Alexsander McQueen

AMCQ

Какво ще откриете в статията?

Очилатите истории са част от живота. Едни са свързани с ежедневието ни, други са повече приключения, а трети остават трайна следа след себе си.

Очилата са не просто моден аксесоар, а начин да изразиш себе си. А дизайнерите им са онези хора, които вдъхват страст на нашата индивидуалност.

Живтотът на Александър Маккуин

Един пример за вълнуваща очилата история е  животът на  Лий Александър Маккуин. Той е роден на 17 март 1969 г. в семейство от работническа класа, живеещо в общински жилища. Баща му е бил шофьор, а майка му преподавала социални науки. Той имал петима братя и сестри. 

Маккуин напуска училище на 16 годишна възраст, за да следва мечтата си и да сложи край на тормоза от съучениците му, предизвикан от неговата сексуална ориентация.

Първи стъпки

Първоначално работил в магазин, който предлага мъжки костюми по поръчка. 

Вдъхновен от модата, решава да продължи кариерата си и започва работа с театрални дизайнери на костюми. Драматичният стил, който придава на дрехите се превръща в негова запазена марка на по-късен етап от развитието му.

Наситил се за момента на Лондон, той заминава за Милано, където работи като асистент на италианския дизайнер Ромео Джили.

Но носталгията по родния град надделява и той отново се завръща в Лондон където записва да учи “ Моден дизайн” в Централния колеж за изкуство и дизайн в Сен Мартин. Там получава магистърска степен.

Собствен бранд

През 1992г. Лий Александър Маккуин започва собствен бизнес, който става известен с иновативното си, необуздано творчество. Първата му колекция е вдъхновена от Джак Изкормвача.

Само четири години след дипломирането му той е избран за главен дизайнер в Louis Vuitton- Givenchy, френска модна къща за висша мода. Там Маккуин има големи разногласия и приема работата си за рутина, поради невъзможността да вдъхне нов живот на колекциите. Но въпреки трудностите, той все пак успява да се докаже и печели наградата” Дизайнер на годината” през 1996 г., 1997 г. и 2001г. 

Ключа към успеха

Ключа към успеха на модната му линия се крие в любовта към природата и уважението към Британската история. Брандът създава колекции, водени от жаждата за експерименти и индивидуалност, които я утвърждават като синоним на модерна Британска мода. 

Непрекъснатото изследване на селските традиции, затвърждаване на чувството за общност, съпоставянето между мъжкото и женското, крехкостта и силата, романтиката и бунта, са основните ценности, водещи марката към успеха.

По отношение на аксесоарите Маккуин  създава две марки Alexsander McQueen и MCQ. Фирмата е част от пазара в над 50 страни по целия свят, предлага се в над 360 специализирани магазина в различни градове като Лондон, Ню Йорк, Милано, Лас Вегас и др. 

Краят

През декември 2000г. , брандът е придобит от Gucci Group, където Александър Маккуин остава креативен директор до смъртта си през февруари 2010г. Той се самоубива малко след смъртта на майка си.

Но преди  трагичната си смърт, създава зашеметяваща колекция, която е показна по нестандартен и иновативен начин на модния подиум с невиждано до момента шоу. Успехът на ревюто не закъснява, въпреки неговата гибел.

Едни от най- известните холивудски звезди са виждани с негови модели слънчеви очила, включително Сара Джесика Паркър и Натали Портман.

Сара Джесика Паркър била забелязана да спортува със елегантни слънчеви очила с голяма кръгла форма, докато Натали Портман предпочитала кафяв Авиатор.

Животът на Маккуин, от напускането на гимназията в начален клас до превръщането му в международно известен дизайнер, е забележителна история. Неговите смели стилове и завладяващи шоута вдъхновяват и изумяват света на модата, а наследството му продължава да живее.

Тази вълнуваща история е представена в документален филм през 2018 от Иън  Боньот и Питър Еттедгуи. В сюжета присъстват интервюта със семейството и приятелите му , както и не излъчвани до момента кадри.

Въпреки противоречивите мнения за дизайнера, тази очилата история ще остане като пример за това как човек трябва да следва страстта си и да мисли отвъд ограниченията, за да покаже на света как се вижда през неговите очила.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 1

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?