Какво представляват дигиталните стъкла/очила?

дигитални сттъкла

Какво ще откриете в статията?

Животът днес е пълен с динамика и движение, постоянно развиващи се технологии и купища заобикаляща ни информация. Всичко се променя, включително и нуждите на нашите очи. И макар мобилният телефон да не е от последните новости на технологичния свят, то влиянието, което оказва на очите е съвременно.

Какво представляват дигиталните стъкла/очила?

Дигиталните стъкла навлязоха с нуждата на очите да виждат достатъчно ясно, както на далеч, така и на дистанция от около 30 см. До този момент за близко четене беше отчитано разстояние от 40-50 см. Това е нормалната дистанция, на която хората поставят книга.

Но със засилената употреба на мобилни телефони, които гледаме почти цял ден, се появи нуждата от по-близка дистанция за четене – около 30 см. На очите ни се налага да работят усилено, а цялото това натоварване се отразява на нашата акомодация (способността на окото да фокусира от близо на далеч).

Взирането в дребния шрифт на телефона, претоварва очните мускули. Затова се поражда нуждата от очила, които да намалят умората и да облекчат очите.

След една определена възраст около 35г.-40г., при определени условия, се появява така наречената дигитална умора. Тя предизвиква замъглено зрение, главоболие, сухота в очите, напрежение и др. За това допринася и излъчваната светлина от дигиталните устройства. Тя влияе на усещането ни за ден и нощ и ни подтиква към бодърстване.

Така например, е изключително вредно да скролвате news feed- a на социалните мрежи преди сън. Наличието на отблясъци натоварва допълнително очите.

Оттук заключваме, че е по-добре да четете книга на свещ, вместо да наблюдавате мобилен телефон нощем.

Освен близкото разстояние, от което гледаме дигиталните устройства, има значение и ъгълът, под който ги наблюдаване.  В следствие на неподходяща позиция на тялото, се появяват болки в гърба, раменете и врата.

Дигиталните стъкла притежават малка добавка под формата на диоптрична корекция в долната част на стъклото. Тя е невидима и е част от масата на стъклото, но при гледане през тях ще усетите разликата.

Тази допълнителна корекция, се прибавя към диоптъра ви за далеч. Стъклата са индивидуален продукт и се изработват според нуждите ви.

употреба на мобилен телефон преди сън

За кого са подходящи дигиталните стъкла/очила?

Предимства на дигиталните стъкла/очила?

Недостатъци на дигиталните стъкла/очила?

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 4 / 5. Гласували: 4

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?