75 любопитни факта

Сухопътните сили на САЩ са разработили прототип на дигитални очила с „добавена реалност“, предназначени за служебните кучета, които са зачислени към различни бойни части.

1

Джон Ленън подарява кръглите си очила на своя иконом през 1965. Смята се, че това е първият чифт кръгли очила, които изпълнителят притежава.

2

Джон Ленън е носил контактни лещи през първите си години и е държал очилата си далеч от публиката.

3

The Ocean Cleanup project е неправителствена организация, която има за цел да почисти Големия тихоокеански остров от пластмаса, като от нея ще произвежда слънчеви очила на стойност $199.

4

Носенето на слънчеви очила предпазва от вредните UV лъчи. Тъмният филтър успокоява и не се налага да присвивате очи. Това от своя страна намалява риска от образуване на околоочни бръчки.

5

През 1988 г. на Зимните олимпийски игри в Калгари, спортисти от различни нации и дисциплини, печелят 16 златни, 13 сребърни и 16 бронзови медала, докато носят слънчеви очила Carrera.

6

През 1965г. австрийският пионер Вилхелм Ангер Веркер, се впечатлява силно от автомобилното състезание Carrera Panamericana, чието трасе е с дължина 3219 км. Така, подвластен на магията Вилхелм, преименува името на компанията си за очила от Wilhelm Anger  Werker на Carrera.

7

Не можете да кихнете с отворени очи.

8

Консумацията на кофеин може да облекчи оплакванията при сухота в очите.

9

Лайката помага срещу сините кръгове под очите.

10

№ 11

Чаша кафе на ден може да запази зрението ви, намалявайки дегенерацията на ретината, причинена от напредването на възрастта.

№ 12

1 % от жените и 10% от мъжете страдат от цветни аномалии.

10%

№ 13

Очите могат да различат около 500 нюанса на сивото.

Една от първите реакции на тялото, когато изпитва болка, е да разшири зениците.

14

Роговицата на окото е единствената част от човешкото тяло, която не получава кръв. Тя получава кислород за функциониране директно от въздуха.

15

Вътреочната леща е прозрачна и двойно изпъкнала, с различни радиуси на кривина, по- плоската  ѝ страна е обърната към ириса. Изградена от лентовидни клетки, има теглото около 180 г. и най-високо съдържание на белтък ( ~ 35%).

16

Всяко око съдържа 107 млн. клетки и всички те са чувствителни към светлина.

17

Всеки 12-ти представител на мъжкия пол е далтонист.

18

Зениците на очите се разширяват когато гледате този, когото обичате с 45%.

19

Само 1/6 от очната ябълка е видима.

20

Средно през целия си живот  виждаме около 24 млн. различни изображения.

21

Хора и кучета – единствените, които търсят визуален отговор в очите на другите, кучетата правят това само в контакт с хората .

22

Около 2% от жените имат рядка генетична мутация, при което у тях се наблюдават допълнителни конуси на ретината. Това им позволява да виждат 100 милиона цвята.

23

Регистриран е случай на сиамски близнаци от Канада, които имат общ таламус. Благодарение на това те можели да чуват мислите си един на друг и да виждат през очите на другия.

24

№ 25

За да виждат нощните хищници спят с едно отворено око. Едната половина на мозъчното им полукълбо спи, докато другата е будна.

№ 26

Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му.

№ 27

Човешкото око вижда само три цвята: червен, син и зелен. Другите цветове са комбинация от тези цветове.

Идеална продължителност на зрителния контакт с човек, когото срещате за първи път, е 4 секунди. Толкова е необходимо, за да определите какъв цвят са очите му.

28

Вашите отпечатъци на пръстите имат 40 уникални характеристики, а ирисът – 256. Именно поради тази причина сканирането на ретината се използва за целите на сигурността.

29

Хората казват, че “нямаш време да мигнеш„ , тъй като това е най-бързият мускул в тялото . Мигането трае около 100-150 милисекунди , а можете да мигнете 5 пъти в секунда.

30

Сълзите на човек се различават по състав, в зависимост от това, от какво са причинени (радост, тъга или външен стимул).

31

Очите обработват около 36 000 бита информация на час.

32

Очите фиксират около 50 неща в секунда.

33

Мигаме средно по 17 пъти в минута, 24 480 пъти на ден и 8 935 200 пъти за година.

34

Виждаме с мозъка си, а не с очите. В редица случаи, когато лошото зрение е замъглено причината не е в очите ,а в зрителната кора на мозъка.

35

Изображенията, които се изпращат в нашия мозък, в действителност са обърнати.

36

Новородените не плачат със сълзи.

37

Роговицата на окото може да получи слънчево изгаряне.

38

№ 39

Шизофренията може да се определи с точност до 98.3% с конвенционален тест за движение на очите.

98.3%

№ 40

Ако човешкото око беше цифрова камера, щеше да има 576 мегапиксела.

№ 41

Прекарваме със затворени очи 10% от будното си състояние.

10%

Очите използват около 65% от ресурсите на мозъка. Това е повече от всяка друга част на тялото.

42

История за Циклопа се появила благодарение на народите от средиземноморските острови, които са открили останките на изчезнали слонове-джуджета . Черепът на слона бил два пъти по-голям от човешкия, а централната носна кухина погрешно била считана за очна.

43

Всяка мигла живее около 5 месеца.

44

Маите смятали кривогледите за привлекателни и се опитали да направят децата си кривогледи.

45

Очите обработват около 36 000 бита информация на час.

46

Очите на октопода нямат сляпо петно, те са еволюирали отделно от другите гръбначни животни.

47

Гънките , които се появяват в очите ни се наричат “ плаващо помътняване. “ Това сенки върху ретината с малки нишки протеин вътре в окото.

48

Зрението при астигматични очи е доста различно, при високите степени на астигматизъм, зрителната острота( величината , която характеризира разделителната способност на човешкото око)  е намалена. Тя намалява не само от неясен образ, но и от неговата деформация.

49

Ако запълните със студена вода ухото на човека , очите се отклоняват в посока на противоположното ухо . Ако напълните с топла вода ухото , очите се отклоняват към същото ухо. Този тест , наречен “ калорична проба“ се използва за да се определи мозъчно увреждане.

50

Ако на снимката, направена със светкавица само едното ви око е червено, вероятно имате тумор на очите. За щастие, вероятността на излекуване е 95%.

51

Космонавтите не могат да плачат в космоса, заради гравитацията.

52

№ 53

Пиратите използвали превръзка на окото си, за да могат бързо да адаптират зрението си над палубата и под нея.

№ 54

Светкавиците, които виждате в очите си , когато ги триете , се наричат “ фосфени “ .

№ 55

Има цветове, които са твърде сложни за човешкото око. Те се наричат „невъзможни цветове. “

№ 67

Павел I, синът на Екатерина, наследява късогледството на майка си. Той, както и съпругата му Мария Фьодоровна, използват лорнети (чифт очила с дръжка) в ежедневието си.

№ 68

Легенда гласи, че граф Иван Гудович (1741-1820), генерал-губернатор на Москва, мразел хората с очила. Дори когато видел някой с очила да го гледа, той изпращал слугата си до този човек със съобщение: „Тук няма какво да гледате толкова внимателно. Свалете очилата си, моля“.

№ 69

Зрението на лъва е 5 пъти по- добре развито от човешкото.

Ако сложите двете половини на топчета за пинг- понг на очите си и погледнете към червена светлина, слушайки радио, настроено да шуми, то у вас ще се появят ярки и сложни халюцинации. Този метод се нарича процедура на Ганцфелд .

56

Астронавтите от мисия Аполо разказвали, че виждали светкавици и ивици светлина, когато си затваряли очите. По-късно се оказало, че това е предизвикано от космическата радиация, която облъчвала ретината им извън земната магнитосфера .

57

Понякога хората, страдащи от афакия- липса на вътреочна леща,съобщават за това, че виждат ултравиолетовия светлинен спектър.

58

Пчелите в очите си имат влаканца. Те им помагат да определят посоката и скоростта на полета .

