Какво представлява далекогледството (хиперметропия)?

хиперметропия/далекогледство

Какво ще откриете в статията?

Не отдавна разгледахме темата за късогледството. Там обстойно обяснихме какво представлява то, видове и как се коригира.

Но за да бъдем по-детайлни, относно очите, днес ще обърнем внимание и на друго тяхно състояние наречено хиперметропия (далекогледство).

За да получим информация за заобикалящия ни свят, очите всекидневно възприемат светлинни лъчи, отразени от всичко наоколо. След преминаването им през оптичната система на окото, те попадат в централното зрително поле в ретината. Това се случва, когато имате отлично зрение, но когато това не е така, както при миопията, образът се формира пред или зад ретината.

В случая далекогледството представлява аметропия, при която успоредния сноп светлина, който пада върху окото след пречупването си, се събира зад ретината. В следствие на това образа е неясен и размазан.

Ако си спомняте при миопично око, този образ се получаваше пред ретината.

Далекогледството е най-често срещаното рефракционно състояние при деца, защото очите им все още не са достатъчно развити и големината на очната ос е по-малка. С годините тя пораства, затова, в повечето случаи,  очните специалисти казват, че хиперметропията в ранна детска възраст може да бъде израсната.

Видове хиперметропия (далекогледство)

В зависимост от причината

Аксиална

Дължи се на по-къса ос на окото.

Рефракционна

Тя е следствие от намалената пречупваща способност на оптичната система на окото.

Смесена

Тя, както се досещате, е комбинация от предходните две.

В зависимост от необходимостта за корекция

Скрита (латентна)

Тази хиперметропия не се нуждае от корекция. Компенсира се от тонуса на окото.

Явна (манифестна)

При нея се налага корекция. Измерва се при тесни зеници.

Тотална

Тя комбинира явната и скритата и се измерва след разширяване на зениците.

Нормално далекогледството расте до +8.00 dpt.

Всъщност далекогледите очи виждат надалеч и имат необходимост от подпомагане за близо.

С напредването на възрастта акомодационната способност на окото отслабва. Това се дължи на намалената еластичност на лещата, в следствие на което намалява и нейната рефракция.

Смята се, че след 70 годишна възраст акомодацията (способността на окото да фокусира на всички разстояния) е 0 dpt.

Намаляването на акомодационната сподобност на окото, се нарича пресбиопия (възрастово далекогледство). В този случай се налага корекция за близо, а с напредване на възрастта и за далеч. Тя се коригира с прогресивни очила. Повече за тях засегнахме в темата посветена на прогресивните стъкла.

Но сега нека се върнем на хиперметропията. Тя се коригира с положителна корекционна леща.

корекция на хиперметропия

Необходимо е задния фокус на стъклото да съвпада с далечната точка на далекогледото око. Пречупващата сила на положителната корекционна леща зависи от големината на аметропията и разстоянието между лещата и роговицата.

Положителната корекционна леща има събирателна способност.

По-познато на хората е понятието очила за четене. Те са средството, което подпомага четенето на дребния шрифт.

Голяма част от хората слагат очилата си по средата на носа, а не в горната му част, както е редно. Така те увеличават диоптричната корекция на очилата (увеличава се разстоянието между стъклото и роговицата). Всъщност този маниер на носене се използва за удобство, защото далекогледия човек може да чете и да поглежда над очилата си,  за да види в далечина. Ако погледне на далеч през очилата за четене, то той няма да вижда ясно.

И докато късогледото око е „лакомо“ не трябва да бъде хиперкоригирано, то далекогледото око е необходимо да бъде с максималната корекция.

Хиперкорекция е когато на миопично око, се постави максималната допустима корекция, установена при прегледа.

Хиперметропията може да бъде коригирана с очила, контактни лещи или лазерна корекция на зрението. Лазерната корекцията на зрението се извършва на пациенти между 18 г. и 40 г. Тя е безопасна, безкръвна и безшевна.

Какво е зрението при далекогледство (хиперметропия)?

Хората, страдащи от далекогледство, изпитват затруднено виждане при четене и работа с компютър. Образите наблюдавани на близо да неясни и размазани. Една част от далекогледите компенсират тази нужда с напрягане на очите, но това често води до силно главоболие.

Симптоми при далекогледство (хиперметропия)?

Прочети още за състоянията на очите

Очите ни често са несъвършени. Преминаващата през тях необятна информация ги изтощава, а понякога и уврежда. Едно от често срещаните състояния е миопията (късогледство).

Тя представлява аметропия, при която успоредния сноп светлина, който пада върху окото, се събира някъде пред ретината. В следствие на това образът, който се получава, е размазан. Просто казано, късоглед човек не вижда „по-далеч от носа си“. Миопът може да чете и гледа на близо, но когато погледне в далечината, вижда размазано.

Време е да си поговорим за прочутия астигматизъм, който плаши всеки от нас, когато чуе, че го има. Но в това няма нищо страшно и непоправимо. Всъщност  астигматизмът представлява недостатък в следствие, на който оптичната система не пречупва еднакво в различни нейни сечения.

Сега ви стана ясно нали? Може би, по- просто ще звучи така: сеченията са хоризонтално и вертикално ( меридионално и сагитално), когато преминава успоредния сноп светлина, той не се пречупва еднакво и в двете сечения. 

 

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 1

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *