Могат ли  да бъдат рециклирани очилата?

рециклиране на очила

Какво ще откриете в статията?

Всекидневно около нас тонове пластмаса бива изхвърлена. И макар, ние да сме свикнали с нея, то  природата я усеща. А съвсем скоро тя ще се отрази и на нашите деца.

Според проучвания модната индустрия е отговорна за над 20% от отпадните води.

и за 10% от емисиите въглероден диоксид в света. А това е в пъти повече от вредните емисии от международни полети.

Знаете ли, че за производството на чифт джинси отиват около 6 хиляди литра вода. Затова някои дизайнери използват памукът от дрехи втора употреба, вместо да отглеждат нов.

Пластмасата е навсякъде около нас, в торбичките от магазина, в интериора на автомобила, както и във всеки дом.

Тя се среща в над 10 хил. разновидности, а годишното производство надвишава 260 милиона тона.

Всичкото това количество се превръща в отпадък, който може да бъде изгорен или рециклиран.

Рециклирането на пластмаса позволява нейното повторно използване, като се ограничава изчерпването на природени ресурси, като въглища, петрол и газ.

От преработения материал не могат да бъдат изработени същите продукти. Така например пластмасовите бутилки, могат да се превърнат в нов чист слънчеви очила или диоптрични рамки.

Състава и структурата на пластмасите е различен, затова и тяхната преработка е специфична.

Но всичко започва с правилното сортиране. Това значително повишава шанса на пластмасата да се превърне в нещо ново, като избегнем замърсяването.

Около 90% от рециклираната пластмаса в света, спада към групата на термопластите.

От каква пластмаса са изработени очилата?

При очилата от ацетат най-разпространени са HDPE (Полиетилен с висока плътност) и LDPE (Полиетилен с ниска плътност) и за наш късмет подлежат на рециклиране.

Все повече фирми обръщат внимание и на опаковките, които използват за транспортирането на очилата. В някой случаи, те също подлежат на преработка или са от вече преработена пластмаса.

HDPE (Полиетилен с висока плътност)

очила от HDPE (Полиетилен с висока плътност)

Този материал е без вкус, нетоксичен с точка на омекване около 130°C. Неговата твърдост, якост на опън и пластичност са по-добри от тези на LDPE (Полиетилен с ниска плътност).

Точно това е и причината по-масивните пластмасови очила да бъдат изработени от този материал.

HDPE е устойчив на корозия на киселина, устойчив на студ и притежава добра химична структура.

Недостатъците се крият в лошата устойчивост на стареене, податливост на влиянието на околната среда и лекотата, с която могат да бъдат надраскани.

Затова, често след кратка употреба, по рамките на очилата се появяват леки драскотини.

Специфичното тегло на HDPE (Полиетилен с висока плътност) е по-малко от това на водата.

LDPE (Полиетилен с ниска плътност)

Това е първият разработен полиетилен известен със своята гъвкавост, издръжливост и топлоустойчивост.

Голяма част от олекотените спортни модели са изработени от този материал. Точно за това те са подходящи за интензивна употреба, без да чувствате тяхната тежест на лицето си. Също така биха понесли малко неправилна употреба, без това да ги деформира.

LDPE подлежи на оцветяване, което допълнително го прави желан материал от дизайнерите на модни аксесоари. Все по-пъстри, цветни и нестандартни стават пластмасовите очила. И макар вредни за околната среда, ако не бъдат рециклирани, те все по-често се срещат в оптичните магазини.

Материалът е с отлична прозрачност, студоустойчивост (до -70°C) и може да издържи на солни водни разтвори.

Стъклата на диоптричните и слънчеви очила, също се изработват от пластмасови материали. Едни от най-разпространените са поликарбонат, тривекс и CR39.

В световен мащаб има много фирми, производителите на очила от рециклирани материали. Предимно събрани от океаните.

Очила от LDPE (Полиетилен с ниска плътност)

Фирми, който изработват очила от рециклирани материали

За наш голям късмет все повече модни фирми за очила прибягват до изработката на очила от преработени пластмаси, а и не само.

Марката произвежда очила, носени от Beyonce и Lil Wayne. Моделите са изработени от дървени материали, биоразградим ацетат на растителна основа (направена от памук) и рециклиран алуминий.

Фирмата е създадена през 2010г. от трима братя. Много бързо бизнесът от гаражен преминава към мащабен.

През 2021 г. Proof поема инициатива за засаждане на 5 дървета за всяка рамка.

Цените на очилата варират от $50 до $180.

Genusee е пример за марка s устойчив дизайн, която взема присърце въздействието, което оказва на околната среда. Създадена в Детройт с производство във Флинт, Мичиган, Genusee прави своите забавни и фънки рамки от рециклирани пластмасови бутилки. Проектите не само помагат на планетата, но също така осигуряват работни места за гражданите на Флинт.

Цените на рамките са околo $100.

MITA Eyewear не е просто марка – това е общност от съзнателно мислещи хора точно като вас, които сте се поинтересували за замърсяването.

Mita вдъхват живот както на модния усет на Маями, така и на майсторството и артистичността на Италия, като използват най-висококачествените и устойчиви материали.

Те преработват 5 пластмасови бутилки, за да произведат един чифт слънчеви очила, две-за калъфчето и 1 за направата на кърпа за почистване.

Цената на рамките е около $120.

Фирмата е базираната в Испания и си сътрудничи с рибари в 27 пристанища в Испания и 10 крайбрежни общности в Гана, за да събира изхвърлените пластмасови отпадъци от океана. Това включва риболовни мрежи, въжета и бутилки, които след това преработва и превръщат във великолепна линия очила. Тяхната производствената база е в Италия. Към днешна дата Sea2See са рециклирали 351 тона пластмаса, което е изключително постижение.

Цената на очилата варира между $140- $170.

Съществуват и световно известни брандове като O’neill, Ray-Ban, Azzaro и др., които също създадоха колекции и аксесоари от рециклирани материали.

Други пък залагат само на биоразградими материали и подхождат отговорно към производството на очила. Такъв пример са ROLF Spectacles.

развиване на винт на очила

В България няма фирми, които да предлагат изкупуване на очила, за да бъдат рециклирани, но вие самите можете да подходите отговорно, като изхвърлите старите си очила в съответния контейнер за пластмасови отпадъци. Необходимо е преди това да разглобите очилата си и да премахнете металните частици на шарнирните връзки. Това става лесно с минимални технически познания и отвертка за часовници.

Но дори и да не го направите, увеличавате шанса остарелите пластмасови очила да бъдат рециклирани.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 1

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?