Вредни храни за очите

вредна храна

Какво ще откриете в статията?

Няма нищо по-вкусно от хамбургер с газирана напитка, допълнени с пържени картофки и сос. 

Днес ще направим една кратка равносметка за вредите, които нанася нездравословното хранене на очите ни. 

Лошото хранене оказва влияние на очните мускули и кръвоносните съдове, като влошава цялостното състояние на зрението, а както знаете очите виждат всичко.

Свикнали сме да слушаме какво е полезно за нас – храна, упражнения, медитация, но малко говорим и с какво си вредим. Макар и да не забелязваме, вредните навици са навсякъде около нас.
Почивните дни са онези моменти от годината, в които му отпускаме края. Спим по много, хапваме на корем , пием доволно и рядко мислим как се отразява на здравето ни този процес.

За разлика от качените килограми, които с повече воля, успешно може да свалите, то вредата, която нанасяте на очите си не е толкова лесна за преодоляване.

Ето и няколко от най- често срещаните храни и напитки, с които застрашавате очното си здраве.

Вредни храни за очите

напитки
Алкохол

Както е известно алкохолът, свива кръвоносните съдове и има дехидратиращ ефект, което може да доведе до съдови спазми, а те вредят на очите, като нарушават добрия кръвоток в ретината, което от своя страна, предизвиква смущение в зрението.
Консумацията на алкохол засяга части от мозъчната кора. Също така прекомерната му употреба може да увреди зрителният нерв.
Ако бъдем честни ще открием, че пиенето за здраве, не е никак здравословно. И макар една голяма ракия да съдържа едва 231 калории, то ефекта от прекаляването с питиетата може да бъде негативен.

хляб
Бял хляб

Рафинираното пшеничено брашно провокира панкреаса да произвежда повече инсулин, който в големи количества подтиква очната ябълка да расте, а това може да доведе до късогледство.
Както знаем при късогледи очи образът се получава зад ретината. Може да се каже, че при тях очната ябълка е с по- големи размери.
Тялото не може да използва произведения инсулин правилно и глюкозата се натрупва в кръвта, увреждайки понякога кръвоносните съдове. При хората с диабет, високата кръвна захар може да доведе до слепота.

Ориз
Храни с високо съдържание на въглехидрати

Това включва бял ориз, сладкиши, макарони, баница и други подобни храни. Те имат негативен ефект върху ретината. Както при белият хляб и тук „производството“ на  инсулин е определящо.
Например трапезата за бъдни вечер е изпълнена с постни вкусотии, които „набъбват“, това включва и въглехидратният ориз.
Поне по време на Коледните празници рядко ядем макарони. Една вредна храна по - малко, за сметка на сладкишите и баницата.

Подправки
Сол

Прекомерната употреба на сол може да повиши очното налягане. През празниците всички храни са богати на подправки, добре овкусени и осолени.
За щастие по- високото очно налягане, често може да бъде овладяно с капки.
И все пак ако можете, не поръсвайте ястията със слой сол, приличащ на снежна покривка ! Дори по- малко осолените храни, са апетитни.
Още от деца, родителите ни, не позволяват употребата на сол в големи количества. Бебетата също се хранят с  безсолна храна. Важно е още от самото начало да изградим своите хранителни навици.

Но нека спрем с вредните храни и да не нарушаваме релакса от изминалите почивни дни. Сега ще ви насочим за какво да следите, за да разберете кои витамини не достигат на очите ви.

Нуждаят ли се очите ви от витамини?

„ Играещото око“
То показва липсата на витамин В6. Макар да смятаме за суеверие „ играещото око“, то всъщност е показател за липса на витамини. Консумацията на слънчогледово семе, риба , чисто свинско месо, сушени плодове, банани, авокадо и спанак може да ви помогне да набавите нужният витамин. Например за Коледа, българите по традиция, набавяме продуктите за празничната трапеза от местни ферми и производители, което прави тази празнична вечеря от части полезна.
Парене и умора в очите
Това може да се дължи на липсата на витамин В2. Добре, че не работим по празниците , поне голяма част от нас и не усещаме това неприятно чувство на умора и парене, при постоянна работа с компютър. Може да си набавите витамин В2, консумирайки черен дроб, бадеми, сирене Бри, скумрия и сусам.
Честото сълзене
То издава липсата на витамин В12. Чувствате ли се като плачещата принцеса? Предполагам не ви се иска постоянно да се обяснявате, че всъщност не сте чувствителни и не ревете за глупости?! Е, за да го избегнете похапвайте повече мляко, айрян, извара, кисело мляко, скариди, свинско месо и др.
Замъгленото зрение
То издава липсата на витамин В12. То показва липсата на витамин А. Вечер докато шофирате, често може да усетите този дискомфорт. Бихте могли да го преодолеете като се храните с повече тиква, спанак, кейл, разбира се моркови, сладки картофи, грах, червени чушки, грейпфрут, праскови, риба, черен дроб и други.
Болка при наличието на силна светлина
Най- вероятно се нуждаете от допълнително количество цинк. Хората работещи в големите търговки обекти добре познават това чувство. Заслепяващата бяла светлина те кара да се чувстваш като вампир в днешно време. За междинните хранения използвайте фъстъци или тиквени семки. Червеният дроб е бодат на цинк. Агнешкото месо също ви осигурява преднина, така че по Гергьов ден не пропускайте традиционната трапеза. Цинкът повишава имунитета и подпомага възстановяването при настинка и грим, а зимата както знаем е благоприятен сезон за подсмърчащи носове и болно гърло.

Тази кратка равносметка ме кара да се замисля за очното си здраве и да подобря хранителният си режим. И запомнете очите виждат всичко, затова вижте света с правилните очила или в случая с помощта на правилната храна.

Полезни храни за очите

Черният шоколад подобрява зрението. По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените.

Прочети още

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 1

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?