Как да изберете правилните диоптрични очила?

Как да изберете правилните диоптрични очила?

6 съвета как да изберете правилните диоптрични очила

Изборът на правилни диоптрични очила е важен, тъй като те подобряват зрението и подчертават визията ви.

Точно затова подготвихме няколко класически съвета, как да вземете правилно и информирано решение.

Определете вашите нужди

Определянето на вашите нужди включва да разберете от какви очила имате нужда: за четене, работа с компютър, шофиране или често срещаното – за постоянно носене.

За ваше съжаление това не можете да определите сами и е необходимо да посетите очен специалист. Той ще измери зрението ви и ще определи дали имате далекогледство, късогледство, астигматизъм или други очни проблеми. Простичко казано, ще разберете имате ли нужда от очила докато четете или пък гледате в далечина.

По време на прегледа е необходимо честно и откровено да разговаряте със специалиста, за да можете детайлно и конкретно да определите нуждите си. Споменаване на ежедневните ви дейности, работа или хоби, със сигурност ще внесе разяснение по отношение на потребностите ви.

В случаите, в които се налагат очила за повече от една дистанция е необходимо да прецените комбинирани такива ли искате или ще заложите само на един чифт, например – за четене.

Изберете подходяща, за формата на лицето рамка, която да бъде правилен размер

очила според формата на лицете

Индивидуалността на всеки от нас се подчертава от различни стилове рамки.

За начало е необходимо да прецените каква форма на лицето имате – кръгла, овална, квадратна, сърцевидна или диамантена.  Определянето на формата на лицето ще ви помогне да прецените кои рамки биха стояли най-добре. Това ще ви даде увереност и няма да се чувствате в „небрано лозе“, когато оптика започне да ви съветва.

Ако имате кръгло лице, избягвайте кръгли рамки, а заложете на по-квадратни или правоъгълни. За квадратно лице, изберете кръгли или овални рамки.

Сред най-големи късметлии са хората с овална форма на лицето, на тях отиват почти всички форми рамки за очила.

Ако имате остри черти на лицето, може да предпочетете рамки с по-меки и закръглени форми. За лица с по-овални черти, рамките с остри и ъгловати форми могат да добавят контраст, относно цялостното излъчване.

Да кажем, че бихме могли да създадем следното правило: 

По отношение на размера масивните рамки могат да изглеждат прекалени за тесните лица, докато фините и тънки рамки са по-незабележими и подходящи за хора, които слагат очила за първи път.

Уверете се, че очилата седят удобно на носа и зад ушите. Не бива да усещате притискане и стягане, тъй като това може да доведе до раздразнение и дискомфорт при постоянно носене на очилата.

Необходимо е очилата да заемат стабилна позиция на лицето ви. Ако те постоянно се свличат по носа ви или се впиват в слепоочието, това ще доведе до желание да не ги носите. А това от своя страна ще рефлектира върху зрението ви.

Съветваме ви да изпробвате различни стилове и форми. Понякога модел, който не ви допада на пръв поглед, може да се окаже идеален за вас.

Желателно е да съобразите цвета на рамката, който да хармонира с цвета на вашата кожа.

Ако имате топли тонове на кожата, можете да изберете рамки в цветове, като кафяво, теракота, златисто или оранжево. Тези цветове ще са в синхрон с вашата визия.

За студени тонове на кожата препоръчваме рамки в синьо, лилаво, черно или сребристо.

Избягвайте силен контраст между цвета на рамката и цвета на кожата. Например, ако имате много светла кожа, твърде тъмни рамки могат да изглеждат прекалено фрапантни. Както и тъмна кожа може да бъде не добре подчертана от светли рамки.

За разлика от правилото за формата на рамката, което дефинирахме по-рано, тук е необходимо да избирате тон на рамката, сходен на тона на кожата.

Не забравяйте да обърнете внимание на косата и облеклото си при избора на рамка. Подходящият цвят очила, може да допринесе за хармоничната ви визия. Същото важи ако използвате грим или определен цвят червило.

Изберете подходящ материал за рамките.

Изборът на материал за рамката на очилата е важен, тъй като това може да повлияе на теглото и издръжливостта ѝ.

Металните рамки имат предимството да бъдат по-тънки и издръжливи, но и част от тях са по скъпи, поради факта, че се изработват от неръждаема стомана или хипоалергенни материали

От друга страна рамките от ацетат се предлагат в по-голямо разнообразие от стилове, цветови комбинации и форми. Подходящи са за хора с чувствителна кожа, тъй като рядко причиняват алергии. Но от друга страна не забравяйте, че  са податливи на счупване, драскотини и деформация, сравнено с металните.

Хората с разчупено виждане за живота със сигурност ще бъдат привлечени от дървени рамки, но тяхната поддръжка е и по-трудна и изисква специални грижи. Те са съвсем достижими щом търсите лекота, удобство и еко съобразен вариант за вашите очила.

Изберете модел, който отразява вашия личен и уникален стил

Модните тенденции в очилата се променят всеки сезон, но има някои общи, които преобладават през последните години.

Ето и актуалните стилове за сезона:

Овърсайз рамки

Уголемените модели, покриващи по-голяма част от лицето, придават драматизъм и модерен външен вид.

Модни слънчеви очила

Тънки дръжки, комбинирани с масивен фронт

Тънките метални дръжки, допълнени от масивна пластмасова предна част (фронт), придават холивудски блясък на вашата визия, но и класически стил.

Прозрачни рамки с цветен оттенък

Рамките от прозрачни или цветни материали се радват на популярност. Те могат да бъдат с разнообразни оттенъци, които добавят лекота и модернизират излъчването ви.

Прозрачни очила

Разчупени геометрични форми

За ексцентричните от вас изберете очила с различна форма на кръжилата. Често срещана комбинация са едно кръгло кръжило и едно квадратно, представени в минималистичен стил.

Рамки във винтидж стил

Характерните винтидж рамки с хипарски привкус се завръщат на мода, за да ни покажат историята по нов начин. Те са подходящи за тези от вас, които са своенравни бунтари.

Не забравяйте, че най-важното е да избирате очила, с които ще се чувстват комфортно, независимо дали са в крак с последните модни тенденции или са утвърдената класика.

Кръгли очила

Помислете за покритията на стъклата

Изборът на подходящи стъкла за очилата е ключов етап от покупката на нови очила.

Сред най-често срещаните покрития са слоят за лесно почистване, подсилено твърдо покритие, филтър срещу синьо-виолетовата светлина и хидрофобно покритие.

Правилната консултация, която ще получите от оптика ще ви даде възможността да прецените, кои са стъклата и покритията, отговарящи на строго индивидуалните ви нужди. Не се колебайте да разпитате подробно за характеристиките на всеки тип покритие. Набавянето на подобна информация ще улесни решението.

Инвестирайте в качество

Очилата са дългосрочна инвестиция, която засяга здравето на очите ви. Висококачествените материали и изработка на продуктите гарантира, че няма да ви се налага честа смяна на очила, поради бърза амортизация на материалите.

Не се колебайте да обмислите вашето решение. Изборът на очила понякога отнема повече от един ден и е свързан с добро обмисляне на получената в оптиката информация.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 0 / 5. Гласували: 0

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?