Очен преглед. Какво е зрителна острота и как да разчетем рецептата за очила?

очен преглед

Какво ще откриете в статията?

Прегледът на очите е едно от онези неща, които всеки от нас извършва поне веднъж годишно. Грижата за очите е изключително важна.

Ако за първи път се сблъсквате с нуждата от очила, то тази статия ще ви помогне да разберете какво се определя по време на очния преглед и как да разчетете рецептата, малкото бяло листче, което получавате. То показва зрителната острота и имате ли нужда от очила.

Какво е зрителна острота?

Ако при преглед виждате предпоследния ред от таблицата, то тогава притежавате нормално зрение и вашият визус е 1. В този случай сте еметроп или имате хиперметропия, която се компенсира с акомодацията ви. Затова в този случай специалистите поставят +0.50 dpt в пробната рамка. Така ако зрението се влоши сте еметроп (образът, който наблюдавате се формира точно върху ретината), а ако се подобри – хиперметроп (далекоглед).

Често при преглед е необходимо разширяване на зениците с капки. Така се отпускат мускулите на окото и определянето на зрителната острота е по-точно.

Зрителната острота представлява величина, която характеризира разделителната способност на човешкото око. Това умение на очите се оценява с най-малкия ъгъл, под който двете наблюдавани точки се виждат разделени. Установено е, че за здраво око най-малкият ъгъл е една минута (1‘).

Зрителната острота на човешкото око се оценява, чрез така наречения визус.

В повечето случай, той зависи от строежа на ретината.

За зрителната острота от значение са и осветеността на предмета, рефракционното състояние на очите, контраста на образа и диаметъра на зеницата.

За определяне визуса на човек, лекарите използват обективен и субективен метод на изследване на зрението.

Субективният метод се извършва, чрез зрителни таблици. Те са опростени, позволяват поставянето на кратки и ясни въпроси.

Тези таблици се поставят на подходящо осветление от около 5 метра отстояние от пациента. Ако няма възможност за такова, се използва плоско огледало.

Осен таблицата, очните специалисти използват и набор от лещи, които поставят в пробна рамка.

Как да разчетем рецептата за очила?

Излизайки от очния кабинет вие се сдобивате с едно бяло листче, на което са посочени вашите диоптрични стойности. Те могат да са объркващи, особено ако не сте носили очила до момента. Затова нека го разгледаме в детайли.

Дистанции

дистанции от рецепта

Върху рецептата има изписани три дистанции, в които можете да откриете различни диоптрични стойности. След определена възраст (около 45-50г.) диоптрите и на трите са с различни стойности, тъй като окото се нуждае от различна диоптрична корекция.

Това е следствие от намалената способност на очите да акомодират (възможността да фокусират предмети на различни разстояния, чрез напрягане на очните мускули).

Диоптрите за далеч се отнасят до гледането в далечина, тези за близо се изчисляват на около 40 см, а за PC (компютър) в зависимост лаптоп ли използвате или монитор.

Важно е да отбележим, че понякога и при млади хора се изписва диоптър за работа с компютър (60-80 см), който е с около 0.75 dpt- 1.00 dpt, по-нисък от този за далеч.

На мен например, ми препоръчват използването на очила за компютър и мобилни устройства, които са намалени с 0.5 dpt от стойностите за далеч.

Така се чувствам комфортно, докато работя на компютър или гледам телефона си, като не товаря излишно акомодацията на очите.

Подходящи за мен са дигиталните стъкла, за които ще говорим в следващата ни статия.

Дясно и ляво око (od/os)

рецепта за очила- дясно/ ляво око

След дистанциите на рецептата са посочени двете ви очи (od – от латински oculus destro- дясно око и os – oculus sinister- ляво око). Диоптрите на двете очи могат да бъдат различни, но не с по-голяма разлика от около 1dpt. Ако разликата е по-голяма, то тогава това се води специфично състояние на очите. Но за него ще ви предупреди вашият очен специалист.

 SPH (сферична стойност)

рецепта за очила-сфера

Вече преминаваме към хоризонталните полета в рецептата. Първото от тях показва вашата сферична диоптрична стойност.

От нея можете да разберете дали имате късогледство (миопия) или далекогледство (хиперметропия).

Имайте предвид, че миопията се отбелязва с минус (-) пред цифровата стойност, а хиперметропията с плюс (+).

Плюсовата корекция се изписва предимно за близко разстояние, но понякога се среща и в графата за далеч.

CYL (цилиндър)

рецепта за очила-цилиндър

Наличието на цилиндрична корекция показва стойността на астигматизма.

Астигматизмът представлява аметропия (състояние, при което има отклонения в рефракцията на очите) , при която окото не пречупва еднакво в различни негови сечения. В следствие на това образите върху ретината са изкривени, деформирани и неясни.

Ако имате астигматизъм е необходимо да сте наясно, че при първи очила, ще се нуждаете от период на адаптация. А това означава да проявите търпение и да носите очилата си поне две седмици, преди да кажете, че усещате дискомфорт. Разбира се, можете да свикнете и от първият момент.

Аз например, никога не съм срещала трудност в адаптацията към нови очила и диоптри.

Ако освен астигматична корекция имате и различни диоптри за близко и далеч, е необходимо да знаете, че цифровата стойността на  cyl е една и съща, но нейният знак (+/-) и градус могат да бъдат различни за двете дистанции. 

Например за далеч да сте с cyl -1.00 ax 180°, а за четене да виждате в графата cyl +1.00 ax 90°. Това се нарича транспозиция, която се използва в отделни случаи. Корекционната сила и на двете изписвания е една и съща.  

AX (аксис)

рецепта за очила-аксис

Аксисът е обвързан с астигматизма и представлява градус. Той не може да фигурира в рецептата ви ако нямате астигматична корекция. Ax е градусът, който се използва при центрирането на стъклата при изработка в оптиката.

След монтирането на стъклата в рамката, той се измерва на диоптромер (уред използван в оптичните магазини, за измерване на диоптрите на очилата), за да се потвърди коректната изработка.

При прегледа този градус се установява, като цилиндричното стъкло поставено в пробната рамката, се върти по посока на  часовниковата стрелка. Варира от 0° до 180°. Понякога градусът се добавя със стрелка на измервателната скала под началната част на рецептата.

ADD (адисион/добавка)

аdd (Адисьон/Добавка)

Стига до 4-тата колона в рецептата, наречена добавка/адисьон. Това са диоптри добавени към тези за далечно разстояние.

Добавката бива различна в зависимост от възрастта на пациента. Горе долу варират в следната последователност:

  • 40 год. – добавка 1.00
  • 45 год. – добавка 1.50
  • 50 год. – добавка 2.00
  • 55 год.- добавка 2.50
  • 60 год. – добавка 3.00

Имайте предвид, че всичко е строго индивидуално.

Добавка в рецептата се изписва ако се нуждаете от прогресивни или офис очила. Пред изписването ѝ не се поставя знак (+/-). Понякога можете в рецептата ви да фигурира диоптър за далеч и близо (четене). В този случай, добавката за прогресивни или офис стъкла, се изчислява от оптиците.

адисьон, добавка на рецептата за очила

То може да бъде изписано като общ сбор (монокулярно) или за всяко око по отделно(бинокулярно). Повечето очни специалисти го измерват като сбор. А когато поръчвате многофокусни очила, оптиците снемат мерки, за да видят индивидуалните ви физиологични особености.

Моето PD е 62, при поръчката на дигитални стъкла беше определено детайлно като дясно око 30.5мм / ляво око 31.05 мм. Стойността му си остава 62мм, но за прецизната изработка на очилата, се изисква снемането на тези мерки (център зеница).

Диоптричните стъкла имат оптичен център, който трябва да съвпада с центъра на вашата зеница, за да виждате ясно. Преди да бъдат изрязани по формата на рамката диоптричните лещи са с кръгла форма и определен диаметър, предимно ф65мм или ф70мм.

PD за близо е с около 2мм по-малко от това за далеч, тъй като за близо очите се приближават едни до друго.

PD (междузенично разстояние)

рецепта за очила-пд

Пупилна дистанция или казано иначе двуцифреното число, срещано най-често в дясно на рецептата (PD), е разстоянието между двете зеници.

междузенично разстоянив

Рецептите за очила изписани в други държави изглеждат различно. При тях не фигурира PD, то се измерва в оптиките.

Съществуват и други стойности, които се изписват в рецептата за очила, като призма и база (prism/base),  но това са специфични състояния, за които очните специалисти ще ви дадат по-детайлна информация ако е необходимо.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 6

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?