Какво е астигматизъм?

тест на очите с пробна рамка

Време е да си поговорим за прочутия астигматизъм, който плаши всеки от нас, когато чуе, че го има. Но в това няма нищо страшно и непоправимо. Всъщност  астигматизмът представлява недостатък в следствие, на който оптичната система не пречупва еднакво в различни нейни сечения.

Сега ви стана ясно нали? Може би, по- просто ще звучи така: сеченията са хоризонтално и вертикално ( меридионално и сагитално), когато преминава успоредния сноп светлина, той не се пречупва еднакво и в двете сечения. Тази стойност се изписва на рецептата за очила във втората колона където пише CYL, може да бъде със знак „+“ или „-„. Стойностите му са подобни на диоптричните( тези от първата колона).

Очен астигматизъм

Представлява аметропия(състояние, при което има отклонения в рефракцията на очите) , при която окото не пречупва еднакво в различни негови сечения. В следствие на това образите върху ретината са изкривени, деформирани и неясни. Той бива вроден или придобит. Вроденият, най-често е наследствен. Така, че ако вие носите очила, шанса за децата ви, не е малък.

Видове астигматизъм

Роговичен (корнеален)

Той се дължи се на различно пречупване на роговицата в нейните сечения. Причината може да бъде деформация на роговицата или вътреочно налягане. Деформация на роговицата се получава, понякога, в следствие на мигателните движения.

Най- често се среща лещен– дължи се на отклонения в сферичната повърхност на лещата на окото. Може да се дължи и на нееднакъв тонус на цилярните нишки.

Тотален

Той е сбор от горните два. Съществува  така наречения следоперативен астигматизъм . Той се появява като роговичен след претърпяна операция, от катаракта например.

test_frame

Според възможността за корекция астигматизмът бива

Неправилен

При него се наблюдава промяна в рефракцията, в различните сечения на роговицата и по- рядко на лещата. Причини могат да са възпалителни и язвителни изменения в роговицата, както и различни изменения в роговицата. Неговите форми са кератоконос (представлява коносовидно изпъкване на роговицата) и кератоглобус ( роговицата изпъква по-силно отколкото при здраво око. Този астигматизъм може да се коригира  само с контактни лещи. Тези лещи се изработват по поръчка, след предварително посещение при специалист. Имат едногодишен срок и са в ценови диапазон от  400 лв. и на горе. Носят се постоянно, с определени почивки.  Поддържат се с определени разтвори, които може да намерите в оптичните магазини. За да си направите преглед, на който да измерят параметрите за лещата, е необходимо поне две седмици да не сте ги ползвали.

Правилен астигматизъм

При него окото има две сечения, разположени взаимно перпендикулярно. В едното сечение окото пречупва минимално, а в другото максимално. Той бива

Прост миопичен

В едното сечение очите се събират пред ретината, а в другото върху нея.

Прост хиперметропичен

В едното сечение лъчите се събират върху ретината, а в другото зад нея.

Сложен миопичен

И в двете сечения лъчите се събират пред ретината , но на различни места.

Сложен хиперметропичен

В двете сечения лъчите се събират зад ретината, но на различни места.

Смесен

В едното сечение лъчите се събират пред ретината, а в другото зад нея.

Това е астигматизмът, които се коригира с диоптрични очила или торични контактни лещи. Така имате свободата да избирате между това да бъдете „цайс“, в нашия очилат свят или да прикриете неумението си да виждате ясно. Но запомнете ако изберете да носите контактни лещи, задължително си подсигурете чифт резервни очила, в случай, че получите възпаление или лещата ви се повреди.

Зрението при астигматични очи е доста различно, при високите степени на астигматизъм, зрителната острота( величината , която характеризира разделителната способност на човешкото око)  е намалена. Тя намалява не само от неясен образ, но и от неговата деформация. В общият случай физиологичния астигматизъм не се нуждае от корекция. Корекция се налага когато се появят оплаквания.

Голям процент от хората имат астигматизъм със стойност 0.25, при него носенето на очила, не е необходимо, освен ако нямате сериозен дискомфорт.

Астигматичната корекция , е малко по- специфична. С такъв тип очила се свиква малко по- трудно, тъй като с нея трябва да свикне мозъка. Така, че ако слагате очила за пръв път, с такава корекция, дайте си време, поне две седмици.

Първоначално носете очилата си по час на ден в позната обстановка, постепенно увеличавайте времето. Ако усетите дискомфорт свалете ги и починете, след това пак ги сложете. Добре е първоначално да слагате очилата си рано сутрин когато окото е отпочинало. С този подход ще си осигурите плавно свикване и лесна адаптация.

Ако все пак не се спогодите с новите си очила, с астигматична корекция, потърсете вашият оптик за съвет. Понякога, корекция на рамката или повторен преглед, при нужда, ще ви спестят неудобството.

И не забравяйте, очите виждат всичко, затова им осигурете правилните очила.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 4.3 / 5. Гласували: 12

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *