Ъгли при рамките за очила

рамки за очила

След като уточнихме всичките конструктивни елементи свързани с рамките за очила  е ред да обясним и за видовете ъгли, които имат и какво е тяхното значение. Едва ли някога сте си мислили, че ъгълчетата на рамките за очила ще окажат влияние на виждането ви, но повярвайте ми, те са значителна част от доброто зрение особено при хора с по- големи диоптри или по- специални очила.  

Хоризонтален и вертикален ръб на страничните опори( известни като наносници).

Ако двете нели не са подравнени добре има вероятност очилата ви да стоят на криво и така окото ми да не гледа през центъра на оптичното стъкло. Така освен неудобството, че нещо не ви е наред и дискомфорта от кривата рамка, ще получите и нарушено зрение, или натоварване на очите. Подвижните наносници са податливи на корекции и лесно могат да бъдат нагодени според вашата анатомия. Ако носът ви не е съвършен едната нела може да има по различен ъгъл от другата, така че крайният резултат да бъде и естетически и практически. Затова е и толкова важна всяка предварителна корекция на рамките за очила.

Ъгъл на разтваряне на дръжките

Когато сложите очилата си на масата с отворени дръжки, те стоят успоредно. Ако рамката ви е по- малка и сложите очилата си на главата дръжките се разтварят и така ъгъла става по- голям. Това води до притискане на дръжката в слепоочието, отбелязване на рамката върху кожата и указва напрежение в  шарнирната връзка. В следствие на което дръжката може да се счупи лесно. Хората с малко междузенично разстояние и по- голямо лице, често се срещат с този проблем. Те трябва да избират по- малка рамка за правилно центриране на стъклата,  но достатъчно широка, за да не им притиска. Рамките със шарнир са добро решение. Но ъгълът не бива да е повече от 100 градуса.

Ъгъл на наклона на дръжките

Това е ъгъла който дръжката на рамката сключва със стъклото той не бива да бъде повече от 80 градуса. Ако този ъгъл е по малък тогава стъклата на очилата ви вероятно ще се забиват във бузите ви. Той е изключително важен за прогресивните очила, тъй като може да попречи на ясното виждане. Деформация на този ъгъл се среща главно при металните рамки, тъй като те са податливи. Ако сте седнали върху очилата си и те са оцелели, но стъклата са странно скосени, може и да има шанс опитен оптик да ги поправи без да се счупят. И все пак ако се чудите как се вижда през така изкривени очила представете си че ушите ви са с два сантиметра по- високо, сложете дръжките на мястото, а фронта нека ляга на носа ви. Е виждате ли колко различен е образа?

Ъгъл на затваряне на дръжката

Когато свалите очилата си и приберете дръжките им една върху друга, ъгълът, който те образуват не трябва да бъде повече от 10 градуса. Така лесно може да се ориентирате дали очилата ви не са изкривени. Корекция се прави с клещи като се упражнява натиск върху шарнирната връзка. Разбира се, не се опитвайте сами да ги кривите, тъй като шанса да се счупят е огромен. „Неизправност“ в този ъгъл може  да ви попречи да си приберете очилата в калъфчето или да усещате неудобство когато носите очилата си.

И помнете за корекции се обръщайте към професионалисти, всяко едно своеволие върху рамките ви може да доведе до счупени очила, което пък може и да не е толкова лошо, тъй като ще разнообразите визията си.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 3.5 / 5. Гласували: 6

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *