Световен ден на зрението

зрение

12 октомври е Световният ден на зрението. Ние от Очилат свят вярваме, че добрата и достъпна информираност, съчетана с адекватни действия, по отношение на превенцията, може да ви осигури здрави очи.

Зрението е едно от най-важните ни сетива. Често виждаме повече отколкото можем да възприемем. Благодарение на зрението успяваме да се насладим на пъстрия свят около нас.

Но за съжаление много хора по света губят зрението си, а често това може да бъде избегнато чрез редовна профилактика и адекватна грижа.

Световният ден на зрението има за цел да помогне на хората да проумеят колко важна е грижата за очите.

История на Световния ден на зрението

Този ежегоден празник е съсредоточен върху осведомеността за слепотата и зрителните увреждания.

За първи път е отбелязан през 1984г. от фондацията Лайънрс клуб.

Няколко години по-късно се присъединяват Световната здравна организация (СЗО) заедно с Международната агенция за превенция на слепотата (IAPB).

IAPB обединява благотворителни неправителствени организации от над 100 държави, които се грижат всеки човек да получи нужните му очни грижи.

Нарастващия проблем със слепотата подтиква всички тези хора да се обединят около каузата за намиране на лек и създаване на ефективна превенция.

Честването на събитието минава в различни форми.

Някои хора подкрепят Световния ден на зрението, като засаждат дървета, а други – се включват, като изпращат снимка онлайн, която да бъде използвана за създаване на международен фотоколаж, фокусиран върху темата за слепотата.

Предприемат се благотворителни акции за набиране на средства , които да покрият разходи за операции, четене на книги за слепи и редица брошури и плакати, които се изработват, за да се повиши осведомеността по проблема.

Как можете да отпразнувате Световния ден на зрението?

проверка на зрението

Направете проверка на вашето зрение

Зрението е приемано за даденост, а това не е така, затова посетете очен специалист, където да прегледат вас и вашето семейство. Има редица причини, поради които, рутинните прегледи са важни, но основната е, че в най-ранен етап можете да бъдете диагностицирани и предпазени от по нататъшни очни проблеми. А това от своя страна ви защитава от сериозни увреждания или загуба на зрение.

Можете да направите обещание към себе си да обичате очите си, включете се към останалите #LoveYourEyes.

Бъдете отговорни, защото както знаете, очите виждат всичко, стига да сте с правилните очила.

Направете дарение

Много хора в откъснати части на земното кълбо, са изложени на по-голям риск от слепота и зрителни проблеми, тъй като нямат достъп до очни грижи. Световният ден на зрението предоставя идеална мотивация да направите дарение за благотворителна организация, която помага на хора, които се борят да получат грижата за зрението, от която се нуждаят.

Знаете ли, че…

Ние от Очилат свят ви напомняме „Прегледайте се сега, за да сте сигурни, че ще виждате утре“.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 1

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *