Видове рамки за очила

рамки за диоптрични очила

Какво ще откриете в статията?

*Внимание съдържа термини и оптични понятия.

Днес ще си поговорим за видовете рамки и техните елементи. Мислите, че е ясно. Има метални и пластмасови рамки. Всяка рамка си има дръжки стъкла. И да, това е така. Но не сте ли се чувствали неловко, когато оптика ви спомене думи като: глазант, корда, кръжило, мост, шарнир и други. Ето точно тези термини ще разясним днес.

Очилата са изделие, което се състои от рамка и лещи. Рамката има средна част и дръжки.

Кой са консруктивните елементи на очилата?

рамка за очила

Кръжила

Това е частта, в която се поставят диоптричните лещи. В зависимост от модела, кръжилата имат размер, който може да ви насочи за големината им. Тяхната ширина и тази на моста ще ви помогнат да разберете, дали очилата биха били подходящи за вас. От вътрешната страна на дръжката има изписани размерите на рамката, по така наречената боксинг система. Например 52[]17 125мм , 52мм е ширината на кръжилото, 17мм е ширината на моста, а 125 е дължината на дръжката. В случая ширината на рамката е 69мм, размер, който е подходящ за хора с по малки лица. Така очилата  няма да стърчат и да ви падат.

Мост

Мостът свързва двете кръжила. Той също има размер и в зависимост от големината на носа ви можете да подберете подходящи очила, така че наносниците, да не се впиват в кожата ви. При пластмасовите рамки , отливката на носа е необходимо да пасва идеално, за да чувствате максимален комфорт, демек когато се погледнете в огледалото да няма луфт между рамката и носа ви. При очилата глазант моста е захванат с така наречените „тапички“ директно за стъклото.

Странични опори

Страничните опори са известни като наносници или нели. При металните рамки, нелите могат да бъдат силиконови или пластмасови. Срещат се и метални, в зависимост от модела на очилата. Захващането им става с винт или клип ( наносника щраква в определена отливка, с помощта на специални клещи). Тази част на очилата се сменя най- често, тъй като силикона се износва и зацапва. Винтовете, често се разхлабват и нелите изпадат. Във всяка една оптика би трябвало да могат да сменят вашите наносници, при нужда. Стига да не са с по- специфично захващане. За очила като Ray Ban, например, страничните опори се поръчват оригинални, тъй като захващането им е по- различно, от това на останалите очила.

Дръжки

Те имат определена дължина, и са най- лесно разпознаваемия елемент на очилата. Извивката в края на дръжката трябва да ляга удобно на вашето ухо, за да избегнете свличане на очилата и дискомфорт. Пластмасовите дръжки подлежат на корекция и тяхната оригинална извивка би могла да се измести, чрез нагряване от оптик, и внимателно моделиране, според вашите нужди. Някой метални рамки също имат тази опция, там с помощта на клещи се регулира извивката.

Накрайник

Използва се главно при металните рамки, намира се в края на дръжката и е предимно изработен от пластмаса.

Шарнир

Шарнирът е един от любимите ми елементи, за които до скоро не подозирах или по- скоро не знаех какво означава. Преди време без да искам счупих дръжката си. Отидох в оптика, като си мислех, че винта е изпаднал и е необходимо само ново „болтче“. Да ама не, оптика любезно каза: „ шарнира е скъсан“. Познайте дали разбрах за какво ми говори. В същност шарнирната връзка свързва дръжката и кръжилото. Има дръжки, който като опънете настрани, те пружинират, точно това е шарнир. В него има пружина, която осигурява това отваряне на дръжките в страни. При неправилна употреба на очилата тази връзка се къса и може да бъде заменена само от нова дръжка. Под неправилна употреба, разбирайте сваляне на очилата с една ръка, държането им на главата като диадема или попадането им в детски ръце.

Кои са видовете рамки, техните предимства и недостатъци?

Видове рамки в зависимост от материала:

Пластмасови

За самия материал пластмаса може да прочетете в нашата статия: „ Видове материали за рамки “. Подходящи са за възрастни и деца.

Предимства:

 • Добра еластичност.
 • Сравнително ниска цена.
 • Подходящи за лещи с по- голяма рефракция ( диоптър).
 • Корозоустойчиви.

Недостатъци:

 • Влияят се от температурата.
 • Лесно се драскат.
 • Ограничават зрителното поле.

Метални

Предимства:

 • По-добра механична здравина.
 • По- малка маса.
 • Много добър външен вид.
 • Корозоустойчивост.

Недостатъци:

 • Могат да предизвикат никелова алергия.
 • По- висока цена.
 • В тях трудно могат да се закрепят лещи, с по- висока рефракция.

Комбинирани

Съставните им части са и от двата вида основни материали. Качеството им зависи изцяло от материалите, от които са изработени.

Видове рамки според закрепването на лещата.

Рамки с цяла очна част

Лещата е изцяло обхваната от кръжилото. Те са стабилни. Могат да бъдат изработени от всякакви материали.

Рамки с частична очна част

Известни в оптичната среда като „корда“. При тях по периферията на корекционната леща, трябва да се изработи канал, в който се поставя еластична нишка. По този начин се закрепя лещата за рамката. Те са по- нестабилни и е необходимо по- внимателна употреба. Ако се спрете на такава рамка, не се чудете ако оптика ви предлага по- скъпи стъкла. Това е така, защото трябва лещата да бъде от по- здрав материал, за да може да се изработи въпросния канал. Ако изберете лещи, които не са изтънени, поликарбонатни или от тривекс, рискувате след седмица да получите „шупли“ на стъклото. Или просто казано, по периферията на лещата ще се получат счупвания, в следствие на напрежението, което оказва кордата. Това не винаги се счита за рекламация на продукта, така че внимателно подбирайте диоптричните си стъкла и се вслушвайте в оптиците. Те не са просто търговци, стремящи се да ви вземат парите, а са професионалисти учили по темата, много повече от нас.

Рамки без очна част

Почнати като „глазант“. Те са много елегантни, но и нестабилни. Подходящи са за хора с малка диоптрична корекция, които държат да изглеждат стилно. За тях както и при очилата „корда“ важи правилото, за избора на по- здрав материал на лещата. При рамките глазант, стъклото се пробива и за него се захваща дръжката.

Видове рамки според страничните опори

Рамка със седловидна опора

Използва се при детски и професионални очила, понякога и спортни. Приложимо е за всички видове рамки.

Рамки със странични опори

Опорите могат да бъдат неподвижни и подвижни. Неподвижните опори се използват заедно с кръжилата и се срещат при пластмасовите рамки. При металните рамки се използват подвижни опори.

Рамките за очила ни служат за закрепване на корекционните лещи. Те се избират в съответствие с естетични, оптични, анатомични и практични, често професионално обосновани, аспекти. Определят се размерите, които са важни за центрирането на лещата. Затова често е нужно предварително напасване на рамката към формата на лицето. Отделете достатъчно време когато ви се наложи да избирате рамка за очилата си.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 3.8 / 5. Гласували: 17

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *