Как да носим грим с очила и контактни лещи

грим

Какво ще откриете в статията?

Днес е време да разпуснем с една кратка очилата история за това как не избрах подходящият грим и какви ценни съвети получих от професионалиста Александра Костадинова.

Всичко започна една петъчна вечер, когато реших да изляза с приятели. В голям процент от случаите нося диоптрични очила и рядко се гримирам. Днес обаче реших да се разкрася. Гримирах се грижливо, както се казва колкото си мога, и реших да си сложа контактни лещи. Груба грешка!

Контактните лещи се поставят преди нанасяне на грим и се свалят преди да го премахнете.

Няма да ви казвам как ми се разтече очната линия и колко ми дразнеха лещите. От мен да знаете, когато се гримирате и носите контактни лещи използвайте спирала, която не е водоустойчива. Така ако попадне част от спиралата в окото няма опасност да повлияе на роговицата и да получите възпаление.

Та след коригиране на грима и всевъзможни трикове да замажа положението, излязох да се забавлявам. Изкарах си страхотно, снимахме се доволно. Но на другия ден не останах доволна, когато реших да прегледам снимките. Очевидно не бях успяла да покажа красотата си чрез грима.

Тогава леко разочарована от себе си и любопитна как така има жени, които изглеждат невероятно с лек грим, потърсих професионалното мнение на Алекс. Бях възхитена от работата ѝ, но не подозирах колко тънкости има в този занаят, толкова често практикуван от всички нас.

Алекс започна отдалеч и ме въведе в дълбините на умението да изглеждаш добре с грим. Вижте какво научих от нея.

Какви четки за грим да изберем, за да подчертаем красивите си черти?

четки за грим

За да изпълните успешно своята мисия за красив грим, са ви необходими два вида четки в процеса на нанасянето на продуктите. Четки от естествен и синтетичен косъм. Инвестицията може да ви се стори по- голяма, но в дългосрочен план ще ви се отплати.
Четките от естествен косъм са подходящи за нанасяне на прахообразни продукти като руж, сенки, пудра и др.  Имайте предвид че естественият косъм поглъща по-голямо количество от продукта. Поради тази причина четките от синтетичен косъм са по-подходящи за кремообразни или по-течни продукти като фон дьо тен, коректор, основа и др. Разбира се, може да ползвате гъбка, а дори и ръцете си за по-равномерно и гладко разнасяне.

При нанасяне на фон дьо тен

Използвайте кръгла или плоска синтетична четка. Такъв тип четка е идеална за гладкото нанасяне и покритие за максимален завършек. За по-труднодостъпните места може да си помагате с по-малка четка.

При нанасянето на пудра

Използвайте кръгла и мека четка от естествен косъм. С тази четка се използва по-малко продукт, като се отнема от продукта преди да се нанесе по естествените линии на лицето.

При нанасянето на ружа

Използвайте мека четка с куполовидна форма. Тя има дълги косми, които позволяват лесното подчертаването на скулите.

нанасяне на руж

При нанасянето на червило

Подходящата четка осигурява плътност и дълготрайност. Така че ако не сте фен на гланца, ще трябва и с такава,  да се снабдите. Използвайте малка, плоска четка от синтетичен косъм, която ще ви улесни при оформянето на контура на устните.

За веждите

За да оформите веждите си и да подсилите “рамките” на лицето, се нуждаете от асиметрична четка с къс синтетичен или естествен косъм. Този тип четка може да се използва, както при оформяне на вежди, така и при нанасяне на очна линия.

След употреба е необходимо всички четки да бъдат почистени. Измийте ги с детски сапун или шампоан. Поради изчистения си състав, детските продукти ще предпазят максимално косъмчетата и ще им позволят по- дълъг живот. За предпочитане е през лятото да се оставят да изсъхнат върху кърпа на слънце. Избягвайте сушене със сешоар.

Дотук добре, разбрахме какво ще ни трябва, за да започнем, но по-важното за нашите очи тепърва предстои. Аз лично бях изключително любопитна да науча как да подчертавам очите си и как да избера подходящите нюанси за ежедневния си грим. За миг се вдъхнових, че мога да изглеждам като холивудска звезда, докато пазарувам в супермаркета. Но преди това освен с подходящи четки за грим трябваше да се снабдя със съответните продукти.

Основа за грим. Важна ли е?

Основата за грим е от онези нови неща, с които се сблъскваме. До скоро тя не беше толкова популярна, но днес все повече се говори за нея и на практика не може да започнем един грим без добра основа, която да го задържи. Нейната цел е да подготви лицето ви за следващите етапи, а именно фон дьо тенът и пудрата.
По този начин кожата ви ще бъде предпазена и хидратирана. Има различни видове основа за различните типове кожа. Основните са хидратираща и матираща.
Моята кожа е смесена към мазна, затова Алекс ме насочи към основа с матиращ ефект, тъй като хидратиращата ще овлажни още повече мазните зони.
Все пак всички търсим свежестта и красотата.
Гримът е нашето бягство от действителността и чрез него можем за миг да се чувстваме толкова красиви, колкото всъщност сме, но заради критичната ни женска природа, рядко си го признаваме.

Кои са гримовете, които трябва всяка жена да притежава?

грим

За най-женствената част от женското лице, устните, е необходимо да си набавите подходящо червило или гланц.

Фон дьо тен и пудра

Фон дьо тен и пудра, те трябва да бъдат съобразени с цвета на вашата кожа.

Руж

Ружът е за дамите, който обичат да подчертават скулите. Той трябва да се нанася след фон дьо тена или пудрата.

Молив за очи или очна линия

Молив за очи или очна линия? Аз лично предпочитам очната линия. Тя придава женственост и подчертава очите ми. Важно е да вземете под внимание, че не на всяка форма око отива очна линия. Очната линия има опасност да „затвори“ окото и да го направи да изглежда по-малко.


Очна линия според цвета на очите:

  • Зеленооките дами могат да заложат  на лилава, тъмносиня, графитна или кафява очна линия.
  • Кафявите очи се акцентират със сини и зелени цветове.
  • Тези със сини ириси могат да експериментират с лилава, кафява и тъмносиня очна линия.
    Разбира се, черната очна линия е универсално решение за всеки цвят очи.

Как да създадем оптична илюзия с очна линия?

  • Ако искате да уголемите очите, нанесете много внимателно молив от горната страна на клепачите.
  • Ако имате увиснали клепачи, удължете линията в края на клепача. Така ще създадете визуална илюзия за по- издължени очи.
  • Ако искате да придадете на кръглите си очи бадемова форма, удебелете леко линията извън външния ъгъл на окото.

Спирала

Това е артикулът, който всяка жена, която се гримира, би следвало да притежава. Все пак да не забравяме, че спиралата е неизменен помощник в подчертаването на очите. Дори да не слагате абсолютно нищо на светлото си лице, една спирала ще направи очите ви да изглеждат по-големи и отворени.

Сенки за очи

Сенки за очи в класически нюанси. Дори да не ги използвате всекидневно е необходимо да имате набор от определени цветове, в случай, че искате да вкарате малко цвят. Тук може да следвате предложенията, които посочих при избора на очна линия. Алекс споделя, че изборът е напълно индивидуален и според предпочитанията на клиентите. Има едно неписано правило, че ако имате светли очи може да се заложи на тъмни тонове, противоположни на цвета на очите и обратното. Сините и зелените очи могат да се подчертаят със сходни тонове, но много трябва да се внимава, за да не се обезличат.

Дотук мисля, че всяка една от нас гримиращите се дами, имаме тези продукти в несесера си. На пазара има множество продукти, от които може да избирате и експериментирате.

Как да създадем идеалния всекидневен грим?

грим с очила

След като сме добре подготвени с четките, продуктите и основата сме готови да започнем всеки ден да ги използваме. След като нанесете основата, преминете към фон дьо тена или пудрата. Изберете едно от двете, но никога и двете, защото на дневна светлина няма да изглеждат добре в комбинация. В моя случай, Алекс, ме посъветва да използвам фон дьо тен, той по- добре прикрива несъвършенствата по лицето ми и прави кожата ми, не чак толкова бледа. През деня може да използваме по-лека текстура, а вечер- да си позволим по-тежки и плътни фон дьо тени.
За основа на сенките може да използвате коректор. Използвайте един светъл нюанс, който да нанесете върху клепача. Аз подчертавам кафявите си очи с бледо сини сенки. За да им придам загадъчност нанасям по-тъмен нюанс в края на окото.

За да вкарам светлина в грима, нанасям малко пудра точно под веждите, така се слива окото с основата. Подчертаването на веждите става с молив или сенки с цвят най-близък до естествения цвят на веждите. Дамите, които обичат очна линия, може да я добавят за още по-голяма елегантност. За завършек сложете спирала и червило в топъл цвят. Може да запечатате с безцветен гланц за блясък. За по-смелите от вас сложете по-ярко червило, за да внесете свежест във визията си. Аз обичам леко оранжевите нюанси на червилото, така изглеждам по-стилно, но не крещящо.

Като се замисля, друго си е човек да получи професионални насоки как да “блести” през деня, без да се налага да посещава скъпи салони за красота. Аз получих безценни съвети от Алекс. Ако и вие имате нужда свържете се с нея. Като бонус тя ми показа как правилно да премахвам грима си и как да подхраня кожата си след като го направя.

Как се почиства грим?

За начало почистете добре ръцете си, за да избегнете допълнителни замърсявания. Използвайте продукти, които не са на спиртна основа. Мицеларната вода е универсален продукт, с който може да почиствате лицето си, както преди грима, така и да отстранявате грима с него. Разбира се може да избирате, в зависимост от типа кожа, различни видове продукти за премахване на грим: тоалетно мляко, пяна, лосиони и др.
При самото сваляне на грима пазете очите си. Не бързайте и не ги търкайте прекалено силно.
За финал не забравяйте хидратиращия нощен крем.Изглежда дълга процедура, но всъщност всичко е много лесно.
Така че не се страхувайте да се посъветвате с правилния човек, за да дадете начало на блестяща всекидневна визия. А за дамите, които носят очила и се притесняват да ги носят с грим, не забравяйте, че една красива рамка ще акцентира още повече върху вашата блестяща визия.

За финал ще завърша с цитат на Алекс:

„Гримът е творчески процес, който носи индивидуалност и субективен стил. Средство да изразим и разкрием красотата си. При него няма строги норми, закони, цветове и пропорции. Важно е да се спазват някои основни принципи, а всичко останало е изкуство…“
alex

Александра Костадинова

Професионален гримьор – Professional Makeup Artist Beauty&Art

 

Беше ли полезно?

Моля, оценете ни!

Оценка 5 / 5. Гласували: 2

Оценете първи!

Забавлявайте се с нас!

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжалявам, че прочетенето не ви хареса!

Помогнете ни да я подобрим!

Как можем да подобрим тази статия?

One thought on “Как да носим грим с очила и контактни лещи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *