Специални очила

защитни очила

Какво ще откриете в статията?

*Внимание съдържа термини и оптични понятия.

Състоянията на очите биват различни и изискват различен подход и грижа. Затова ще обърнем внимание на специалните очила. Част от тях се използват предимно в медицински центрове и нямат толкова широко разпространение, както корекционните очила за миопия (къдогледство), хиперметропия  (далекогледство) и пресбиопия (възрастово далекогледство).

Видовете специални очила са телескопични, рефлексни, очила за лежащо болни, оклузионни, стенепеични, поларизационни, ортопедични и предпазни.

Корекция на амблиопия. Телескопични очила

Какво представлява амблиопията?

Тя се изразява в силно намалено зрение, за което няма видима причина. Корекцията на амблиопични очи се извършва в ранна детска възраст. Амблиопията е по-известна като мързеливо око. То не подава информация към мозъка. Възможно е амблиопията да засегне и двете очи. Изследва се със специални таблици.

Корекция на амблиопия

Извършва се с телескопични очила. Представляват очила, при които пред амблиопичното (мързеливо око) се поставя Галилеева телескопична система. Важно е конструкцията да бъде много олекотена и добре центрирана. Те се изработват по специална поръчка. Очилата биват програмирани да затъмняват лещата пред здравото око. Така през определено време се активизира мързеливото око. Затъмняването се извършва благодарение на поляризация на светлината.

Чрез очилата се постига увеличаване на изображението върху ретината.

В повечето случаи, корекцията се извършва с обтуратори (лепенки, които се поставят пред здравото око на детето, за да подтикнат мързеливото да работи усърдно.

Мързеливо око

Галилеева телескопична система

галилеева телескопична система

Използва се за наблюдаване на отдалечени предмети. Нейната увеличителна сила е около 2 пъти. Състои се от положителен обектив и отрицателен окуляр. Тя е с малко зрително поле и дава прав образ.

Системата датира от 17 век, когато Галилео Галилей усъвършенства телескопа си, за да наблюдава Юпитер.

Кеплерова телескопична система

кеплерова телескопична сисътема

Тя осигурява до 4 пъти по-голямо увеличение. При нея се поставя допълнителна обръщателна система, за да се наблюдава право изображение.

Телескопичните очила могат да коригират монокулярно или бинокулярно.

 

Рефлексни очила

рефлексни очила

Очила за лежащо болни

Използват се за хора, които страдат от заболяване наречено хемианопсия. В следствие на това заболяване, част от ретината става нечувствителна към светлина.

Например при засягане на десните половини на ретината на двете очи, предметите в дясно се виждат, тъй като се изобразяват в ляво. За да могат да се наблюдават и предметите в ляво, пред едното око се поставя плоско огледало. То насочва светлината от ляво към лявата част на ретината.

За изработването на тези очила се взема масивна пластмасова рамка. В едното кръжило се поставя плоско огледало по вертикалната ос.

Използват се от сравнително обездвижени хора. Не могат да осигурят корекция на зрението. Чрез призма или огледало се насочва светлина към очите, за да се вижда образ в легнало положение.

Очилата могат да бъдат поръчани във всяка оптика, предлагат се като готов продукт.

Оклузионни очила (оклудери)

Тези очила се използват от хора, при които е необходимо да се изключи едното око от процеса на гледане.

Това става чрез екрани, капсули или матово стъкло.

Екрани

Те са изработени от непрозрачен материал. Изрязват се по формата на кръжилото (стъклото) на рамката. При този вид оклузия, не се изолира страничната светлина. Ако е необходимо се добавят екрани, които да предпазят и от странично навлизащата светлина.

Капсули (обтуратори)

Представляват елементи изработени, предимно от силикон. Закрепват се чрез вакуум към вътрешната повърхност на стъклото. Те изолират директната и странична светлина.

Странични предпазители има и всеизвестния модел слънчеви очила Carrera 5046. Те са изработени от кожа и предпазват от странично навлизащата светлина.

Матово стъкло

Използва се при спешни случаи, когато се налага едното око да бъде закрито. Например при диплопия (двойно виждане). Лещата пред изолираното око се матира от вътрешната повърхност, чрез абразив, до постигането на равномерен мат.

Стенопеични очила

стенопеични очила

Стенопеичните очила имат непрозрачни плаки с малък отвор в средата. За по-голяма ефективност е необходимо да се изолира страничната светлина.

Отворът е около 2 мм и се намира точно срещу зеницата.

За първи път тези очила са използвани за корекция на неправилен астигматизъм.

Съвременните стенопеични очила се използват в очните клиники. Чрез тях се определя светлочувствителността на окото след операция.

Съществува стенопеични очила с множество отвори, които служат за почивка на окото. Но също така, биха могли да послужат за повишаване на зрителната острота.

стенопеични очила

Те могат да бъдат използвани при неправилен астигматизъм. Отворите върху плаките са около 1-1.5мм.

Сега като се замисля, доста от алкохолните брандове преди години раздаваха пластмасови очила с пластмасова решетка вместо стъкла. Вероятно са искали да покажат, че освен отпускащия ефект, който осигурява алкохола на нервната система, има и очила, който да дадат почивка на очите ви. 

Поляризационни очила

При тези очила се използва явлението поляризация на светлината. За изработка им се използват поляризиращи лещи.

Поляризиращите очила се използват от шофьори, рибари, спортисти и др. Те осигуряват добро зрение, чрез елиминиране на отблясъците. Премахва се заслепяването и се подобрява контрастното виждане.

Съществува европейска директива, в която са описани нужните изисквания, на които да отговарят тези очила. Те трябва да притежават определени качества като: поглъщане на светлината, разпознаване на пътните знаци и цветове на светофарите, оптични свойства и др.

Това са известните слънчеви очила с поляризация, които често ви предлагат в оптичните магазини, щом споменете, че често шофирате.

Ортопедични очила

Ортопедичните очила се използват при заболяване наречено птоза (клепачът на едното око е непрекъснато спуснат). С помощта на тези очила, временно се държи повдигнат горния клепач на едното око. След това се пуска, за да не се стигне до изсъхване на окото.

Към масивна пластмасова рамка се закрепя птозистна опора за вътрешната горната част на кръжилото.

Очила със слухов апарат

Те представляват очила, в дръжката на които е монтиран слухов апарат. Това дава на носещия възможността за корекция, както на зрението, така и на слуха.

Препоръчва се фронта да може да се отделя от дръжките, тъй като при почистване слуховият апарат не бива да се мокри.

Защитни, предпазни очила

Те се делят на очила за спорт, туризъм и професионални защитни очила.

спортни очила
Очила за спорт и туризъм

Те трябва да имат максимална UV защита и се препоръчва да бъдат с фотосоларен ефект. Предлагат се с или без диоптрична корекция. Използват се за активни дейности на открито като: туризъм, каране на ски, алпинизъм, плуване, риболов, колоездене и др.

предпазни очила
Професионални предпазни очила

Осигуряват защита от механични, химични и физични въздействия. Предназначени са за хора, работещи с електрожен или металообработващи машини. Както и за хора, които работят в прашни пространства, зъболекари, лаборатории с вредно лъчение.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 3.3 / 5. Гласували: 3

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *