Apple IOS 17 ще се грижи за очите ни

разумна дистанция за четене

Какво ще откриете в статията?

Преди време Apple бяха едни от първите, които пуснаха нощен режим на екрана, който омекотява ярката светлина на мобилното устройство.

Това се появи, след като бе установено, че синьо-виолетовата светлина има негативно влияние върху очното здраве и усещането на организма за ден и нощ.

Както вече знаете, взирането в телефона на близко разстояние товари очните мускули или научно казано акомодацията (способността на окото да фокусира от близо на далеч).

Какво е акомодация?

Акомодацията се осъществява благодарение на цилярния мускул, който чрез цилярните нишки, свива и разпуска вътреочната леща. При това въздействие се намалява радиуса на кривина на предната повърхност, а това води до промяна на пречупващата ѝ сила.

А сега можете просто да си представите силиконов бадем, обхванат с ластици в горния и долен ъгъл. Когато опънете ластиците неговата форма се издължава, а когато ги отпуснете, става по-тумбеста. Силата, която упражнявате, при опъване на ластиците играе ролята на цилярен мускул, латиците – цилярните нишки, а силиконовият бадем вътреочната леща. И сега, към всичко това добавете свойство на бадема да пречупва светлината.

И само си представете как по цял ден опъвате и разпускате тези ластици.

Аз лично бих се уморила доста бързо. Същото важи и за очите ни. А това е само една от дейностите, които извършват.

Защо е необходимо да има Screen distance (разстояние на екрана) на мобилните усттойства?

Натоварването на акомодацията води до появата на симптоми като:

Важното е да знаете, че колкото по-близко четете текст, толкова повече товарите акомодацията.

И така, за да защитят зрението ни, Apple актуализират версията си и добавят опция за контрол на дистанцията.

Как се активира функцията Screen distance?

Може да бъде активирана, по следния начин:

натсройки

Прекалено близката дистанция на наблюдаване на мобилното устройство, може да увеличи риска от късогледство при младите.

Само за последните няколко години, значително е нараснал процента на късогледите хора по целия свят и това, до голяма степен, е резултат от всекидневната употреба на дигитални устройства.

След инсталирането на новата версия IOS 17 ще можете да активирате тази функция на вашия телефон. Така ще получавате известие ако приближите телефона си прекалено близо.

От Apple съобщават, че опцията ще засича разстояние от 12 инча, което са около 30,5 см. Припомняме ви, че общо приетата дистанцията за четене е около 40-50 см.

Така, чрез „разстояние на екрана“ ще защитите очите си от преумора, изграждайки полезни навици.

Имайте предвид, че ако употребявате телефона си на по-близка дистанция от 30.5 см, ще получавате съобщение на екрана, което закрива целият дисплей и пречи да продължите работа ако не отдалечите телефона си.

Функцията е изключително полезна за младите потребители, тъй като те нямат правилно изградени зрителни навици и не осъзнават нуждата от правилна грижа за очите.

А за тези от вас,  които отдавна не са тийнейджъри, могат да изберат дигитални стъкла, за да подпомогнат акомодацията на очите и да намалят умората им.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 2

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *