Развитие на детското зрение

дете с очила

Още на 18-тия ден от формирането на плода се образуват две черни „точици“ на лицето, които определят къде ще се намират очите.

Бебетата се раждат с едва 5%  от зрение на зрял човек.

5%

В началото на своя живот, мъничето различава само много ярки цветове. Все още няма развита способност на очите да фокусира предмети на различни разстояния, чрез напрягане на очните мускули или така наречената акомодация. Не е достигнало и до способността на двете очи да виждат един образ, а не двоен. Това се нарича конвергенция– сливане на двете очни оси в една оптична ос. За началните му нужди това е напълно достатъчно. Нали може да разпознае майчиното лице и гръд.

На втория месец то вече има около 30% от зрението на възрастен.

30%

Към 6-тия месец , то вече възприема все повече заобикалящия го свят като един малък, голям човек.

Очите на децата имат своите предпочитания към цветовете, за начало разпознават червеният цвят, следват го синият, зеленият и накрая жълтият. И хоп вече е готово да нарисува слънцето 🙂.

Зрителната острота на децата достига до 50% от тази на големите, едва на 3 годишна възраст, или просто казано вижда 50% по- малко детайли от своите родители, например. Така, че ако го сложите на стола в очния ,лекарски кабинет , то със сигурност няма да види всички символи от таблицата на стената.

И сега след като научихме това онова за детските очи , ще ви дадем няколко съвета ако се колебаете дали пък случайно няма някакъв проблем с тези невинни, ангелски очи:

Жалко нали?! Тъкмо си мислеше,“ дали пък не мога да му мятам предмети и то да ги носи, няма само да изхвърля всичко от кошарата, а аз да събирам“ 🙂

Това за мен като майка е ужасяващо, цял ден да се правя на клоун и нищо 🙂.

А аз си помислих , че се разплака от щастие щом види хора навън.

 Ясно ако прилича на баба , която чете брошурата на кауфланд без очила, е време за леля докторка.

За сметка на това, червената зеница на снимка носи радост, това означава , че няма вродени дефекти на очите.

И все пак, необходими са профилактични прегледи на 6-тия месец, 1 година, 3 години , 7 години.

За сега толкова от нас, ние си оставаме тук за вас. Или докато не ми свърши майчинството и се гмурна отново в необятната работна среда.

В следващия блог ще засегнем темата за слънчевите очила, най-вече материалите, от които са изработени техните лещи и ще ви запозная с любим мой бранд.

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 1

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *