Видове диоптрични стъкла

очила

Знаете ли, че ирисът има  256 отличителни характеристики, за разлика от пръстовите отпечатъци, които имат едва 40. Това е и причината, поради която се използва разпознаване на ретината, когато става въпрос за сигурност.
Не чак толкова разнообразни са потребностите на окото за корекционни лещи. Както знаем хората, които използват очила ги употребяват за различни нужди. Едни от тях използват диоптрична корекция за близо, други за далеч, а трети и двете. Затова лещите се делят на: еднофокусни, бифокални и прогресивни.

Видове диоптрични стъкла

Еднофокусни

Такива са най- използваните лещи на пазара, те имат един фокус на корекционната леща. Иначе казано използват се или само за далеч или само за близо. А, за да подобрите зрението си може към тях да добавите различни покрития, с които да намалите умората в очите.
Първите оскъдни доказателства за методи, за увеличаване на предмети се откриват в древно египетските йероглифи. По- късно започват и изследването на законите за пречупване на светлината. И така около 1280-1300 година, Салвино дели Армати създава първите очила. Но такива каквито ги познаваме днес очилата, създадени от Едуард Скарлет.

тест на очите с пробна рамка

Какво коригират еднофокусните лещи?

Хиперметропия ( Далекогледство)

Корекцията на хиперметропия ( представлява аметропия, при която успоредният сноп светлина, който пада върху окото, след пречупването си, се събира зад ретината. В следствие на това, образът е неясен и размазан) се извършва с положителни корекционни лещи. Необходимо е задният фокус на корекционната леща да съвпада с далечната точка на хиперметропичното око.
Лещата е двойно изпъкнала в средната си част, със заострени краища. Тя има събирателна способност и когато се постави подходящото стъкло в очилата, образът се измества напред, формира се върху ретината, и става ясен и точен.
Това са така наречените очила за четене, те приближават буквите, за да виждате ясно и контрастно.

Миопия ( Късогледство)

Корекцията на миопия ( аметропия, при която успоредният сноп светлина, който пада върху окото, след пречупването се събира някъде пред ретината. В следствие на това образът е неясен и рамазан)  се извършва с отрицателни корекционни стъкла. Необходимо е задният фокус на корекционната леща да съвпада с далечната точка на миопичното око. Образът при миопично око се формира пред ретината.
Отрицателната леща прилича на пясъчен часовник, тънка в средата и дебела в краищата. Тя има разсейваща способност. Така при правилно поставено минусово стъкло, късогледият човек, започва да вижда ясно, тъй като образът се получава върху ретината.

Астигматизъм

Корекцията на очен астигматизъм се извършва с астигматични лещи. Те представляват корекционни стъкла, на които едната повърхнина е сферична, а другата цилиндрична. Благодарение на цилиндричната повърхнина, астигматичните лещи имат различно оптично действие в две взаимно перпендикулярни сечения наречени меридиани. По единия меридиан пречупва  максимално, а по другия минимално. Ако искате да научите повече по темата, прочетете статията ни за „Очен астигматизъм“.

Бифокални лещи

Бифокалните лещи се използват за корекция на пресбиопия. Представляват лещи, при които горната част е предназначена за гледане на далеч, а долната за близо.
За първи път се появяват през 1760 г. Бенджамин Франклин взема две положителни стъкла с различна рефракция, като ги срязва през средата. В кръжилото на рамката поставя тази с по- малка диоптрична стойност, в горната част, а в долната поставя тази с по- голям диоптър.
За да бъдат ефективни бифокалните лещи, е необходимо граничната линия, между двата сегмента да минава на 2 мм под оптичния център на горният сегмент. Също така е важно да не се получава така нареченият „ скок в образа“ .
Съвременните бифокални лещи са с невидима гранична линия.
Възможно е и изработването на бифокални лещи с различен показател на пречупване. Описаната технология е приложима само за минерални лещи.
За изработването на тези лещи се взима леща от крон стъкло, която отговаря на корекцията за далече. От външната страна на лещата се издълбава легло, в което ще се оформи долният сегмент. Върху обработеното място се слага предварително, обработена леща от флинт стъкло. Двете лещи се слагат в пещ и се нагряват до 600 – 700 градуса. От високата температура, те се спояват. Накрая се обработва външната повърхнина на бифокалната леща.
За съжаление при тези стъкла, често се получава : скок в образа“ и биха могли да се появят хроматични аберации.

Лещи прогресив

Те се използват за корекция на пресбиопия. За разлика от бифокалните лещи, тези имат и зона за средна дистанция, например при работа с компютър. Лещите имат широко разпространение и повече по темата може да намерите в статията ни : Прогресивни стъкла.

Богатото разнообразие на диоптрични стъкла може да задоволи всяка нужда на окото. И не забравяйте очите виждат всичко, стига да си с правилните очила.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 4.2 / 5. Гласували: 11

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *