Прогресивни стъкла

Прогресивни лещи

Днес ще си поговорим за така нареченото възрастово далекогледство( пресбиопия) и с какъв тип лещи се коригира то. Тази информация ще ви даде възможност да разберете какво се случва с нашите очи, с напредването на годините.

Всичко започва с акомодацията на окото( способността му да се приспособява за ясно виждане на различни разстояния). Тя съществува благодарение на цилярния мускул, той благодарение на цилярните нишки, свива и разпуска лещата на окото. При това въздействие се променя радиуса на кривина на предната повърхност на лещата, и от там се променя нейната пречупваща сила. За да ви стане по-ясно може да си представите силиконово топче под формата на бадем, което в крайщата си е свързано с ластици, които при стягане и разпускане, ту го събират, ту го удължават и получаваме ту тумбест бадем, ту продълговат. Примерът със сигурност не е от най-точните, но горе долу така изглежда, този процес в окото ни.

Корекция на пресбиопия

Акомодационната способност на окото се променя с напредване на възрастта. Тя намалява, поради това, че еластичността на вътреочната леща намалява. При това състояние се отдалечава близката точка на окото, демек започват да ви окъсяват ръцете, тъй като се налага все повече да отдалечавате дребният шрифт, за да го прочетете. Това се нарича пресбиопия. Това състояние на окото се коригира с прогресивни лещи.

Хората, които използват прогресивни лещи се нуждаят от корекция за далечно, средно и близко разстояние. Тези лещи за пръв път са представени през 1959 год. Изработени са по идея на френският инженер и оптик Бернар Майтеназ. Той създава технология за обработване на оптична повърхнина с променлива рефракция.

Лещите прогресив се състоят от няколко зони. Определянето на стойностите на тези зони, става с преглед, при които се установява нуждата от очила за далечно разстояние. Към диоптрите за далеч се добавя така нареченият адисьон ( добавка). Тя бива различна в зависимост от възрастта на пациента.

 • 40 год. – добавка 1
 • 45 год. – добавка 1.5
 • 50 год. – добавка 2
 • 55 год.- добавка 2.5
 • 60 год. – добавка 3
Progresivni ststakla

Кои са зоните при лещите прогресив?

Зона за далеч

Където корекцията отговаря на диоптрите за далечно виждане.

Средна зона

Това е коридор на прогресива. Зона, в която гледате когато използвате лаптоп или компютър на пример или нещо разположено на междинно разстояние.

Зона за близо

Там е поставена корекцията за четене.

Периферни зони

Това е най, големият недостатък на прогресивните лещи. Това са страничните части на лещите където се получава натрупване на диоптри и се вижда размазано.

При тези лещи, едната повърхнина е сферична, а другата има променлив радиус на кривина и се нарича базова. Промяната на кривината осигурява увеличаване на рефракцията от горната зона към зоната за близо. В средната зона рефракцията плавно се увеличава. Разликата в рефракцията за близо и рефракцията за далече се нарича добавка или адисион. Затова оптиците в оптиката силно се интересуват от вашата рецепта и за близо и  далече. Добавката се изписва в рецептата в колоната под надписа ADD. При преглед за прогресивни очила може да се окажете с рецепта за очила за далече и в дясно дописан адисион, който след изчисление от оптик показва диоптъра ви за близо, може да получите и стандартна рецепта с вписани диоптри за далеч и за близо, тогава оптика изчислява добавката ви, за да ви препоръча подходящи лещи.

Какво получавате ако ползвате лещи прогресив?

 • Оптимално зрение на различни растояния.
 • Използва се естествения механизъм на акомодация.
 • Няма скок в образа, какъвто се получава при бифокалните лещи.
 • Изглеждат добре и не издават възрастта ви.

В днешно време, лещите прогресив се правят по индивидуална поръчка, като всяка фирма има определени изисквания за изработката им. Тук е важно да знаете, че за да поръчате такива стъкла за очила, вие трябва задължително да изберете конкретна рамка. За да изберете подходяща рамка има няколко особености, за които следи вашият оптик:

 • Рамката трябва да пасва на лицето ви, да ляга добре на носа, дръжките да бъдат с подходяща дължина, така че извивката им да ляга удобно на ухото ви. Окото ви трябва да се намира в центъра на стъклото.
 • Необходимо е рамката да бъде с по- дълбоки стъкла, за да има достатъчно място за различните зони.
 • Ъгълът, който сключва дръжката и кръжилото( стъклото) трябва да е с определен градус, за да се изработят правилно новите ви очила за пресбиопия.

Би било добре и открито да разговаряте с оптика за вашето ежедневие, не с цел да се намирате на приказка, а за да може той да разбере колко време прекарвате на компютър, динамичен човек ли сте, имате ли търпение да свикнете с такъв тип очила, как използвате очилата си, какво очаквате от тях. Така ще може да получите ценни насоки и ще ви препоръчат най- подходящия, за вас продукт.

Съществуват различни видове прогресивни лещи и по тази причина, ще ви дадем информация за тях, за да не се чувствате нелепо когато консултанта в оптиката ви каже: „ тези лещи са с мек дизайн, тези с твърд, вземете тези“.

Видове прогресивни лещи

Според дизайна на базовата кривина

Мек дизайн– при тези лещи, промяната на рефкакцията и нарастването на аберациите ( недостатъци  на стъклото) се извършват плавно и на по- голяма площ. Така ефективните зони са по тесни и коридора на прогресия е по- дълъг. При по- малки зрителни зони се налага по- активно движение на главата. Големината на тези зони зависят от вашата добавка. Статистиката сочи, че с лещи с такъв дизайн се свиква по- лесно. Но не забравяйте, че това в строго индивидуално.

Твърд дизайн – при тях промяната на рефракцията и периферните аберации нарастват по- бързо. Аберациите в периферията се усещат по- силно. Тези лещи имат по- къс коридор на прогресия, но по- голяма зона за далече. Разбира се големините на ефективните зони зависят от вашия адисион, колкото по- голям е той, толкова по- малки са те.

Съвременните прогресиви се изработват с така наречения умерен дизайн. Той заема относително средно място между мекия и твърдия дизайн.

Видове лещи прогресив според вида на базовата кривина:

Лещи със сферичен дизайн-  при тях базовата повърхнина има сферична форма с променлив радиус. Тези лещи приличат, на лещата с твърд дизайн. При тях е възможно да се получи плаващ ефект, който представлява изкривяване на образа при преместване на погледа в хоризонтално направление.

Лещи с асферичен дизайн-  при тях базовата кривина е изградена от асферични криви ( елипса, парабола и др.). Приличат на лещите с мек дизайн. Могат да бъдат изработени с  малко по- къс коридор на прогресия.

Лещи с комбиниран дизайн- при тях базовата повърхнина се оформя от сферични и асферични криви. Целта е да се достигнат по- големи ефективни зони за гледане.

Видове лещи според изместването на близката зона спрямо далечната( инсет). Произвеждат се лещи с нормален инсет. Съществуват лещи с по- голям или по- малък от нормалния инсет. С по- голям инсет се изработват дигиталните лещи. Демек зоната за близо е по- навътре към носа. Това се прави така, защото дигиталните лещи са съобразени с още по- близка дистанция за четене.

Технологиите се развиват постоянно и продуктите на пазара се променят, но това са основни понятия, които биха ви ориентирали в динамичния свят, в който живеем. Хубавото е, че оптиците са винаги на разположение за купищата въпроси, които изникват при поръчката на токлова сложни очила. Затова дерзайте смело и питайте.

Как да свикна с прогресивни очила?

За начало заредете се с много търпение. Какъвто и тип да изберете, запомнете- всичко е в постоянството. С такъв тип стъкла, периодът за свикване е около месец. Това е времето необходимо да промените навиците си при ползване на очилата.

Най- важна е вашата мотивация. Виждала съм хора, които никога не са носили прогресивни очила и веднага, след слагането им се качват да шофират, без никакви притеснения.

Ако обаче сте по- резервирани започнете носенето на очилата у дома. Слагайте ги веднага след ставане от сън. Тогава окото ви е отпочинало и се адаптира бързо. При усещане на напрежение свалете очилата и след час ги сложете отново.

При слизане по стълбите

Навеждайте главата, а не само погледа. Така, окото ви ще попадне в правилната зона.

Когато искате да видите нещо с периферното си зрение

Отново завъртете глава, по този начин ще избегнете периферните зони.

При четене и работа с компютър

Нагласете главата в такава позиция, че окото ви да е в съответната зона. Понякога се налага малко да промените навиците си и да движите главата си повече от обичайно. Не се тревожете! В момента, в който свикнете, това ще бъде рутина.

Не се отказвайте и не носете други очила, докато свиквате с новите си прогресивни лещи! Ако го правите никога няма да се адаптирате.

Това е едно удобство, което си заслужава. А ако не успеете да свикнете, фирмите производители предлагат отделни стъкла за близко и далече. Така може да сте спокойни, че няма да останете без очила.

Технологиите се развиват постоянно и продуктите на пазара се променят, но това са основни понятия, които биха ви ориентирали в динамичния свят, в който живеем. Хубавото е, че оптиците са винаги на разположение за купищата въпроси, които изникват при поръчката на токлова сложни очила. Затова дерзайте смело и питайте.

Беше ли полезно?

Кликнете върху усмивката, за да оцените!

Оценка 4.3 / 5. Брой гласове: 62

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

2 thoughts on “Прогресивни стъкла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *