляко, скариди, свинско месо и др.
Хубаво е, че голяма част от тези продукти са част от празничния маратон по хранене.

Замъгленото зрение

То  показва липсата на витамин А. Вечер докато шофирате, често може да усетите този дискомфорт. Бихте могли да го  преодолеете като се храните с повече тиква, спанак, кейл, разбира се моркови, сладки картофи, грах, червени чушки, грейпфрут, праскови,  риба, черен дроб и други.
Всички тези храни ни пренасят в други сезони, но в днешно време може да набавим всичко по всяко време.

Болка при наличието на силна светлина

Най- вероятно се нуждаете от допълнително количество цинк.
Хората работещи в големите търговки обекти добре познават това чувство. Заслепяващата бяла светлина те кара да се  чувстваш като вампир в днешно време.
За междинните хранения използвайте фъстъци или тиквени семки. Червеният дроб е бодат на цинк. Агнешкото месо също ви осигурява преднина, така че по Гергьов ден не пропускайте традиционната трапеза. 
Цинкът повишава имунитета и подпомага възстановяването при настинка и грим, а зимата както знаем е благоприятен сезон за подсмърчащи носове и болно гърло.

Тази кратка равносметка ме кара да се замисля за очното си здраве и да подобря хранителният си режим. Както се казва Нова година ново начало. И запомнете очите виждат всичко, затова вижте света с правилните очила или в случая с помощта на правилната храна.

храни полезни за очите

Храни полезни за очите