Видове материали за рамки

слънчеви очила_3

Когато юни беше през лятото 😂 ,  всички ние бяхме готови с избора си на слънчеви очила. Е тази година е различна. Благодарение на облачното време имаме малко отсрочка, за да направим най- правилния избор за нашите очи. Днес пишем за тези от вас, които държат на детайлите и не искат обикновен отговор като : „ Тези очила са  по-здрави и устойчиви… Много по-качествени са от другите “ . Това са все фрази, които често ни изнервят и остават в нас едно усещане за неудовлетвореност.

История на очилата

  • През XIV-ти век китайски съдии са използвали опушени стъкла, за да прикриват очите си по време на дела. Това се правело с цел да скрият емоциите си, така че тълкуванието на предоставените от обвинителите и защитниците доказателства, да остане в тайна до самия край на процеса.
  • Слънчевите очила придобиват масова популярност през XX-ти век. Първата им продажба е направена от Сам Фостър през 1929 г. на крайбрежната улица в Атлантик Сити, САЩ. 
  • През 1936 г. са изобретени слънчевите очила тип „авиатор“, които пилотите от американската армия получават безплатно. Година по-късно те са пуснати на пазара от компанията Bausch & Lomb под марката Ray Ban, която все още е една от най-популярните.
  • През 1953 г. се появява и знаковият модел очила „ Wayfarer “, които се считат за най-продаваните слънчеви очила в историята.

Очите също могат да получат слънчево изгаряне, затова трябва добре да преценим избора си.

„Фалшивите“ слънчеви очила изглеждат досущ като качествените, но те могат сериозно да увредят окото ви. Проблемът идва от там, че когато сложите пред очите си тъмното стъкло, зеницата ви се разширява и осигурява по-голям достъп на светлина. Следователно ако стъклата нямат UV защита, до окото ви достигат множество вредни лъчи.

Ултравиолетовите лъчи.

  • Въпреки, че е доказано, че UVA лъчите увреждат ретината, много малка част достигат до нея. Ефектът им се забелязва след години.
  • UVB лъчите са тясно свързани с някои очни заболявания. Те са виновника за изгаряния на роговицата ( частта от външната обвивка на окото).
  • UVC лъчите, за наш късмет не достигат до земята и се абсорбират още в атмосферата.

Материали

След като вече знаем за вредата на слънцето, е време да поговорим с какво можем да се предпазим. Най- логично, за нашите очи това са слънчевите очила. Започваме с техните материали и какво всъщност прави цената на някои от тях, непосилна за повечето хора.

Най- разпространения материал е пластмасата . Това е полимер, макромолекулите, на който са съставени от елементарни звена( мономери) с еднаква структура. Еха, колко умно прозвучахме 🤣Всъщност, този материал е съвсем достъпен, сравнително устойчив, но ако често забравяте очилата си в колата през лятото, те могат да се деформират и повредят. Рамките от такъв материал са по-евтинии масово се предлагат на пазара.

Каучук

Името на нашумелият каучук произлиза от двете думи на индианците, населяващи бреговете на Амазаонка, кау( дърво) учу ( плаче, тече). Каучук е сок на Хавея, първото и най- важно каучуково растение. Той е висококачествен полимер, използван за производството на гума. През 2019 година Police пусна на пазара, колекция изцяло изработена от каучук. Рамките от този тип са от среден клас.

Карбон

Въглеродни влакна, които са по-известни като карбон, са полимер и понякога се наричат графитни влакна. Те са пет пъти по-здрави и два пъти по-твърди от стоманата, изключително леки. Този материал се среща както при средния клас очила, така и при скъпите рамки. Определящо тук е количеството, използван материал и стъклата на слънчевите очила.

Титан

Титанът има три основни типа и е по- популярен сред диоптричните очила. Но все по-често се използва и за направата на слънчеви. Има три основни типа, според технологията на обработка: чист титан, β титан, титанова сплав. Титанът е седмият най-разпространен метал в земната кора. Той е лек, як, блестящ, устойчив на корозия (включително устойчив към морска вода и хлор). Той е бил открит в Корнуол, Англия през 1791 г. от Уилям Грегор. Уилям  видял наличието на непознат дотогава елемент в минерала „илменит“, като открил черен пясък близо до поток и забелязал, че пясъкът реагира на магнитно поле. Ако хич не търпите нищо на лицето си, рамки от този материал, ще ви осигурят комфортна лекота.

Монел

Материалът монел е от групата на никеловите сплави, съставен е предимно от никел (до 67%) и мед, с малко количество на желязо, манган, въглерод и силиций. Този материал се използва от бранда Kyme. Материалът може да бъде произведен лесно, чрез гореща и студена обработка. Монелът е по-скъп от неръждаемата стомана, има специфично тегло. Сплавта е устойчива дори при охлаждане, което е  в контраст с много железни материали, които са крехки при ниски температури. Любопитното е, че притежава електрическа проводимост приблизително 34%  IACS. Съветваме ви да не експериментирате, за да потвърдите това негово качество. Но пък знае ли човек при нужда може да използвате и това предназначение. 🤣

Niklafol

Niklafol е медна, никелова, калена сплав. Еластичен и лек материал, които позволява на дизайнерите да изработят иновативни рамки, защото е лесен за обработка, но същевременно има якост на опън над 1000 MPA. За непохватните от нас, това са идеалните очила. Разбира се, това удоволствие има висока цена.

Берилий

Берилий е материал , който се среща в смарагдите. Лек е , устойчив на короазия, еластичен, много по-здрав от алуминия. Това означава, че на очите си имате бижу, с което да се гордеете. И също като бижутата, очилата от от този материал струват скъпо.

Рутений

Рутений е рядък преходен метал от групата на платината. Определено количество от благородния метал, увеличава няколко пъти якостта на продуктите. Твърдостта на елемента е близка до тази на кварца. Рутеният е добавка, която може да придаде на златото черен цвят. Maybach е марката очила, която добавя този елемент в продуктите си, за да подобри качеството им и да запази изискания си стил. Друг интересен материал, който марката използва е рог от воден бивол, които в Азия е домашно животно. Всеки рог е различен, което прави невъзможно изработването на един и същ модел два пъти. Ако искате да се чувствате уникални, това са очилата, който със сигурност няма да срещнете на друг човек.

Mylon

Mylon е изработен от фин полиамиден прах. Адаптивен, изключително лек и издръжлив има матов цвят. Високо технологичния материал позволява максимална свобода в дизайна. Този материал ще срещнете в рамките на Mykita. Това е доста скъп материал, но от него се предлагат страхотни модели очила.

Ако задълбочим няма да ни стигне времето, за да изброим всички материали, които се срещат в очилата ни. Спряхме се на по-интересните. Надяваме се поне малко да сте разбрали, защо някои рамки със сходен дизайн имат толкова различни цени. И не, не си плащате само за марката, плащате за качество.

Следващия път продължаваме с по-интересните материали на стъкла за слънчеви очила, очаквайте интересни факти и не спирайте да се усмихвате с очи.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 3

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *