Как да пазим очилата си на плажа

слънчеви очила на плаж_1

Какво ще откриете в статията?

Поредната топла утрин, отваряш очи, протягаш се и осъзнаваш, че е време да стегнеш багажа и да отпрашиш за морето.

Логично, любимият ти аксесоар е чифт слънчеви очила, прилежно избран, за да отива на банския костюм. Все пак цяла зима го избираш, така че да е в крак с модата.

И до тук всичко е страхотно. Багажът е готов, ти вече слушаш любимата си музика в колата, отпиваш глътка кафе и въобще не си даваш сметка, че си забравила калъфчето за слънчеви очила.

Но какво от това?! Нали в колите има специално отделение, пригодено за този аксесоар.

И така пристигаш на морето, настаняваш се, отправяш се към плажа. Следва топла нощ, танци до зори и куп спомени, за които не си сигурна дали искаш да разкажеш, но по усмивката ти става ясно, че са зашеметяващи.

На другата сутрин се будиш леко замаяна от паметната нощ и нямаш търпение да сложиш слънчевите си очила, за да скриеш леко размазания грим.

Но осъзнаваш, че си ги оставила в колата. Ставаш, отиваш до нея, отключваш я, взимаш ги от жабката без въобще да си даваш сметка, че в колата ти е адска жега.

Когато слагаш очилата, осъзнаваш, че нещо не е наред. Да мила моя, очилата ти са с напукано покритие. Но ти все още не знаеш какво означава това.

Смяташ, че замъгленото зрение е следствие от умората в очите, натрупана от недоспиване и липса на здравословна храна, но съвсем не е така.

Ето точно на това ще обърнем внимание днес.

Как да предпазим очилата си?

НЕ ДРЪЖТЕ ОЧИЛА В КОЛАТА!

Нито нощем, нито денем, нито лято, нито зима. В автомобилите се развива изключително висока температура през горещите дни и много ниска – през студените. Тези температурни промени се отразяват на материалите и стъклата на очилата. Увреждат се и губят основната си функция, а именно да предпазват очите ви.

Препоръчва се очилата да се съхраняват при -10 °C до + 35 °C. А в една кола градусите достигат до +60.

Особено ако очилата са изработени от ацетат. Тогава негативно въздействие може да има и върху рамката. Тя се разширява и има опасност да започне да лепне, все едно по нея сте намазали лепило. Отделно ускорявате стареенето на материала. И вместо да носите любимите си очила години на ред, ще трябва да потърсите нови в края на сезона.

Е, това е страхотно от една страна, тъй като ще сте винаги в крак с модата, но финансово ще изоставате.

Важно е да отбележим, че всичко това важи с пълна сила и за диоптричните очила, които са още по-чувствителни на температурни амплитуди.

Не влизайте във водата със слънчеви очила!

Точно така, преди да се отправите към морето, за да се охладите, свалете слънчевите си очила. Морската вода е солена, както знаете. Тя взаимодейства със стъклата на очилата и разрушава покритията им. Но ако все пак, попадне малко солена вода върху тях, ви съветвам незабавно да ги изплакнете с обикновена такава. След това подсушете с микрофибърна кърпа за очила и да се надяваме, че бедата е избегната.

Внимателно изтупайте кърпата за почистване на очила!

Правилно чухте! И не говорим за плажната ви кърпа, тениска, рокля или каквото смятате, че е удачно за почистване на очила. Не, не е!

За почистване на очилата използвайте специализирани кърпи и спрейчета, така си гарантирате, че ще оставите стъклата непокътнати.

Но тъй като, се намирате на плаж, вероятността да е попаднал пясък по кърпата е значително голяма. Затова изтупайте старателно и почистете.

Дръжте очилата си в калъф!

слънчеви очила и шапка

Отново се връщаме на любимия плаж, слънцето грее, вълните се бушуват и вие решавате, че е време да се окъпете в морска пяна. Захвърляте очилата на плажната кърпа и хуквате във водата. Тичате, сякаш на забавен каданс и се чувствате като филмова звезда. Да! Но с вече, надраскани стъкла на очилата.

Както знаем морския бриз в България е доста силен, шанса да стовари куп песъчинки по прилежно постланата ви кърпа, е огромен. Очилата от друга страна са лек аксесоар и лесно могат да се озоват заровени в пясъка със стъклата надолу. И както се досещате, лещите вече са получили награда, нова драскотина.

Затова, дръжте очилата си в калъф. Така те ще бъдат защитени от външни влияния.

Очилата няма да ви предпазят от удар!

волейбол на плажа

Ако в края на деня сте решили да поиграете малко волейбол на пясъка, знайте, че очилата няма да ви предпазят ако случайно ви ударят с топка. Напротив, шанса да се нараните по-сериозно, значително се покачва.

Слънчевите очила не се носят нощем!

Освен ако не осъмнете на някое плажно парти и първите лъчи на слънцето ви заслепяват, тогава може.

Затъмнените стъкла ограничават зрението, затова не си и помисляйте да носите очилата си нощем ако сте решили да шофирате с новото си кабрио. Да, вероятно ще се предпазите от някоя и друга мушица, но има шанс да пропуснете преминаването на бързащ пешаходец.

И така, Очилат свят ви желае приятна почивка и не забравяйте грижете се добре за очилата си, тъй като те пазят очите ви, а това е най-важния ви сетивен орган!

 

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 2

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *