Общото между очилата и диамантите

диамант

Днес ще ви разкажем една очилата история, за която вероятно не сте предполагали, че има общо с оптиката.
Става въпрос за диамантите. Kакто знаем те са най- добрият приятел на жената и никога не губят своята стойност.
Сега се питате какво общо имат те с очите и очилата. Е освен, че са храна за очите, те имат много общо с оптиката или по скоро методът по- който отразяват светлината, за да изглеждат така блестящи.
Диамантите са толкова сияйни и красиви, тъй като отразяват светлината на принципа на пълно вътрешно отражение.

Какво е пълно вътрешно отражение?

Това явление се наблюдава когато светлината преминава от по- плътна в по- рядка среда.
Ако светлината пада под ъгъл по- голям от граничният, тя достига до граничната повърхност и се отразява обратно. Това явление се нарича пълно вътрешно отражение.
Просто казано когато лъч светлина попадне в диаманта, тя продължава да се отразява вътре в масата му, което го прави толкова бляскав.
Това е поредно доказателство, че оптиката е навсякъде около нас и нейните лица са безброй.
А сега нека ви разкажем историите на най- известните диаманти в света. Вижте и кои са най- скъпите очила в света.

Известни диаманти

Орлов (Orlov)

Той повежда класацията. Принадлежал е на Екатерина Велика, а днес се съхранява в Кремъл, Москва.
Диамантът е намерен около краят на 17-ти  век. Притежава загадъчен синкаво- зеленикав оттенък. Преди обработката си теглото му било оценено на 400 карата, а след шлифоването от него останали съвършените 189, 62 карата. Формата му е подобна на неправилна роза.
Историята гласи, че  граф Григорий Орлов купил бижуто като подарък за Екатерина Велика, за сумата от 400 000 холандски флорина. Диамантът бил закупен в Амстердам от арменски търговец.
Друга легенда разказва, че трима братя царе, тръгнали да обикалят своите земи, но били застигнати от страшна буря. Те намерили подслон в загадъчна пещера, в чието дъно проблясвала мека светлина. Изумени от красотата на диаманта, тримата царе не могли да поделят находката и помолили за помощ бог Шива. Преданието разказва, че диамантът бил поразен от мълния, която го разделила на три равни части с тегло около 700 карата.

Шах (Shah)

Неговото тегло е 88,7 карата и също се съхранява в Кремъл. Той е  бледо жълт на цвят, изключително прозрачен с дължина цели 3 см.
Смята се, че е бил използван за амулет, тъй като по него са били открити гравирани надписи. Те посочвали титлите и имената на неговите притежатели.
За място на неговото откритие се смятат мините в Голконда, Индия. Това се случило около 16 век.
Преданието гласи, че след убийството на руският дипломат Александър Грибоедов в Персия, шейха изпраща внука си в Санкт Петербург. Той носи дарове за Николай I, с цел да избегне войната.

Черен Орлов ( Black Orlov)

Произходът на този скъпоценен камък е все още неизвестен. Познат е и с друго име „Гневът на Брама“, тъй като бил взет от статуя, намираща се в храм до Пондичери, Южна Индия. От там идва и славата му, че носи нещастие. Плячкосването от свещеното място донесло беди на собствениците му.
През онези години бил оценен на 195 карата, а днес неговата стойност е едва 67,5. Цветът му варира от сив до черен, като най- рядко срещан е черният диамант Орлов
Легенда гласи, че диамантът принадлежал на принцесата Надя Орлова, но историческите факти отхвърлят това твърдение, тъй като не се доказва съществуваща принцеса с такова име.

Кулинан (Cullinan)

Той е известен като най- големият необработен диамант. Теглото му било 3026 карата, с размери 100/ 65/ 50.
Открит е случайно от обикновен работник в Южна Африка, през 1905. Две години по-късно е поднесен като подарък на Едуард VII за рожденият му ден. Скъпоценният камък бил даден на най-добрият бижутер в Европа. Той изучавал камъкът цял месец, преди да започне работата си по него. Целта му била да запази цял диаманта, но още с първият удар на длетото, диамантът се разпилял на малки парчета. Причината била необичайната структура на Кулинан, която не позволявала да се запази цял.

Elizabeth

Кохинор  (Koh-i-Noor)

В превод от персийски това означава: „ Планина от светлина“. Той е сред най- известните диаманти, които красят короната на кралица Елизабет.
Кохинор никога не е бил продаван за пари. Открит е от роб в Индия  56 г. пр.н.е.
Легендата гласи, че е имало опит диамантът да бъде разрязан, но при опит за това той почернял. От страх бижутерът се самоубил, а на сутринта Кохинор отново бил с бял цвят.

Диамантите са вечни бижута, чиято стойност расте постоянно. Те радват човешкото око и показват красотата на светлината. Техните истории са вълшебни и датират от векове. Затова заемат достойно място в Очилатият свят, в които живеем. И не забравяйте очите виждат всичко, стига да си с правилните очила. Очила покрити със скъпоценни камъни.
За щастие много от производителите на очила искат да подчертаят женствеността на дамите с поредното красиво бижу. Бижу, съчетаващо удобство при виждане и красота при гледане.
Ето и няколко от най- скъпите очила в света комбинирани с камъни.

Най- скъпите очила с диаманти

Слънчеви очила Lugano Diamonds

“Lugano Diamonds”, е частна фирма за бижута, която решава да разшири бизнеса си като произвежда очила за 27 000 долара. Очилата са от златни рамки и 3,95 карата черни диаманти.

Слънчеви очила Bvlgari Parentesi

На 130-тата годишнина от основаването си, фирмата Bvlgari решава да разшири дейността си като се включи в производството на очила. Те произвеждат модел с 206 диаманта общо 2, 5 карата, монтирани на дръжките. Изработени са само 10 чифта.

Слънчеви очила Bentley Platinium

Тяхната стойност е 45 276 долара. Като допълнение към скъпите си автомобили те произвеждат очила от чиста платина. Ако не сте готови да платите тази висока сума, фирмата предлага модели от злато за 14 000 долара.

Слънчеви очила Diamond Style 23 Canary

Сумата, за която може да ги имате е 65 000 долара. Слънчевите очила са от 18 карата злато с фотохромтични стъкла. В рамката са поставени 132 ръчно нарязани диаманта.

Слънчеви очила Shiels Jewellers Emerald

Могат да бъдат ваши за „скромната“ сума от 200 000 долара. Но за жалост има изработени само 3 бройки.
За лещите на очилата са използвани смарагди, чиято обработка отнема около 3 години на производителя. Материалът на стъклата е вдъхновен от император Нерон, които използвал смарагди, докато наблюдавал гладиаторските игри.  Рамката на очилата е от фино злато посипано с диаманти.

Все повече се убеждавам, че очилата са скъпо удоволствие, когато решиш да изпъкнеш чрез тях. Но си заслужават!

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 3

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *