Какво представлява късогледството (миопия)?

Ретина

Какво ще откриете в статията?

*Внимание – съдържа термини и специфични понятия.

Очите ни често са несъвършени. Преминаващата през тях необятна информация ги изтощава, а понякога и уврежда. Едно от често срещаните състояния е миопията (късогледство).

Тя представлява аметропия, при която успоредния сноп светлина, който пада върху окото, се събира някъде пред ретината. В следствие на това образът, който се получава, е размазан. Просто казано, късоглед човек не вижда „по-далеч от носа си“. Миопът може да чете и гледа на близо, но когато погледне в далечината, вижда размазано.

Любопитно е да знаете, че независимо от диоптричната стойността на късогледството, далечното виждане на всички хора с минусов диоптър, е еднакво. Разлика се наблюдава в най-ясната близка точка. А това означава, че ако имате малък диоптър има възможност да виждате ясно на около метър или малко повече, докато ако имате висок минус, виждането на близко може да бъде на не повече от сантиметър разстояние. След което, размазаното зрение се уеднаквява.

Късогледството рядко е вродено, то се развива в по-късна възраст. Много често, то е наследствено.

Така ако родителите са миопи, детето също е предразположено към късогледство, като в повечето случаи стойностите при малчуганите са по-високи.

Видове късогледство (миопия)

Според причината

Аксиална

Тя се дължи се на по-дълга очна ос.

Рефракционна

Получава се от по-голяма пречупваща сила на оптичната система на окото.

Смесена

Тя бива комбинация от аксиалната и рефракционната.

Според развитието

Стационарна (корелационна)

При нея диоптричната стойност достига до -4.00 / -6.00 dpt и очното дъно не се уврежда. Лесно може да бъде коригирана с очила или контактни лещи.

Прогресираща / Бързо нарастващо късогледство (дегенеративна миопия)

Тя представлява болестно състояние. Проявява се в ранна детска възраст и прогресира непрекъснато.

Може да достигне до -25.00 / -30.00 dpt и да доведе до тежки дегенеративни изменения в очните дъна. При нея е възможна загуба на зрение.

При това състояние на очите силно се удължава очната ябълка.

Някои автори смятат, че прогресиращата миопия се дължи на вродена или придобита слабост на склерата, в следствие на това очната ябълка се удължава, като очните слоеве в задната част изтъняват значително.

Други смятат, че прогресиращото късогледство е следствие от дефект в развитието на целия заден очен сегмент.

Това състояние на очите заема, все по-голям дял сред населението на земята. То засяга деца на възраст между 6 и 16 години и с всяка следваща година процентът му нараства.

Фактори влияещи на бързонарастващото късогледство
  • Влиянието на околната среда. Това включва четене на слаба светлина, изкуствено осветление, липса на чист въздух и чести почивка за очите на детето.
  • Хранителните навици. Вредните храни и липсата на витамини, поддържащи здравословното състояние на очите, както и разнообразното хранене, са ключов фактор.
  • Генетичната предразположеност и ежедневната употреба на мобилни телефони от децата. И докато, нямаме влияние върху генетичните особености, то лесно можем да създадем здравословни навици по отношение на дигиталните устройства. Не забравяйте, че по-малко вредно е гледането на телевизия, отколкото взирането в телефон. Разбира се, говорим за уморена употреба.

Също така дигиталните устройства, влошават качеството на съня и предизвикват нервност у децата, а вредната синьо-виолетова светлина излъчвана от тях може да допринесе за развитие на макулна дегенерация или иначе казано загуба на зрение.

За щастие вече съществуват стъкла, които могат да ограничат бързо нарастващата миопия при деца.

Дизайнът на този тип лещи спазва концепцията за заден дефокус, като това въздейства върху растежа на задната част на окото и така ограничава развитието на късогледството с до около 60%.

корекция на бързо нарастваща миопия
Важно е да знаете!

Според големината на корекцията

  • Ниска степен

-1.00 / -5.00 dpt

  • Средна степен

-6.00 /-8.00 dpt

  • Висока степен

над -10.00 dpt

Корекцията на късогледство се извършва с отрицателни лещи. Необходимо е задния фокус на лещата да съвпада с далечната точка на миопичното (късогледото) око.

Стъклата в профил изглеждат като пясъчен часовник. Тънки в средата и дебели в периферията. При изработката на очила за късогледство, колкото по голям е диаметърът на заготовката на лещата (над Ф70) и по-малко е кръжилото (стъклото) на рамката, толкова повече от дебелината на лещата ще бъде изрязана, при изработката и монтажа. Разбира се, от съществено значение е и стойността на диоптричната корекция.

корекция на миопия

Аз, например съм късогледа. Наследила съм го от моя баща. Диоптричните ми стойности са по-високи от неговите.

Използвам предимно очила, тъй като торичните контактните лещи изсушават очите ми и усещам умора много бързо след поставянето им. 

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 3.7 / 5. Гласували: 3

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?