Видове материали за стъкла

материали за стъкла

Какво ще откриете в статията?

Да избереш очила, в днешно време се превърна в цяла наука. На пазара съществуват толкова много варианти, че категоричния избор е мисията невъзможна. Всеки от нас се стреми да избере най-доброто, най- евтиното, най-качественото, най- скъпото, всичко да е най. Но изключително важно е да разберете, че страхотните очила на вашата съседка, всъщност са крайно неподходящи за вас.

В оптиката има много зависимости, затова вещата работа на оптиците е незаменима. Искаме или не е необходимо да им се доверим.

Днес продължаваме с материалите на стъклата. Ще наблегнем на слънчевите, но ще засегнем и диоптричните, също така ще обясним значението на някои покрития.

Видовете материали имат сериозно отношение към качеството на лещите.

Oрганични лещи

Често наричани пластмасови, са лесни за обработка, леки и сравнително устойчиви на непредвидени удари. Те се разделят на две основни групи:От органичен материал, който под влияние на нагряване може да се втвърдява, след обработване чрез пластична деформация и да се получи материалът CR 39, за който говорихме в публикацията  ни „Видове покрития“.

От субстрат, който при висока температура може да се втечни. Пример е материалът полиамид. Това са пластмаси на базата на линейни, синтетични, високомолекулярни съединения. В сравнение с другите пластмаси имат висока якост и износоустойчивост. Полиамида не е токсичен и дори показва добра поносимост спрямо тъканите на човешкия организъм, поради което се използва за изработване на протези, изкуствени зъби и хирургически конци. В своите колекции марката Serengeti използва материала Nylon TR90. Това е прозрачен полиамид.  Материалът има висока химична устойчивост, отлична прозрачност, ниска плътност, ниска абсорбция на влага  и якост на огъване.Към органичните лещи спадат и лещите от поликарбонатен материал.

Тривекс

Това е  най-новия полимер на основата на уретан. С най-добри оптични качества и светло-пропускливост около 91,4 %.. Доживотна гаранция за счупване. Устойчивостта му на надраскване е два пъти по-голяма от тази на поликарбоната. Той е 16 пъти по-лек от  CR39.

Подходящ за рамки „глазант” или „корда” със приблизителни стойности между +/- 4,00 диоптъра. С много добра UV защита дори при белите стъкла. Първоначално е продукт , разработен за военните.

Боросиликатнотo стъкло

То може да издържа на резки температурни промени. Има висока механична якост, химически устойчиво и оптически прозрачно. Елементът се получава като се добави борен оксид към традиционните компоненти на обикновеното стъкло. Има малка плътност, заради ниското атомно тегло на бора. Когато се счупи то остава на големи парчета. Разработено от немския химик Фридрих Ото Шот, в края на XIX век, който го е продавал под марката  Duran.  Шот е изработил специално оптично стъкло за микроскопи на Zeiss. Такива  стъкла на слънчевите очила може да откриете отново при рамките на Serengeti, фирмата която отделя специално внимание на покритията на продуктите си.

Serengeti Spectral Control е изцяло тяхна разработка на покритие, което намалява пропускането на синя светлина. Привикналото към светлината око обикновено е най-чувствително на вълни с дължина 555nm. При слаба осветеност, лещите на Serengeti, позволяват преминаването на жълтата и зелената светлина, създавайки релаксиращи условия за очите. А леко сребристото, метализирано покритие , достъпно само за минералните лещи, отразява отблясъците.

Относно покритията марката Cazal отделя специално внимание на повърхностната обработка на стъклата.  Избягват се обичайните методи за пръскане и прахово нанасяне, тъй като те водят до различни дебелини на покритията, а това води до корозия. Всяка рамка се потапя в електролитна вана, това е специална технология, чрез която дебелината  може да бъде контролирана навсякъде. Така се осигурява якост и устойчивост на външни влияния. Водната боя на рамките  съдържа по-малко от 10% разредители, което я прави изключително екологична.

Занимаваме ви с всички течи сложни определения, за да разберете, че израза “стъклата са пластмасови“ всъщност крие много по дълбок смисъл. Като цяло характеристиките им са сходни, но когато се вгледате в детайлите ще намерите своя любим материал.

Формата, модела, марката имат значение за всички нас, но нека не забравяме лицето се променя по хиляди начини, а очите винаги остават същите! Затова вижте света с подходящи очила. И не забравяйте очите виждат всичко, помогнете им да релаксират.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 3

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?