Оптична система на окото

Оптична система на окото

Какво ще откриете в статията?

*Внимание съдържа термини и оптични понятия.

Оптичната система на окото

Състои се от роговица, вътреочна течност и леща. След лещата  светлинните лъчи се разпространяват в стъкловидното тяло и дават образ върху ретината. Получените образи са действителни и обърнати. Изправянето на образа се извършва с помощта на мозъка. Когато се появи несъвършенство, в някои от елементите се появява и нуждата от очила. Затова ще ви запознаем с тези три основни елемента.

Роговица

Тя представлява 1/6  от външната обвивка на очната ябълка, в нея липсват кръвоносни съдове. Храни се от съдовата мрежа разположена около нея. Прозрачна е и осигурява механична защита на прилежащите тъкани. Тя се оформя в петия месец на вътреутробното развитие. Има пречупваща сила 45 диоптъра. Роговицата ни защитава от UVB лъчите. Най- важна част  от нея е средната 1/3, тъй като от там преминават оптичната и зрителна ос на окото. Показателят на пречупване на роговицата е 1,37 , а радиусът на кривина е приблизително 7,8mm. Кривината на роговицата играе важна роля при избора ви на контактни лещи. Хубаво е вашата кривина да съвпада с тази на лещите, за да чувствате максимален комфорт. В оптиките има апарати, които с помощта на лекарите, могат да измерят тази стойност. При заболяванията на роговицата като например кератоконус ( роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусовидна форма), се използват твърди контактни лещи, които я поддържат в правилна форма.

Вътреочна течност

Тя изпълва очните камери. Нейната пречупваща сила е свързана с тази на роговицата. Тези два елемента са първата част от оптичната система на окото.

Вътреочната леща

е прозрачна и двойно изпъкнала, с различни радиуси на кривина, по- плоската  ѝ страна е обърната към ириса.  Изградена от лентовидни клетки, има теглото около 180 г. и най- високо съдържание на белтък ( ~ 35%). Богата е на калций и фосфор. Има пречупваща сила около 19 диоптъра. Поглъща UVA лъчите. При младите хора, лещата е по- еластична. С възрастта тази еластичност намалява.  Интересен факт е, че окото ни остава със същите размери както при раждането, но все пак то старее и се променя постоянно. Има хора, които се раждат без вътреочна леща, това заболяване се нарича афакия.

Оптичната система на окото не е идеална. При нея се наблюдават малки недостатъци, които обикновенно не се коригират.

Оптически недостатъци на окото.

  • Отклонения в сферичността на повърхнината на роговицата и лещата. При тези отклонения центровете/ върховете на оптичните повърхнини, не лежат точно върху оптичната ос.
  • Астигматизъм на косите лъчи. Дължи се на това, че оптичната и зрителна ос не съвпадат, в следствие на което образите върху ретината са деформирани и неясни.
  • Сферична аберация. Този недостатък се появява при по- широка зеница. Компенсира се от по- плоската периферна част на роговицата.
  • Хроматична аберация. Дължи се на разлогането на светлината. Компенсира се от пигмента на “жълтото петно”. Той поглъща синьо виолетовите лъчи.
  • Ирадиация, в следствие на нея образите върху ретината не са резки. Бива два вида: положителна ( при нея, тъмните предмети върху светъл фон, изглеждат по- малки) и отрицателна ( тук светлите предмети, върху тъмен фон, изглеждат по- малки)

Това е само час от структурата на нашето око, но изключително важна. Информацията за нея ни дава отговори за диоптричните стойности, които имаме върху рецептите за очила. Например в повечето случаи, астигматизмът се дължи на несъвършенство на роговицата. А появата на възрастово далекогледство( при, което се използват очила за четене)  на намаляване еластичността на вътреочната леща. Така, че не ни съдете за скучната информация, а си отговорете на въпроса: „Защо сега трябва да нося очила? До вчера си виждах супер.“

Всяка загадка се крие в очите ни, които обработват около 36 000 бита информация на час и фокусират 50 неща в секунда. Така, че това чудо на природата е неслучайно огледало на душата ни. Там се крият всички наши  чувства, емоции, трепети. Затова когато търсим истината, винаги гледаме човека отсреща, право в очите. Това и причината езикът на тялото да е толкова важен, тъй като ние го четем с очи. Няма как да спрем зеницата си да се разшири с 45% при появата на любим човек, но можем да  изберем подходящи очила за нашите очи и да видим света такъв какъвто е, с цялата му пъстрота и красота. Бъдете отговорни, грижете се за тях и те ще се погрижат, пред вас да се разкрие необятен свят, изпълнен с вълшебство.

 

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 4.1 / 5. Гласували: 10

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?