59

Около 65% -85% от белите котки със сини очи са глухи.

60

По време на Чернобил, пожарникар с кафяви очи, осъмнал със сини, поради получената силна радиация. Той починал две седмици по-късно от радиационно отравяне.

61

Шекспир казва в „Отело“, че ревността е „чудовище със зелени очи“, а в приказки, филми и различни митологии злодеите обикновено са изобразявани зеленооки.

62

За Леонардо да Винчи, зрението било средство за съживяване на познанието. Вярвал, че петте чувства са свързани в една точка, която се намира зад окото.

63

Лещите прогресив за пръв път са представени през 1959 год. Изработени са по идея на френският инженер и оптик Бернар Майтеназ. Той създава технология за обработване на оптична повърхнина с променлива рефракция.

64

Цар Алексей Михайлович имал 6 чифта очила, патриарх Никон – 8. Един от тях е запазен в Патриаршеския дворец на Московския Кремъл. Съхранява се в сребърен калъф с формата на круша, украсен със сребърни птици. Очилата са сгъваеми.

65

Екатерина Велика започва да изпитва проблеми със зрението през 1770 г. и за нея е поръчан монокъл със златна рамка с диаманти за 1219 рубли. Един от чифтовете ѝ очила е все още непокътнат.

66

Обемът на очните кухини при совите е почти изцяло зает от тялото на очната ябълка.

70

Лещата на окото на бухал не е разположена в сплескана очна ябълка, както при другите птици, а в дълбока тръба с рог.

71

Очите на бухалите не са сферични, както изглеждат. Те са телескопични.

72

Любопитен факт е, че едни от първите данни за контактни лещи датират от 1508 г. Тогава Леонардо да Винчи, прокарва идеята за корекция на зрението чрез поставяне на полусфера, направена от стъкло пълна с вода, върху роговицата

73

Любопитно е да знаете, че независимо от диоптричната стойността на късогледството, далечното виждане на всички хора с минусов диоптър, е еднакво. Разлика се наблюдава в най-ясната близка точка. А това означава, че ако имате малък диоптър има възможност да виждате ясно на около метър или малко повече, докато ако имате висок минус, виждането на близко може да бъде на не повече от сантиметър разстояние. След което, размазаното зрение се уеднаквява.

74

Може да достигне до -25.00 / -30.00 dpt и да доведе до тежки дегенеративни изменения в очните дъна. При нея е възможна загуба на зрение.

75
Как да изберете правилните диоптрични очила?
Как да изберете правилните диоптрични очила?
6 съвета как да изберете правилните диоптрични очила Изборът на правилни диоптрични очила е важен, тъй като те подобряват зрението и подчертават визията ви. Точно затова подготвихме...
Прочети още
кораб
Адапрация и фотофобия
Какво ще откриете в статията? Очите са нещо изумително. Те всекидневно се борят с купища предизвикателства, за които даже не подозирате. Адаптацията е умението на окото да привиква...
Прочети още
разумна дистанция за четене
Apple IOS 17 ще се грижи за очите ни
Какво ще откриете в статията? Преди време Apple бяха едни от първите, които пуснаха нощен режим на екрана, който омекотява ярката светлина на мобилното устройство. Това се появи,...
Прочети още
работа на компютър
Очила за компютър без диоптър
Какво ще откриете в статията? Очилата за компютър без диоптър са средство, което се използва за предпазване на очите от синьо-виолетовата светлина. Какво представлява синьо-виолетовата...
Прочети още
хиперметропия/далекогледство
Какво представлява далекогледството (хиперметропия)?
Какво ще откриете в статията? Не отдавна разгледахме темата за късогледството. Там обстойно обяснихме какво представлява то, видове и как се коригира. Но за да бъдем по-детайлни,...
Прочети още
дигитални сттъкла
Какво представляват дигиталните стъкла/очила?
Какво ще откриете в статията? Животът днес е пълен с динамика и движение, постоянно развиващи се технологии и купища заобикаляща ни информация. Всичко се променя, включително и...
Прочети още