Очила за шофиране

очила за шофиране

В днешно време, шофирането се е превърнало в начин на живот за  повечето от нас. Освен с натовареното движение, ние трябва да се борим и със светлинните условия на пътя.

Както знаем, очила трябват за всичко. Водим динамичен начин на живот и е необходимо аксесоарите ни да са съобразени с него.

Запомнете, когато става въпрос за очите, заложете на качеството. Това ще ви донесе повече предимства отколкото недостатъци.

– Ясно зрение
– Правилно подбрани покрития за стъклата
– Висококачествена рамка
– Здравина и устойчивост  на материалите
– Блестяща визия

Единственото което губите е сума от банковата си сметка.

woman

  Поляризирани слънчеви очила

Освен моден аксесоар, слънчевите очила са необходимост за хората прекарващи ежедневието си на светло, докато шофират или просто се забавляват на открито.

Поляризираната светлина се разпространява в две посоки- хоризонтална и вертикална. Вертикалната светлина е тази, която позволява на човешкото око да получи информация за цвета и контраста на заобикалящата го среда. А хоризонталната светлина създава дискомфорт и отблясъци.

При шофиране, например светлината пада върху пътното платно и се разпространява в хоризонталната посока и предизвиква заслепяване. Благодарение на поляризиращия филтър, това неудобство бива премахнато. Образът става по- ясен и контрастен. Намалява се умората в очите и получавате по- кристално виждане, така че да не пропуснете нищо случващо се на пътя.

Поляризираните очила са подходящи за водни спортове, тъй като водата отразяват много повече светлина.

По време на ски, предпазните очила са задължителни, защото снежната покривка отразява 80% повече светлина, отколкото водата би могла. Но при ски спускане е препоръчително те да бъдат без поляризация, за да не пречат на скиора, да вижда приближаващи препятствия.

Очилата с поляризирани стъкла не са предпочитани от пилоти. Те залагат на класическите модели с 100% UV защита и зелени стъкла, за да си осигурят максимален комфорт.

Важно е да отбележим, че очилата за шофиране не трябва да бъдат с 4 категория на затъмняване, тъй като филтърът става прекалено тъмен и може намали способността ви за преценка на пътната обстановка. Тази категория е подходяща за зимни планински спортове, защото намалява максимално заслепяването.

woman_1

  Диоптрични очила за шофиране

При диоптричните очила изборът е голям. Не от скоро на пазара има стъкла, специално предназначени за шофиране, така че освен обикновени диоптрични лещи, вие може да получите такива за максимален комфорт, докато сте зад волана.

Този тип очила се изработват по специална технология, като взимат предвид промяната в ширината на зеницата, в зависимост от осветеността. Така ако шофирате нощем и зеницата ви се уголемява, стъклата премахват получените отблясъци от отсрещните фарове и намаляват умората в очите.

Ако шофирате през деня и имате диоптрична корекция може да заложите на фотосоларни стъкла, но внимавайте в избора си, тъй като повечето фотохроматични лещи не реагират зад автомобилното стъкло. Това е така, защото, то има UV филтър, който не позволява на диоптричното стъкло да потъмнее. Но все пак има фирми производители, които предлагат фотосоларни стъкла, които потъмняват до 50%.

В случай, че това не ви е достатъчно бихте могли да си поръчате слънчеви очила с диоптър, с добавка поляризационен филтър. Лошото е, че има доста ограничение от към рамка, която можете да изберете. Но винаги може да попитате вашият оптик за съвет. Така в зависимост от диоптрите и желанията ви, ще получите най- доброто.

Не подценявайте значимостта на слънчевите очила при шофиране!

red_auto

  Очила за мъгла

Този тип очила имат жълт оттенък и помагат на очите да се адаптират към слабата осветеност при мъгла. Така до мозъка ви достига по- точна информация и се ориентирате по- добре в пътната обстановка. Осигурявате си по- бърза реакция при необходимост. Тези очила имат и UV филтър, който ще ви предпази от слънчевите лъчи. Например ако е облачно, те няма да затруднят виждането и контраста, но ще ви предпазят от вредното влияние на слънцето.

Разнообразието на пазара е голямо. Може да избирате от спортни модели до класически авиатор. Да носите очила за мъгла върху диоптричните си очила или да изберете поръчков модел с диоптрична корекция за максимален комфорт.

maska_eyewear

 Очила за мотор

При този тип очила има една специфична подробност, те трябва да са с меки дръжки или от спортен тип с връзка, за да може безпроблемно да поставите каската. Както знаем тя прилепва плътно до слепоочието и ако рамката е с твърди дръжки, това ще доведе до нарушено зрение. Очилата ще се разместят, а впитите накрайници ще ви докарат главоболие.  

Кои са слънчевите очила подходящи за каска?

са тези с връзка. Така ще защитите очите си от вредните слънчеви лъчи и ще се насладите на карането без дискомфорт.

Ако, обаче, имате диоптрична корекция, може да срещнете затруднение при избора на слънчеви очила.

В точи случай имате няколко варианта: контактни лещи съчетани със спортни слънчеви очила с меки накрайници, спортни слънчеви очила с подходящи дръжки или диоптрични очила със затъмнение стъкла.

Лещите са най- лесният вариант, но не всички се чувстват добре с тях.

При спортните очила с диоптър пък се сблъсквате с избора на доста скъпи стъкла. Това е така, защото рамката е с по-голяма кривина ( прилепва по лицето ви) и стандартните лещи няма как да се монтират в нея. Също така неподходящи стъкла в такава рамка, могат да изместят оптичният център на стъклото и да не виждате добре с тях.

Ако се спрете на стандартна рамка, очила с постоянно затъмнени или фотосоларни стъкла, изберете дръжки от каучук или с карбоново покритие, те са леки и тънки. Така при поставяне на каската няма да усещате неудобство. Тънка титаниева дръжка на очилата, също е решение, стига да е с дебелина около 2-3 мм. Титатнът е здрав и устойчив и няма да се притеснявате, че рамката ви ще се изкриви или счупи. Съществуват „диоптрични парчета стъкло“, които да се закрепят за слюдата, така че да не се налага да слагате очила, но на този етап от време това не е гаранция за ясно виждане и не са с доказано качество.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 2

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *