Светлина, цветоусещане и поляризация на очилата.

светлина

Какво ще откриете в статията?

*Внимание съдържа оптични понятия и термини.

Днес ще си поговорим за светлината, цветоусещането и поляризацията. Все скучни понятия, за които обаче е редно да разберем.

Основни теории за светлината

А аз до вчера си мислех, че си има едно понятие издържано във времето.

  • Корспускулярната теория е създадена от Нютон. Според нея светлината представлява поток от малки частици наречени корпускули. Те се разпространяват праволинейно и имат определено количество енергия.
  • Квантова теория, възниква през 20 век. Според нея светлина представлява поток от светлинни кванти или фотони. Приема се, че всеки фотон носи определено количество енергия. Енергията на фотона е пропорционална на честотата на неговите трептения.
  • Вълновата теория е създадена от Хюйгенс. Според нея светлината представлява вълнообразно движение. Светлината се излъчва, разпространява и поглъща под формата на вълни.
  • Електромагнитната теория за светлината е на Джеймс Максуел. Според нея светлината представлява електромагнитни вълни. Те представляват променливо електричество и магнитно поле, които са разположени взаимно перпендикулярно.

Звучи сложно, а и трудно може да се обясни просто, но е теория, която ще ни даде знанията за това що е то светлина.

Полезна светлина за очите

Светлината е жизнено  важна за очите ни, благодарение на нея ние виждаме. Тя може да бъде полезна и вредна.

Най-полезна за очите си остава слънчевата светлина, където окото вижда най-добре. За да си осигурите необходимото количество полезна светлина, прекарвайте по 30 минути на ден, без очила и лещи, на слънце. Но при ослепителна светлина не забравяйте слънчевите си очила. Както знаем всяко нещо, с което се прекалява, вреди.

Типът изкуствено осветлени също е от значение. Доктор Джон , основоположник на фотобиологията – наука за това как различните типове светлина влияят на живите организми. Той разработил осветление, което е най-близко до естественото. То заменя обикновената луминесцентна лампа. Изследванията показали, че това осветление способства подобряването на зрението и намалява напрежението в очите.

Топлият тон на светлината се характеризира с отпускане и спокойствие за очите, затова добре подбирайте осветлението у дома и на работното място.

Важно е да отбележим, че слабата осветеност, макар и полезна ще натовари очите ви. Ето защо не се препоръчва децата да учат вечер.

Вредна светлина за очите

За най- вредна, напоследък, се смята синьо- виолетовата светлина. Но малко хора знаят, че тя е навсякъде около нас, не само в мобилните устройства. Такава светлина се наблюдава денем, но в умерени количества е полезена. Тя играе роля при така нареченият „циркаден ритъм“.

Забелязали ли сте, че когато прекарвате време пред монитора не усещате сънливост. Това е така, защото излъчваната светлина дава сигнал на организма ви, че е време за бодърстване. Затова и офис осветлението е от този тип.

Ако обърнете внимание, ще забележите че очилата с покрития за синьо- виолетовата светлина, имат един леко жълтеникав отенък и тушират ярката светлина. Тези стъкла променят леко контраста и не са подходящи за фотографи. От друга страна, тези стъкла предпазват очите ви.

Отразената в снега светлина се смята за по-вредна от тази на лятното слънце, тъй като тук отблясъците са много повече. Затова и носеното на слънчеви очила през зимата, е задължително.

Не забравяйте, че това е едно от значимите ни сетива и трябва да му осигурим всичко необходимо, за да изпълва светът ни с пъстрота, тъй като ние възприемаме светлината чрез цветовете , това понятие в оптиката се нарича цветоусещане. Това  е способността на окото да различава светлинни лъчи с различна дължина на вълната. Като цяло цветното зрение е силно субективно. Статистиката сочи, че 1 % от жените и 10% от мъжете страдат от цветни аномалии ( далтонизъм).

Видове цветове

  • Основните са тези, при смесването на които се получават останалите цветове от спектъра. Това са червен, зелен и син.
  • Допълнителни цветове са тези два цвята при смесването, на които се получава бял цвят. Всеки основен цвят си има свой допълнителен. Например червен- зелен, син- оранжев, жълт- лилав.
  • Съставни са всички останали цветове.

Цветовете се възприемат най-добре чрез централната част на ретината(наречена жълто петно). В периферната ретина преобладават пръчиците( това са невроепителни клетки отговарящи за светлочувствителността), в тази част окото няма добра преценка за цветовете. . Смята се, че жените имат много по- добре развито цветно зрение, в сравнение с мъжете. Да това е нещо, с което със сигурност ги превъзхождаме.

Открито е, че в зависимост от осветеността наоколо, окото реагира различно на цветовете.

Чешкият, анатом и физиолог  Ян Пуркине е един от най-известните учени на своето време. Той е изследвал чувствителността на окото през деня и при здрач. При проучването установил, че през деня окото е най- чувствително към жълто-зелената светлина, а при здрач става максимално чувствително към синьо-зелената светлина. Изключително важно е, че окото няма чувствителност към UV лъчите. Затова е и толкова важно да го пазим и да използваме слънчеви очила.

Забелязали ли сте в какви нюанси са оцветени затъмнените стъкла на очилата?

Зелено, кафяво и сиво и техните нюанси. Точно така, това са цветовете, които успокояват окото и не променят контрастното виждане.

Ray Ban пуснаха серия стъкла „ Chromance.“. Те са в типичния нюанс за марката горска сянка, изключително подходящи за фотографи, пътешественици, художници и всички онези хора, които държат на ясното зрение и имат голяма светлочувствителност.

В допълнение към цветовете слънчевите очила могат да бъдат с поляризационен филтър.

Поляризация на светлината

Поляризираната светлина се разпространява в така наречената равнина на трептене. Както казахме, светлината представлява електромагнитни вълни, при които се променя интензивността на магнитното и електричното поле. Един от начините за получаване на поляризирана светлина е чрез отражение. Така ако вземете два чифта поляризиращи очила и поставите стъклата им перпендикулярно едно спрямо друго, ще видите че не преминава никаква светлина.

Това е така , защото през тези поляризиращи лещи преминава светлина вертикално и премахва страничните отблясъци. Затова с такива очила се вижда по -ясно и няма отблясъци. Понякога когато лещата се размести в кръжилото на рамката, може да се изгуби ефекта на поляризация. Това би се случило само при некачествени очила, които да си признаем не липсват на пазара.

Възможно е поляризиращите лещи да се направят със седем слойно покритие. Поляризационния филтър се поставя директно върху лещата и след това се нанася UV филтъра и твърдото покритие. Очилата са подходящи за шофьори, спортисти, рибари и други, осигурявайки добро зрение, чрез елиминиране на отблясъците в околната среда. Премахва се заслепяването и се подобрява контраста.

Съществува Европейска директива, в която са описани качествата, на които трябва да отговарят поляризационните очила. Директивата е за лични предпазни средства и в нея са описани качества като:

  • Поглъщане на светлината
  • Разпознаване на пътните знаци и цветовете на светофарите.
  • Оптични свойства и други.

Винаги избирайте очила от оптични магазини, за да сте сигурни в оптичните им качества. Така със сигурност ще бъдете отговорни към себе си и ще пазите очите си, защото не забравяйте очите виждат всичко, стига да сте с правилните очила.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 0 / 5. Гласували: 0

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?