Как се изработват диоптричните очила?

корекция на фронт

Хората, които носят очила знаят, че тяхната изработка отнема време. Те са натрупали достатъчно опит и са наясно с този факт. Но онези, които за първи път слагат очила, често си задават въпроса „ Защо трябва да чакам толкова, за да си взема очилата?“
Точно на този въпрос ще се постараем да дадем отговор.
Дългото избиране на нови очила е едва първа стъпка в процеса. Следва изработката. Тя се състои от няколко етапа и ключови моменти.

рамки

От какво зависи изработката на очила?

За да започне процеса по изработка на очилата е важно да има налични всички необходими елементи на крайният продукт, а това включва рамка, стъкла и технологично време.

Стъкла

По -висококачествените лещи, в повечето случай са поръчкови, тъй като за тях се изисква по специфична изработка. А масовите използвани на пазара се поддържат на склад.

Складови лещи

Покрития

Складовите лещи са най- често с базови покрития– олеофобно, хидрофобно, антистатично и покритие за синьо виолетовата светлина. Предлагат се фотосоларни стъкла, както и постоянно оцветени в сиво, кафяво и понякога зелено.

Диоптри

Диапазонът на диоптричната стойност варира от план( без диоптрична корекция)  до +6 dpt; -6 dpt и астигматична корекция до cyl 2. Важно е да уточним, че сбора на sph+ cyl не трябва да надвишава сумата 6. Тоест ако имате sph +4.5 cyl +2 (=6.5), ще ви се наложи да избирате някой поръчков вариант на стъкла и да почакате известно време.

Материали

За по- големите диоптри се предлагат и изтънени варианти стъкла с индекс 1.6, те са с около 20% по- намалена дебелина и олекотена леща от стандартната 1.5 със същата корекционна способност. Тук складовата наличност на диоптрите, зависи от фирмата на която сте се спрели.

За някои рамки се изискват по- здрави лещи, например рамките тип корда или глазант. Те се изработват с изтънени стъкла, поликарбонатни лещи или от материала тривекс. Това се налага, защото обикновеното диоптрично стъкло с индекс 1.5 е по- чупливо и когато се монтира в него корда или се разпробие, за да се постави мостът на глазанта може да се счупи. То не е достатъчно устойчиво и издръжливо.

На склад може да поръчате само еднофокусни лещи, иначе казано или само за близко виждане, или само за далечно. Комбинираните очила тип прогресив, офис лещите, те са с поръчка.

Поръчкови лещи

Към поръчковите стъкла, спадат всички с по- специфични диоптрични корекции, индекси на изтъняване, оцветявания и допълнителни екстри. Към този вариант стъкла спадат всички, които се чакат от 3 до 12-15 работни  дни.

Материали

С доставка има стъкла със стандартна дебелина на лещата, но с по- голям диапазон на диоптричната стойност.  С поръчка са и стъклата с индекс 1.67. Те са с около 35% намалена дебелина на лещата, сравнена с такава с индекс 1.5 със същата диоптрична корекция.

Възможно най- изтъненият вариант за момента е с индекс 1.74 той е около 40%-45% по- олекотен. Силно се препоръчва при по- високи диоптри. Той е и най- скъп, тъй  като за неговата изработка се използват по- специфични материали. Например: лантаниевият оксид, който спомага за изработката на диоптричната леща с индекс 1.74 без да нарушава оптичните и качества.

За допълнително изтъняване на стъклата може да изберете индивидуални стъкла, те се изработват специално за вас, като тяхната дебелина е съобразена със съответната рамка, която сте избрали, начина, по който ви стой и стойността на диоптрите ви.

С поръчка са и лещите тип прогресив, дигиталните лещи, офис лещите, бифокалните лещи, постоянно оцветените с огледално покритие, спортните стъкла със специфична кривина на лещата и други.

Няма как такива продукти да бъдат на склад, тъй като за тяхната изработка се взимат няколко фактора, които няма как да бъдат предвидени предварително.

Технологично време

Това е най- подценяваният фактор от всеки един клиент и оптик в продажна зала. За изработката на очила е необходимо технологично време. И ако едновременно двама души си изберат рамка и стъкла, то няма как  и двете поръчки да бъдат направени заедно. На място в оптичния магазин има по един автомат, на които се изработват очилата.  Средно за създаването на завършени очила са необходими от 30 мин до 1 час, в зависимост от типа стъкла и вида на рамката. Например поликарбонатните лещи се изрязват на машината за не по- малко от 40 мин, тъй като материалът е по- мек и се изисква по- лек натиск, а това отнема повече време.

plastic_frame

Как се изработват очилата?

Всеки оптик има свой маниер на работа, но в най- общо, има няколко стъпки, през който всеки преминава.

Подготовка на поръчката

Подготовката се състой в това да се сложат конкретните стъкла при избраната рамка. Оптика проверява диоптрите записани на поръчката, преглежда рецептата, за да избегне евентуални грешки и поставя в отделен органайзер рамката, стъклата и документите към поръчката на клиента.

Описване на рамката

Започва се с описване на рамката, това е процес при който се свалят пластмасовите заводски плаки от рамката, поставя се в определена машина, която проектира формата на рамката върху автомата, които ще изрязва стъклата. Така когато се центрират лещите на следващ етап, машината ще ги изреже по съответната форма.

Центриране на стъклата

Оптика има всичките необходими компоненти на очилата, следва центриране на стъклата. То понякога се прави ръчно на диоптромер или директно в автомата за изработка, който ги центрира по зададената стойност и прикрепва към тях пластмасов елемент наречен заугер, който се слага в зъбците на изрязващата част от машината. Така по време на процеса лещата е неподвижна. Центрирането е процес, при който се определя оптичният център на лещата. В своята заготовка, тя е кръгла и центърът ѝ е в средата. При астигматичните лещи центрирането става на определен градус, съответно в определена позиция когато се монтира стъклото, диоптричната стойност ще съответства на тази от рецептата.

Изрязване на стъклата

След като е обходена рамката и стъклата са подготвени, те се поставят в автомата. Застопоряват се, за да бъдат неподвижни и се пуска машината. Диоптричните лещи се изрязват, чрез диамантени дискове. Средно една машина има три различни вида, тук оптика определя на кой точно да пусне стъклото. Той съобразява типа на лещата- нейният материал.

Първо е оформянето от кръглата заготовка към желаната форма. На втори етап машината изрязва предварително зададен канал на стъклото. Ако рамката е тип корда да бъде вдлъбнат, за да се постави в него придържащата нишка, ако е с цяла очна част да бъде изпъкнал, за да стой стабилно стъклото.  Има и други особености, които оптика взима под внимание при изработването на очила, но те са строго индивидуални и се преценяват в процеса на работа.

При изрязването на стъклата се използва и вода, тъй като се получават искри. Автоматите за очила са така изработени, че сами определят количеството вода, което да впръскват, за да протече работата безопасно.

След изрязването на стъклата и оформянето на канала, следва обкантване на лещата. То може да се извърши ръчно на съответната машина или да е част от програмата на автомата. Обкантването е процес, при който се заоблят ръбчетата на лещата. Чрез него може допълнително да се отнеме малка част от дебелина по периферията на лещата. Процедурата се извършва много прецизно.

Монтаж

До тук разбрахме как се изработват отделните елементи на очилата, но сега е време те да се съединят, за да се получи готовият продукт. Както всичко останало така и монтажа е различен. Той зависи от типа очила. При рамка тип корда, изрязаното стъкло се намества с помощта на лента, която се поставя между нишката и лещата. Тя се намества така, че кордата да попадне в канала. Целите метални рамки имат страничен винт, който се отхлабва и след това се монтират стъклата. Пластмасовите рамки, понякога се налага да бъдат леко нагрявани, за да се постави лещата в кръжилото. При очилата тип глазант, към лещите се добавя рамката. Поставят се винтчета и елементи в предварително разпробитите стъкла.

Корекция и почистване

Очилата са готови, сега остава за последно оптика да провери своята работа. Има три основни неща, за които следи: дали рамката е права и не се е изкривила по време на работа, правилно ли са центрирани стъклата ( съответстват ли данните от рецептата като диоптри на дясно и ляво око, междузенично разстояние, градуси на астигматичната корекция ако има такава) и има ли напрежение по ръбовете на рамката. Последното е важен индикатор дали са изрязани правилно стъклата. Напреженията се проверяват като очилата се насочат към силна светлина. Оглеждат се ръбовете на лещите, монтирани в рамката. Ако има такова се получава оцветяване подобно на дъга. При такова нещо стъклата се дообработват, докато не се достигне до идеална изработка.

При изрязването, диоптричните лещи се замърсяват и се налага да бъдат почистени със специализиран спрей. Това се прави два пъти, първо щом се извадят от автомата и след това когато бъдат монтирани в рамката.

Вземете вашите очила

Издаване на поръчката?

Издаването на очилата е момента на финализиране на процеса. В него има три ключови момента.

Как да поддържате очилата си?

В този етап е важно да слушате внимателно, тъй като правилната поддръжка на очилата ще удължи живота им.

  1. Очилата никога не се почистват на сухо, използват се специализирани спрейчета или кърпички за очила.
  2. Не се забърсват в дреха, покривка или какъвто и да е друг подръчен материал плат, с който си мислите, че ще отстраните замърсяването. Най- много да надраскате лещите с фините частици прах.
  3. Очилата не се носят на главата, те не са диадема, а аксесоар за очи.
  4. Очилата се поставят в калъф веднага след като ги свалите от очите си. Причината: намалявате шанса да седнете върху тях, да ги бутнете или да ги увредите по друг нетипичен начин.
  5. Очилата се свалят с две ръце, като се изтеглят право напред, не с една ръка и в страни, тъй като така оказвате натиск на страничните шарнирни връзки и рискувате да счупите дръжката на очилата. Това няма да бъде прието за рекламация на продукта.
  6. Очилата се Не се държат в колата, независимо от сезона, резките температурни промени могат да съсипят покритията на стъклата. И въпреки, че съвременните автомобили имат обособено място за очила, не се подвеждайте и не ги дръжте там.
  7. Стъклата не се полират, ако  ги надраскате няма как да се възстановят.
  8. Механичната повреда не се уважава като рекламация.

Това са основните насоки, но може да срещнете и други ценни препоръки, затова послушайте ги. Оптиците не просто си чешат езиците, те искат добре да ви подготвят, за да не останете разочаровани ако не поддържате очилата си добре.

Как по бързо да свикнете с тях?

Когато става въпрос за първи очила или промяна на диоптричната стойност, това е ценен момент.
– Новите очила, се носят по час два. Всеки ден увеличавате времето, докато не свикнете да ги носите постоянно.
– Хубаво е да започнете носенето им в позната обстановка.
– Ако усетите напрежение свалете ги и след това пак ги сложете. Не се претоварвайте
– При еднофокусни лещи адаптирането може да продължи около две седмици. При лещите прогресив този период се увеличава на месец.
– Ако за първи път слагате астигматични лещи, дайте си време и не се шокирайте от първоначалният ефект. С тази корекция трябва да свикне мозъкът ви, затова процесът е малко по стряскащ и бавен.

Какво да правите ако не се чувствате добре?

За разлика от онлайн поръчките, които може да върнете в 14 дневен срок, тук тази опция я няма, тъй като продукта се изработва по индивидуални мерки( диоптър, междузенично разстояние). Но все пак ако усетите дискомфорт може да посетите оптиката и да обясните подробно вашите оплаквани.

Понякога може да имате нужда от лека корекция на рамката, за да се почувствате по комфортно или пък по- подробни обяснение, за да не се притеснявате ако е нормално да усещате напрежение. Понякога стават и грешки при изработката или прегледа, все пак това са процеси извършвани от хора и е възможно да бъдат допуснати грешки. Не се колебайте да потърсите съвет когато се нуждаете.

Както виждате изработката на очила, не е лек и бърз процес при нея има множество фактори, за които професионалистите следят. Затова бъдете търпеливи, то е ръчен труд, който както знаем изисква време и подходящи продукти, за да се получи шедьовър.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 3.6 / 5. Гласували: 12

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *