Видове покрития

материали на стъклата

Какво ще откриете в статията?

След като прекара цял ден в оптиките, дойде време да си избереш и стъкла за модерните и качествени рамки, на които се спря. От нас ще получиш малко разяснение за покритията им, ще можеш да си отговориш на въпроса, защо оптиците така любезно те питат:

-Искате ли стъклата да имат антирефлексно покритие, а покритие за синьо- виолетовата светлина, а олеофобно, хидрофобно покритие, твърдо ?

А вие в недоумение, да се чудите за какво е всичко това и не ви ли стига, едночасовото мерене на рамки и обикаляне из магазина.

История на диоптричните стъкла

   

   • Първите оскъдни доказателства за методи, за увеличаване на предмети се намират още в древно египетските йероглифи.

   •  По- късно при изследване на законите за пречупване на светлината, Архимед носел със себе си кристал, който можел да коригира зрението.

   • Сенека, пък оставя първия писмен материал по темата, като самият той наблюдава увеличението на буквите през стъклен балон, пълен с вода.

   • В периода 54-68 година, при наблюдение на гладиаторските игри, император Нерон е използвал изумруд за увеличаване на образа.

   • Същинската оптика започва да се развива около 1240 година. Тогава в манастирските библиотеки, от латински бива преведена книгата„ Съкровището на оптиката“ от арабския математик, химик и оптик, известен в Европа като Алхазен. Той описва увеличаващото действие на сегмент сферично стъкло, което нарича „камък за четене“. Това, всъщност е днешната лупа.

   • Първите очила  се появяват в Европа, Северна Италия, около 1280- 1300 година. За техен изобретател се счита Салвино дели Армати. Липсата на сериозни доказателства за това, провокират и друга теория , че техен изобретател е Алесандро Спина.

   • А днешните очила, с рамки преминаващи зад ушите, се изработва през 1727 година от английският оптик Едуард Скарлет.

  стъкла за очила

  Видове покрития

  Най-използвания материал за изработката на диоптрични лещи е така нареченият CR 39, това е смолен материал, с химическо наименование алил дигликол карбонат. Открит е в САЩ през 40-те години на миналия век. От поредицата полимери, разработени от американските въздушни сили. Такъв тип леща има висока устойчивост на удар, добра светлопропускливост и може да бъде оцветявана. Основният недостатък е, че материалът не е устойчив на абразия  или иначе казано, лесно се драска. Затова върху лещата се нанася твърдо покритие. Така се предпазват стъклата от фини прахови частици, които да увредят цялостта на сферичната леща.

  Олеофобното покритие

  То предпазва лещата от зацапване. Колкото и незначително да ви изглежда , то е важно , защото така има шанс стъклата ви да останат непокътнати по-дълго време. Замислете се! Ако се налага да почиствате очилата си по-често, то вие не винаги ще разполагате с специални препарати за това, следователно ще използвате подръчни материали като тениска, покривка, салфетка. Така ще нарушите повърхността на лещата, тя ще се надраска по-лесно и ще наруши зрителния ви комфорт. Всъщност олеофобното покритие отблъсква замърсителите със съдържание на мазнини.

  Хидрофобното покритие

  Представлява слой върху оптичната леща, който пречи на водата да се задържа по повърхността. Различните фирми предлагат разнообразни варианти на това покритие. Има такива, които събират водата на капки, а други, които карат водата да се стича по стъклото.

  Optifog покритие 

  То се цени високо от всички онези хора, които носят очила и през зимата. Това покритие намалява ефекта на изпотяване на стъклата при преминаваме от студено към топло. С такъв слой няма да ви се налага да търсите кърпичка за почистване щом влезнете в офиса и ще можете спокойно да видите, кои колеги поздравявате.

  Антирефлексно покритие 

  Нанася върху диоптричната леща и е с дебелина не повече от един микрон. Технологията на образуване се състой в последователно нанасяне на материали с висок и нисък индекс на пречупване. Това са минерални частици, върху които се нанася силикон диоксид, които е с нисък индекс на пречупване и има груба повърхност. Има различни технологии за поставянето на това покритие, но най-добрите са вакуумните. Чрез тях се постига най-добро прилепване между материала на лещата и покритието.  Такава екстра подобрява оптичните характеристики на лещата- повишена прозрачност, премахва отраженията и отблясъците, повишава яркостта на цветовете, увеличаване на преминаващата светлина. В общи линии виждаме далеч по-добре.

  И нашумялото, през последните години покритие против синьо-виолетовата светлина. Поради прекомерната употреба на компютри, смартфони, таблети и др., създаването на такъв продукт се оказа неизбежно. Видимият спектър светлина е съставен от шест основни цвята червен, оранжев, жълт, зелен, син и виолетов. Цветът на антирефлексното покритие показва спектъра светлина, които той отразява. Обикновените покрития не могат да отразяват синята светлина, която оказва важно влияние върху жизнения цикъл на човека. Това е светлината, която ни държи будни. Постоянното излагане на такава светлина нарушава, нашия биологичен часовник. Така често изпитваме силна умора, но не можем да заспим. Много хора смятат, че само новите технологии излъчват такава светлина, всъщност най- големият източник е слънцето и в комбинация с телефона например, претоварваме своите очи. Синята светлина е един от причинителите на възрастова макулна дегенерация (загуба на централно зрение). Затова защитете вашите очи и им осигурете спокойствие на старини :).

  И сега когато си мислите, че вече сте Бог в оптиката идва въпроса: „ Искате ли стъклата Ви да бъдат фотохроматични (фотосоларни, хелиоматик)?“ И пак замръзвате като застинала лава.

  Фотохромичните лещи

  Те са разработени от Roger Araujo в „Corning Glass Works INC.“  през 1960год. Това е леща , която променя цвета си при силна осветеност (потъмнява) и при слаба(изсветлява). Материалът се вгражда в стъклото и затова степента на потъмняване зависи от дебелината на лещата.  Покритието предпазва от вредните UV лъчи на слънчевата светлина. Това е доста практично покритие ако искате да спестите от слънчеви очила. На пазара вече се предлагат фотосоларни лещи с огледални покрития и различни разцветки, чрез които да изразите себе си.

  И да не забравяме очите виждат всичко, затова нека им осигурим ясно виждане и ги защитим от вредната светлина.

  Беше ли полезно?

  Моля, оценете ни!

  Оценка 4.2 / 5. Гласували: 6

  Оценете първи!

  Забавлявайте се с нас!

  Последвайте ни в социалните мрежи!

  Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

  Помогнете ни да я подобрим!

  Как можем да подобрим тази статия?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *