Дигиталните устройства и детските очи

деца с мобилни телефони

Какво ще откриете в статията?

Очите са един много важен и същевременно уязвим орган от човешкото тяло. Те понасят цялата тежест от заобикалящата ни среда, затова често се изтощават и преуморяват. Обработват около 36000 бита информация на час, или иначе казано използват приблизително 65% от капацитета на мозъка. 
Иновативните технологии, които ни заобикалят, са изключително полезни и улесняват живота, но имат и своя негативен ефект, особено за детските очи.
Вдъхновени от Офлайн кидс,  ние от Очилат свят се стремим да избягваме гледането на телевизия и взирането в телефона, като черпим  множество идеи от тях, затова  как да преминава по-лесно и приятно денят на една майка с малко бебе. 

Как се формират детските очи?

Още преди 550 милиона години започва развитието на очите, като първата им поява се наблюдава при едноклетъчните.  
Днес още на 18-тия ден от формирането на плода, в утробата на майката, се образуват две черни точици, които показват къде ще се намират очите.
Бебетата се раждат с едва 5% от зрението на зрял човек. Мускулите на очите им не са особено развити и те не умеят да вижда добре на различни разстояния. Също така, очите на новороденото не могат да сливат образа, затова виждат двойно.
Около втория месец, зрението на детето се подобрява с около 30%. А към шестия месец, тп може да възприема по-голямата част от заобикалящата го среда.  В началото бебето разпознава червеният цвят, следва синият, зеленият и жълтият.
Около 3 годишна възраст, то достига до 50% от развитието на зрителните си възможности. Смята се, че на 5 години, децата виждат пълноценно.
Очите ни изминават дълъг процес на развитие и затова е важно, още от ранна детска възраст да се грижим за тях. Това включва ограничаване на вредни външни влияния, правилна храна и пълноценен сън. 

Как  влияят дигиталните устройства?

дете с телефон

Няма родител, който да не е бил изкушен от мисълта да преотстъпи телефона си на детето, само и само да получи минута време за себе си. Както знаем бебетата изискват много грижи и изцяло поглъщат ежедневието ни, а когато добавим и по-голямо братче или сестриче, и включим липсата на допълнителна помощ, всеки от нас търси най-лесния начин да овладее ситуацията. Най- логичния и бърз метод е да оставим детето да гледа детски филмчета. Но това води до много рискове, особено когато очите са още в процеса на развитие.

  • Вредна светлина

Синьо-виолетовата светлина, излъчвана от изкуственото осветление и дигиталните устройства са едни от най- неблагоприятно влияещите на детските очи. Те могат да допринесат за развитие на  макулна дегенерация или иначе казано, загуба на зрение. 
Синьо-виолетовата светлина влияе на циркадния ритъм. Благодарение на нея организмът разбира кога е ден и нощ. За едно бебе това е едни от най-важните неща, защото по време на сън, то расте и се развива. 

  • Лош сън

Вследствие на вредния спектър светлина, детето заспива трудно, буди се често нощем и сънят му е непълноценен. Всеки един родител знае, че не добре наспалото се дете, е по-раздразнително от жена на диета, която обожава шоколад. А никой от нас, не желае да прекарва ежедневието си с малко кисело човече.
Считайте това за допълнителен стимул да намалите екранното му време. Опитайте час преди сън да не му разрешавате гледането на телевизия, както и използването телефони и таблети. При нас има ефект. Дияна заспива по-лесно и спи непробудно, а тя е от онези деца, които не са влюбени в съня. 

  • Превъзбуда

Хиперактивността, наблюдавана след време прекарано пред екрана на дигитално устройство, е следствие от пристрастяване
Когато детето държи телефон в ръката си в организма му се отделя допамин, които се наблюдава при възрастни, които имат пристрастяване към вредни навици като пиене, пушене и др. Това е и причината за гневната реакция, когато се опитате да вземете устройството.

дете

До какви последици могат да доведе прекомерната употреба на таблети и телефони? 

Взирането в екрана може да претовари очните мускули на бебето. Ако те са по-недоразвити и слабо място в организма на детето, употребата на дигитални устройства, може да предизвика кривогледство. Това е изместване на окото, най-често по посока на слепоочието или носа.  То се коригира с призматични лещи и очила. Често при малките деца е придружено от мързеливо око и се налага използването на обтуратори, които се залепват пред здравото око и така карат другото да работи по-активно. 

Как да намалим използването на дигиталните устройства?

Може да изглежда много трудно и да изисква неимоверни усилия в началото, но те си заслужават. За да сме максимално полезни се допитахме до Алекс от Офлайн кидс как тя успява да се справи със задачата. 

Алекс, разкажи ни малко за себе си?

Здравейте. Казвам се Алекс, майка съм на две прекрасни деца и съпруга. По професия съм програмист и това е една от причините да вярвам, че имаме нужда да се научим да използваме технологиите балансирано и в добра мярка, а не като заместител на всичко в реалния свят. 

Как се роди идеята за Офлайн кидс?

Идеята за Офлайн кидс се роди много спонтанно, докато вървях по улицата. Мислех си как си мечтая децата ми да се научат да използват технологиите по един добър и здравословен начин, а не да не могат да живеят без тях. 
Започна като група във Фейсбук за споделяне на детски занимания и игри, а след това се разви и като блог 🙂 

Имаш две деца, как успяваш да избереш подходящи занимания и за двамата едновременно?

Откакто имам две деца рядко подготвям специални занимания, макар че и това се случва. Играем много игри, но предимно спонтанни и според ситуацията. Доста често са измислени от децата, а моята работа е да им отдам вниманието си и да им помогна да осъзнаят, че техните различия не са нещо лошо, а напротив. 
Разбира се, не пропускаме четенето на книжки и ръчното творчество, но пак, старая се да са заедно във всичко. 
По този начин те се забавляват заедно и се учат един от друг, действа им много сближаващо, а и не оставя в тях посланието, че си пречат един на друг. И разбира се на мен ми е доста по-лесно в ежедневието. 
Вярвам, че децата имат нужда и от известна доза скука, за да развият своето въображение и да се научат на самостоятелна игра. 

Издай някой трик, който използваш в напрегнати ситуации, когато детето е раздразнително?

Преди време научих, че езика на децата е именно играта. Затова в трудни ситуации използвам именно нея и винаги ми помага. Не говоря за нова играчка, а за посветените ми на децата време и внимание да се забавляваме заедно. Понякога това е да вляза в смешна роля, друг път да си представим, че сме есенни листа, отвяни от вятъра, но никога не е нещо сложно. Децата просто имат нуждае и търсят нашето внимание. 
Използвам игрите, за да излезем от ситуацията, защото малките не могат да чуят нищо възпитателно, докато не се успокоят. Когато емоциите са утихнали, сядам и говорим какво се е случило и какъв е бил правилния подход в ситуацията. 

Какво ще посъветваш майките, които дават на децата си да прекарват време с телефон в ръка? 

Искам да уточня, че вярвам в добрия баланс, а не крайности. Децата имат право на своето екранно време, но след навършване на минимум 18 месеца (колкото повече, толкова по-добре!), а след това според препоръките на Световната здравна организация. 
Бих желала да ги посъветвам да не позволяват екранното време да ограбва важните и стойностни неща – семейните взаимоотношения, времето сред природата и това за свободна игра, за учене, за сън. 
Също така винаги препоръчвам, ако позволявате на децата ви екранно време, то да не е поне един час преди лягане, да не става в пълна тъмнина и да се настрои филтър, който ограничава вредната синя светлина, излъчвана от всеки дисплей. 

В ранния етап, когато детето още не умее да фокусира добре, може да използвате ярък предмет, който да местите пред погледа му. Препоръчва се да бъде в червен цвят, например червена дрънкалка. Движете я бавно на ляво и дясно. След като привлечете вниманието му, започнете да местите предмета нагоре и долу. Първоначално не използвайте кръгови движения. 
В по-късен етап, когато детето е вече активно може да проявите креативност, като използвате различни играчки в разнообразни багри. Назовавайте определения цвят, така когато мъника проговори ще знае различните нюанси. 

Водете се от детето, използвайте подръчни материали за разнообразни игри или ако сте като нас, черпете всякакви идеи от Офлайн кидс, там има всичко, което е подходящо за развитието на детето- развлечение, забавление, учене. 
И не забравяйте очите виждат всичко, затова бъдете отговорни и се грижете за тях!

Последвайте Офлайн кидс в  Instagram , Facebook и YouTube, за да се докоснете до магията на детството.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 5

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *