Адапрация и фотофобия

кораб

Какво ще откриете в статията?

Очите са нещо изумително. Те всекидневно се борят с купища предизвикателства, за които даже не подозирате.

Адаптацията е умението на окото да привиква към тъмното или обратното-към светлото.

Любопитен факт е, че пиратите носели превръзка на едното око, за да се адаптират по-лесно към светлината, когато преминавали от каютите към палубата. Благодарение на емблематичната пиратска превръзка, те винаги имали по-едно око готово да вижда добре, независимо от светлинните условия.

Адаптация

Тя представлява приспособяване на окото към различни ярки предмети.

Адаптация към светлина

Наблюдава се, когато човек премине от тъмно в светло помещение. Първоначално очите са силно заслепени и се затварят. Необходимо е време, за да се разпадне радопсина в пръчиците, който се е натрупал при престоя на тъмно. По този начин се намалява светлочувствителността на очите.

Родопсинът е светлочувствителен рецепторен протеин.

Адаптация към тъмнина

Наблюдава се при преминаване от светло в тъмно помещение.

Първоначално окото нищо не вижда, тъй като родопсина в пръчиците е в минимално количество. Необходимо е известно време, за да се натрупа необходимото количество. Това е така наречената първична адаптация. Тя трае около 15 минути. При по нататъшния престой на тъмно, родопсина в пръчиците се увеличава многократно. Така се увеличава светлочувствителността. Освен това зеницата се разширява до максималния си диаметър.

Приблизително около 8 милиметра. Това е така наречената вторична адаптация към тъмнина.

Праг на адаптация

Това е минималното количество светлина, което предизвиква светлинно усещане.

Фактори, който влияят на адаптацията

Съществува болестно състояние, при което не е възможна адаптацията към тъмнина, познато е като „кокоша слепота“. Може да бъде вродена или придобита.

Понякога е предизвикана от липса на определени хранителни вещества, особено витамин A, който е от съществено значение за здравето на очите.

Този вид слепота е често свързан с недохранване и се наблюдава предимно в страни, където храната може да бъде ограничена или е дефицит.

Фразата “Кокоша слепота” се използва в преносен смисъл и  в българския език има символично значение. Това е израз, който обикновено има за цел да опише ситуация, в която някой не може да види или осъзнае нещо, което е очевидно за другите. Идеята зад тази фраза е да подчертае невъзможността за разбиране или разпознаване на очевидни факти, или истини.

Терминът идва от представата, че ако слепите кокошки се поставят върху храна и им се покрият очите, те няма да забележат, че храната е пред тях и ще останат гладни. Така изразът става алегория за неспособността на някого да осъзнае очевидни неща.

Съществува и друго състояние на очите свързано с адаптацията към светлина и това е фотофобията.

Фотофобия

Фотофобията е състояние, при което усещате силно дразнение към ярка слънчева светлина при преминаването от тъмно на светло. Както и невъзможност за адаптация.

В случаите на фотофобия може да усещате болка в очите и дискомфорт, дори при нормална светлина, работа с компютър или силно осветено помещение.

Силната чувствителност към ярка светлина е първична защита на окото, но когато тя е болезнена това е признак да се консултирате със специалист по очни болести.

От  фотофобия, често страдат хората със светли очи. Характерен симптом е силно присвиване на очите, когато се озовете на пряка слънчева светлина, последвано от главоболие.

заслепяване от светлина

До фотофобия може да доведе и внезапно силно разширение на зеницата.

Тази болезнена чувствителност не е безобидно състояние на очите. Най-честата причина за поява на фотофобия е възпаление на ириса.

Друга причина може да бъде гуалкома с повишено вътреочно налягане. Това състояние може да доведе до отлепване на ретината и трайна загуба на зрение.

Пушачите спадат към групата, която е най-вероятно да развият фотофобия, тъй като организмът им не усвоява добре лутеина и се появява недостиг на пигмент.

Фотофобията се лекува , след като бъде установена нейната причина.

В повечето случаи се приемат хранителни добавки за зрителна острота богати на лутеин.

Докато фотофобията бива лекувана, можете да използвате и специални очила с много тъмни стъкла, чиято рамка включва странични предпазители, които да намаляват достъпа на светлина към очите.

 

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 4.8 / 5. Гласували: 4

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?