Прогресивни очила

прогресивни стъкла

Какво ще откриете в статията?

*Внимание съдържа термини и оптични понятия.

Днес ще си поговорим за така нареченото възрастово далекогледство (пресбиопия) и с какъв тип лещи се коригира то. Тази информация ще ви даде възможност да разберете какво се случва с нашите очи, когато годините напреднат.

Всичко започва с акомодацията на окото (способността му да вижда ясно на различни разстояния). Тя съществува благодарение на цилярния мускул, той благодарение на цилярните нишки, свива и разпуска лещата на окото. При това въздействие се променя радиуса на кривина на предната повърхност на лещата. В следствие на което, се променя нейната пречупваща сила. За да ви стане по-ясно може да си представите силиконово топче под формата на бадем, което в крайщата си е свързано с ластици, които при стягане и разпускане, ту го събират, ту го удължават и получаваме ту тумбест бадем, ту продълговат. Примерът със сигурност не е от най-точните, но горе долу така изглежда, този процес в окото ни.

Корекция на пресбиопия

Акомодационната способност на окото се променя с напредване на възрастта. Тя намалява, поради факта, че еластичността на вътреочната леща отслабва. При това състояние се отдалечава близката точка на окото, демек започват да ви окъсяват ръцете, докато четете книга. Също така ви се налага да увеличавате дребният шрифт на телефона, за да го видите. Това се нарича пресбиопия. Тя се коригира с прогресивни лещи (стъкла).

Хората, които използват прогресивни лещи се нуждаят от корекция за далечно, средно и близко разстояние. Тези лещи за пръв път са представени през 1959 год. Изработени са по идея на френският инженер и оптик Бернар Майтеназ. Той създава технология за обработване на оптична повърхнина с променлива рефракция.

Лещите прогресив се състоят от няколко зони. Определянето на стойностите на тези зони се извършва с преглед от очен специалист, при който се установява нуждата от очила за далечно разстояние. Към диоптрите за далеч се добавя така нареченият адисьон (добавка). Тя бива различна в зависимост от възрастта на пациента. Например:

 • 40 год. – добавка 1.00
 • 45 год. – добавка 1.50
 • 50 год. – добавка 2.00
 • 55 год.- добавка 2.50
 • 60 год. – добавка 3.00

Кои са зоните при лещите прогресив?

изработка на очила

Зона за далеч

Тази зона отговаря на корекцията за далечно виждане.

Средна зона

Това е коридор на прогресива. Зона, в която гледате когато използвате лаптоп или компютър или нещо разположено на междинно разстояние.

Зона за близо

В зоната за близо е поставена корекцията за четене.

Периферни зони

Това е най-големият недостатък на прогресивните лещи. Това са страничните части на лещите, където се получава натрупване на диоптри и се вижда размазано.

При тези лещи, едната повърхнина е сферична, а другата има променлив радиус на кривина и се нарича базова. Промяната на кривината осигурява увеличаване на рефракцията от горната зона към зоната за близо. В средната зона рефракцията плавно се увеличава. Разликата в рефракцията за близо и рефракцията за далеч се нарича добавка или адисион. Затова оптиците в оптиката силно се интересуват от вашата рецепта за всички дистанции. Добавката се изписва в рецептата в колоната под надписа ADD. Ако на рецептата не е вписан адисьон, а само диоптри за различните дистанции, то оптика изчислява добавката, за да ви предложи подходящ продукт.

Какво получавате ако ползвате лещи прогресив?

 • Оптимално зрение на различни разстояния.
 • Използва се естествения механизъм на акомодация.
 • Няма скок в образа, какъвто се получава при бифокалните лещи.
 • Изглеждат добре и не издават възрастта ви.

В днешно време, лещите прогресив се правят по индивидуална поръчка, като всяка фирма има определени изисквания за изработката им. Тук е важно да знаете, че за да поръчате такива стъкла за очила, вие трябва задължително да изберете подходяща рамка. Към нея има изисквания, за които следи вашият оптик:

 • Рамката трябва да пасва на лицето, да ляга добре на носа, дръжките да бъдат с подходяща дължина, така че извивката им да ляга удобно на ухото. Окото трябва да се намира в центъра на стъклото.
 • Необходимо е рамката да бъде с по-дълбоки стъкла, за да има достатъчно място за различните зони.
 • Ъгълът, който сключва дръжката и кръжилото (стъклото) трябва да е с определен градус, за да се изработят правилно новите ви очила за пресбиопия.

Би било добре и открито да разговаряте с оптика за начина, по който протича вашето ежедневие, не с цел да се намирате на приказка, а за да може той да разбере колко време прекарвате на компютър, динамичен човек ли сте, имате ли търпение да свикнете с такъв тип очила, как използвате очилата си, какво очаквате от тях. Така ще може да получите ценни насоки и подходящ продукт.

Съществуват различни прогресивни лещи и по тази причина, ще ви дадем малко по-подробна информация за тях, за да не се чувствате нелепо когато консултанта в оптиката ви каже: „ тези лещи са с мек дизайн, тези с твърд, вземете тези“.

Видове прогресивни лещи (стъкла)

Според дизайна на базовата кривина

Мек дизайн – при тези лещи, промяната на рефкакцията и нарастването на аберациите (недостатъци  на стъклото) се извършват плавно и на по-голяма площ. Така ефективните зони са по-тесни и коридора на прогресия е по-дълъг. При по-малки зрителни зони се налага по-активно движение на главата. Големината на тези зони зависят от вашата добавка. Статистиката сочи, че с мек дизайн на прогресивните стъкла се свиква по-лесно. Имайте предвид, че това е строго индивидуално.

Твърд дизайн – при тях промяната на рефракцията и периферните аберации нарастват по-бързо. Аберациите в периферията се усещат по-силно. Тези лещи имат по-къс коридор на прогресия, но по-широка зона за далеч. Разбира се големините на ефективните зони, зависят от вашия адисион. Колкото по-голям е той, толкова по-тесни са те.

Съвременните прогресиви се изработват с така наречения умерен дизайн. Той заема относително средно място между мекия и твърдия дизайн.

Видове лещи прогресив според вида на базовата кривина:

Лещи със сферичен дизайн –  при тях базовата повърхнина има сферична форма с променлив радиус. Тези лещи приличат, на лещата с твърд дизайн. При тях е възможно да се получи плаващ ефект, който представлява изкривяване на образа при преместване на погледа в хоризонтално направление.

Лещи с асферичен дизайн –  при тях базовата кривина е изградена от асферични криви (елипса, парабола и др.). Приличат на лещите с мек дизайн. Могат да бъдат изработени с по-къс коридор на прогресия.

Лещи с комбиниран дизайн – при тях базовата повърхнина се оформя от сферични и асферични криви. Целта е да се достигнат по-широки ефективни зони за гледане.

Видове лещи според изместването на близката зона спрямо далечната (инсет)

Произвеждат се лещи с нормален инсет. Съществуват лещи с по-голям или по-малък от нормалния инсет. С по-голям инсет се изработват дигиталните лещи. Зоната за близо е по-навътре към носа. Това е необходимо, защото дигиталните лещи са съобразени с още по-близка дистанция, например при четене или взиране в телефон.

Как да свикна с прогресивни очила?

 1. За начало заредете се с много търпение. Какъвто и тип да изберете, запомнете – всичко е в постоянството. Прието е периодът за свикване да е около месец. Това е времето необходимо да промените навиците си при употреба на очилата.
 2. Най-важна е вашата мотивация. Виждала съм хора, които никога не са носили прогресивни очила и веднага, след слагането им, се качват да шофират, без никакви притеснения и дискомфорт.
 3. Ако обаче сте по-резервирани, започнете носенето на очилата у дома. Слагайте ги веднага след ставане от сън. Тогава окото е отпочинало и се адаптира бързо. При усещане на напрежение свалете очилата и след час ги сложете отново.
 4. Не носете стари очила, старайте се да използвате само новите си прогресивни очила. Подобна постоянна смяна ще забави адаптацията.

При слизане по стълбите

Навеждайте главата, а не само поглед. Така, окото ще попадне в правилната зона. Бъдте внимателни и не бързайте.

Когато искате да видите нещо с периферното си зрение

Отново завъртете глава, по този начин ще избегнете периферните зони, където има натрупване на диоптри и се вижда размазано.

При четене и работа с компютър

Нагласете главата в такава позиция, че окото ви да е в съответната – средна зона. Понякога се налага малко да промените навиците си и да движите глава повече от обичайно. Не се тревожете! В момента, в който свикнете, това ще бъде рутина.

Миопите (късогледите хора) свикват по-бързо с прогресвини очила.

Недостатъци на прогресивните очила

 1. Колкото и висок клас прогресивни очила да изберете, никога няма да имате широкото зрително поле, което притежават еднофокусните очила.
 2. При изписването на лещи прогресив, задължително се добавя астигматична корекция ако имате такава. Това може да затрудни адаптацията, тъй като има хора, които имат астигматизъм, но той не е добавян към очилата им.
 3. Губите част от периферното си зрение. Така при шофиране се налага специфично движение на главата, за да виждате добре.
 4. Ако шофирате много изберете прогресивни лещи с подходящ дизайн, където средната зона е по-широка и можете да наблюдавате автомобилното табло спокойно.
 5. Зоната за компютър е тясна. Затова ако работата ви е свързана с дълго време на лап топ, изберете офис стъкла, тъй като с прогресивните ще усещате дискомфорт.
 6. Не можете да четете книга в легнало положение, както с очилата за близо.
 7. При проблем с вестибуларния апарат не се препоръчва употребата на прогресивни очила.
 8. Ако сте с високи диоптрични стойности, зоните ще са по-тесни и адаптацията продължителна.
 9. Ако искате да прочетете надпис на около 50 см, който се намира над главата ви и изисква повдигане на погледа, няма да успеете, тъй като окото ще попадне в зоната за далеч.
 10. Ако до момента сте носили само очила за четене ще се нуждаете от по-голямо търпение, за да свикнете с прогресивни очила.
 11. Ако рамката се счупи, можете да прехвърлите стъклата само на абсолютно същата.

И все пак, прогресивните очила са удобство, което си заслужава. А ако не успеете да свикнете, фирмите производители ще ви предложат чифт стъкла за близко и чифт за далеч.

Технологиите се развиват постоянно и продуктите на пазара се променят, но това са основни понятия, които биха ви ориентирали в динамичния свят, в който живеем. Хубавото е, че оптиците са винаги на разположение за купищата въпроси, които изникват при поръчката на прогресивни очила. Затова дерзайте смело и питайте.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 4.2 / 5. Гласували: 88

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?