Развитие на детското зрение

baby1

Още на 18-тия ден от формирането на плода се образуват две черни „точици“ на лицето, които определят къде ще се намират очите.

Бебетата се раждат с едва 5%  от зрение на зрял човек. В началото на своя живот, мъничето различава само много ярки цветове. Все още няма развита способност на очите да фокусира предмети на различни разстояния , чрез напрягане на очните мускули или така наречената акомодация. Не е достигнало и до способността на двете очи да виждат един образ, а не двоен. Това се нарича конвергенция– сливане на двете очни оси в една оптична ос. За началните му нужди това е напълно достатъчно. Нали може да разпознае майчиното лице и гръд.

На втория месец то вече има около 30% от зрението на възрастен. Към 6-тия месец , то вече възприема все повече заобикалящия го свят като един малък ,голям човек.

Очите на децата имат своите предпочитания към цветовете, за начало разпознават червеният цвят, следват го синият , зеленият и накрая жълтият. И хоп вече е готово да нарисува слънцето 🙂

Зрителната острота на децата достига до 50% от тази на големите, едва на 3 годишна възраст, или просто казано вижда 50 % по- малко детайли от своите родители, например. Така , че ако го сложите на стола в очния ,лекарски кабинет , то със сигурност няма да види всички символи от таблицата на стената.

И сега след като научихме това онова за детските очи , ще ви дадем няколко съвета ако се колебаете дали пък случайно няма някакъв проблем с тези невинни , ангелски очи:

  • Детето не успява да се фокусира през повечето време и погледа му блуждае. Да, то не е просто разсеяно.
  • Не проследява предметите и хората.

Жалко нали?! Тъкмо си мислеше ,“ дали пък не мога да му мятам предмети и то да ги носи , няма само да изхвърля всичко от кошарата , а аз да събирам“ 🙂

  • Не посяга към ярки и интригуващи предмети , но ако дебне кога ще оставите дистанционното на телевизора , за да го захапе , е , всичко е наред.
  • Не отговаря на усмивката ви.

Това за мен като майка е ужасяващо, цял ден да се правя на клоун и нищо 🙂

  • Слънцето им причинява дискомфорт( сълзене, присвиване, зачервяване).

А аз си помислих , че се разплака от щастие щом види хора навън .

  • Кривогледство, казано друго яче, тебе гледа мене вижда :). Тук е важно да знаем, че до едногодишна възраст, децата могат да кривят, понякога, очетата си. Така , че не бързайте като мен да мислите , че му има нещо.
  • Приближава предметите близо до очите си , сякаш се опитва да ги види по- добре.

 Ясно ако прилича на баба , която чете брошурата на кауфланд без очила, е време за леля докторка.

  • На снимка със светкавица зеницата изглежда белезникава. Това не искам да си го представям.

За сметка на това , червената зеница на снимка носи радост, това означава , че няма вродени дефекти на очите.

И все пак необходими са профилактични прегледи на 6-тия месец, 1 година, 3 години , 7 години.

За сега толкова от нас , ние си оставаме тук за вас . Или докато не ми свърши майчинството и се гмурна отново в необятната работна среда.

В следващия блог ще засегнем темата за слънчевите очила , най- вече материалите от които са изработени техните лещи и ще ви запозная с любим мой бранд.

Беше ли полезно?

Кликнете върху усмивката, за да оцените!

Оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

One thought on “Развитие на детското зрение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *